Research Article
BibTex RIS Cite

ULUSLARARASI HUKUK VE KARŞILAŞTIRMALI HUKUKTA SU HAKKININ KAPSAMI VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA

Year 2019, Issue: 1, 17 - 58, 20.08.2020

Abstract

Bir insan hakkı olarak su hakkı, günümüzde doğanın ve çevrenin korunmasına ilişkin hak taleplerinin yanı sıra özellikle dikkat çekmektedir ve özel bir öneme sahiptir.
Şimdiki ve gelecekteki kuşakların sağlıklı bir çevrede yaşaması için talep edilen çevresel haklar, tüm dünyada yaşanan doğal kaynakların kirletilmesi ve tüketilmesi, iklim değişikli kaynaklı felaketler ve doğal afetler düşünüldüğünde son derece önemlidir. Doğanın esenliğinin insan sağlığı ve insan yaşamı açısından arz ettiği önem göz ardı edilemeyecek olmakla birlikte, insanın günlük yaşamında vazgeçilemez olan en önemli unsur su olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü özellikle temiz içme suyunun yokluğunda insan hayatının sürdürülebilmesinden söz edilemeyecektir. İnsanların temiz suya erişimi olmadan sağlıklı ve insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi mümkün görünmemektedir. Dünyanın birçok yerinde suya erişim halen ciddi bir sorun olarak tezahür etmemekle birlikte, özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ile kurak ülkeler açısından temiz suya erişim sorunu halen varlığını sürdürmektedir.
Gelişen farkındalıkla hem uluslararası belgeler düzeyinde hem de çeşitli ülkelerin anayasalarında “su hakkı” tanınmaya başlamıştır. Toplumların sağlıklı bir çevrede yaşamasıyla beraber temiz suya erişimini temin etmeyi amaçlayan bu düzenlemelerle ilham verici emsal kararlar karşımıza çıkmaktadır.
Bu makalede amaçlanan, özellikle bireylerin temiz suya ve sıhhi temizliğe erişim hakkı çerçevesinde diğer insan haklarıyla ilişkisini, bu hakkın düzenlenmesine duyulan ihtiyacın nedenlerini ve uluslararası belgelerde edindiği yeri tespit etmek; buna müteakiben Türkiye’de su hakkına ilişkin ileri sürülebilecek düzenlemeleri ve uygulamayı incelemek ve okuyucuya konu hakkında ışık tutmaktır.

References

  • BAER, 2015, From Water Wars To Water Rights: İmplementing the Human Right To Water in Bolivia, Journal of Human Rights, Routledge, 2015.
Year 2019, Issue: 1, 17 - 58, 20.08.2020

Abstract

References

  • BAER, 2015, From Water Wars To Water Rights: İmplementing the Human Right To Water in Bolivia, Journal of Human Rights, Routledge, 2015.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Law in Context
Journal Section Research Articles
Authors

Damla Timur This is me 0000-0001-5942-5124

Publication Date August 20, 2020
Published in Issue Year 2019 Issue: 1

Cite

Chicago Timur, Damla. “ULUSLARARASI HUKUK VE KARŞILAŞTIRMALI HUKUKTA SU HAKKININ KAPSAMI VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMA”. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, no. 1n.d.: 17-58.