Research Article
BibTex RIS Cite

Cold Storage of Pomegranate Arils Treated with Ozone Gas

Year 2017, Volume: 4 Issue: 2, 26 - 32, 27.12.2017

Abstract

This study was performed to determine the effects of ozone treatment and different packaging materials on the storage life and quality of Hicaznar pomegranate. After optimum harvest, pomegranates were transferred to laboratory immediately and were precooled by using forced air at 1 °C temperature (within 6 hours). After precooling, fruit were dipped into sodium hypochlorite solution (200 ppm) during 10 s. Arils of fruit were hand-separated and divided into four groups. 1-Plastic boxes: Arils were packaged into plastic boxes as control group. 2- Plastic boxes+Ozone: Arils exposed to ozone in sterile and gas tight cabinet were placed into plastic boxes. 3- Vacuum bags: Arils were vacuumed in bags without ozone treatment. 4- Vacuum bag+ Ozone: Arils exposed to ozone in sterile and gas tight cabinet were vacuumed in bags. After treatments all samples were stored at 2 °C and 90± 5 % relative humidity during 20 days. Weight losses of arils treated with ozone were lower than control group but their sensory quality losses (taste and color) were higher than those of non-ozonated arils. Vacuumed arils had higher external appearance scores compared to other samples. Non-ozonated arils of Hicaznar pomegranate could be stored up to 10-12 days but ozone treated ones only 8 days at 2 °C and 90± 5 % relative humidity.

References

  • Abbasi H, Rezaei K, Emamdjomeh Z, Mousavi SME, 2008. Effect of various extraction conditions on the phenolic contents of pomegranate seed oil. European Journal of Lipid Science and Technology 110(5):435-440.
  • Artes F, Tudela JA, Villaescusa R, 2000. Thermal postharvest treatments for improving pomegranate quality and shelf life. Postharvest Biology and Technology 18(3): 245-251.
  • Bayram E, 2007. Değişik Ambalaj Tiplerinin Hicaznar Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 53s, Adana.
  • Bolel H, 2017. Ozon Uygulanmış Narın Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 53s, Isparta.
  • Ergun M. Ergun N, Sütyemez M, 2008. Bazı kiraz çeşitlerinin taze kesme işlemine uygunluğu. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 11(2): 92-96.
  • Karaca S, Şen F, 2014. Nar meyvesinin muhafazasında farklı modifiye atmosfer ambalajlarının çürüklük gelişimi, ağırlık kaybı, renk ve duyusal özellikleri üzerine etkileri. Anadolu: Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 24(2):21-31.
  • Karaçalı İ, 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması (6. Basım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 494, 482s.
  • Kasım MU, Kasım R, 2016. Taze kesilmiş ıspanaklarda farklı dalga boyundaki ultraviyole ışınlarının hasat sonrası kaliteye etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26(3):348-359.
  • Kaur P, Rai DR, Paul S, 2011. Quality changes in fresh-cut spinach (Spinacia oleracea) under modified atmospheres with perforations. Journal of Food Quality 34:10-18.
  • Kuşçu A, Pazır F. 2004. Gıda endüstrisinde ozon uygulamaları. Gıda 29(2):123-129.
  • Nadas A, Olmo M, Garcia JM, 2003. Growth of Botrytis cinerea and strawberry quality in ozone‐enriched atmospheres. Journal of Food Science 68(5):1798-1802.
  • Nanda S, Rao DS, Krishnamurthy S, 2001. Effects of shrink film wrapping and storage temperature on the shelf life and quality of pomegranate fruits cv. Ganesh. Postharvest Biology and Technology 22(1): 61-69.
  • Piagentini AM, Guemes DR, 2002. Shelf life of fresh-cut spinach as affected by chemical treatment and type of packaging film. Brazilian Journal of Chemical Engineering 19(4):383-389.
  • Seeram NP, Aviram M, Zhang Y, Henning SM, Feng L, Dreher M, Heber D, 2008. Comparison of antioxidant potency of commonly consumed polyphenol-rich beverages in the United States. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56(4):1415-1422.
  • Şen F, Eroğul D, 2012. Adıyaman ilinde yetiştirilen 'Hicaznar' nar çeşidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2):103-111.

Ozon Uygulanmış Nar Tanelerinin Soğukta Depolanması

Year 2017, Volume: 4 Issue: 2, 26 - 32, 27.12.2017

Abstract

Çalışmada ozon gazı ve farklı ambalaj uygulamalarının Hicaznar nar tanelerinin muhafaza süresi ve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Optimum derim zamanında toplanan meyveler vakit kaybetmeden laboratuvara taşınarak 1 ºC’de (6 saat) ön soğutma işlemine tabi tutulmuştur. Ön soğutma işleminden sonra meyveler sodyum hipoklorit (200 ppm) çözeltisine 10 saniye boyunca daldırılmış ve el ile tanelenmiştir. Tanelenen narlar uygulamalar için dört gruba ayrılmıştır.  1-Plastik kap (K): Taneler kontrol olarak plastik kaplara yerleştirilmiştir. 2- Plastik kap+Ozon (K+O3): Tanelere steril kabin içerisinde, ozon uygulanmış ve plastik kaselere yerleştirilmiştir. 3- Vakumlu poşet (V): Taneler vakum poşetlerine yerleştirilerek hemen vakumlama işlemi yapılmıştır. 4- Vakum + Ozon (V+O3): Taneler vakum poşetlerinde ağzı açık şekilde ozon uygulanmış ve hemen vakumlama işlemi yapılmıştır. Uygulamalardan sonra bütün taneler 2 °C’de  %90± 5 nem koşullarında 20 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Ozon uygulanarak depolanan nar tanelerinin ağırlık kaybı kontrol grubuna kıyasla daha düşük olmuş ancak ozon uygulaması nar tanelerinin tatlarına ve nispeten renklerine olumsuz etki etmiştir. Vakumlanmış nar taneleri dış görünüş puanları bakımından yüksek puanlar almışlardır.  Hicaznar çeşidi tanelerinin vakum ve plastik kap (kontrol) uygulamasıyla belirtilen depo koşullarda 10-12 gün, vakum+ozon ve plastik kap+ozon uygulamasıyla ise 8 gün depolanabileceği belirlenmiştir.

References

  • Abbasi H, Rezaei K, Emamdjomeh Z, Mousavi SME, 2008. Effect of various extraction conditions on the phenolic contents of pomegranate seed oil. European Journal of Lipid Science and Technology 110(5):435-440.
  • Artes F, Tudela JA, Villaescusa R, 2000. Thermal postharvest treatments for improving pomegranate quality and shelf life. Postharvest Biology and Technology 18(3): 245-251.
  • Bayram E, 2007. Değişik Ambalaj Tiplerinin Hicaznar Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 53s, Adana.
  • Bolel H, 2017. Ozon Uygulanmış Narın Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 53s, Isparta.
  • Ergun M. Ergun N, Sütyemez M, 2008. Bazı kiraz çeşitlerinin taze kesme işlemine uygunluğu. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 11(2): 92-96.
  • Karaca S, Şen F, 2014. Nar meyvesinin muhafazasında farklı modifiye atmosfer ambalajlarının çürüklük gelişimi, ağırlık kaybı, renk ve duyusal özellikleri üzerine etkileri. Anadolu: Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 24(2):21-31.
  • Karaçalı İ, 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması (6. Basım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 494, 482s.
  • Kasım MU, Kasım R, 2016. Taze kesilmiş ıspanaklarda farklı dalga boyundaki ultraviyole ışınlarının hasat sonrası kaliteye etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26(3):348-359.
  • Kaur P, Rai DR, Paul S, 2011. Quality changes in fresh-cut spinach (Spinacia oleracea) under modified atmospheres with perforations. Journal of Food Quality 34:10-18.
  • Kuşçu A, Pazır F. 2004. Gıda endüstrisinde ozon uygulamaları. Gıda 29(2):123-129.
  • Nadas A, Olmo M, Garcia JM, 2003. Growth of Botrytis cinerea and strawberry quality in ozone‐enriched atmospheres. Journal of Food Science 68(5):1798-1802.
  • Nanda S, Rao DS, Krishnamurthy S, 2001. Effects of shrink film wrapping and storage temperature on the shelf life and quality of pomegranate fruits cv. Ganesh. Postharvest Biology and Technology 22(1): 61-69.
  • Piagentini AM, Guemes DR, 2002. Shelf life of fresh-cut spinach as affected by chemical treatment and type of packaging film. Brazilian Journal of Chemical Engineering 19(4):383-389.
  • Seeram NP, Aviram M, Zhang Y, Henning SM, Feng L, Dreher M, Heber D, 2008. Comparison of antioxidant potency of commonly consumed polyphenol-rich beverages in the United States. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56(4):1415-1422.
  • Şen F, Eroğul D, 2012. Adıyaman ilinde yetiştirilen 'Hicaznar' nar çeşidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2):103-111.
There are 15 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Damla Bayar Aydınoğlu This is me

Mehmet Ali Koyuncu

Derya Erbaş

Publication Date December 27, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 4 Issue: 2

Cite