Research Article
BibTex RIS Cite

Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi

Year 2019, Volume: 9 Issue: 2, 52 - 62, 27.12.2019

Abstract

Bu çalışma, muz yetiştiriciliğinde yeni bir üretim alanı olma özelliğine sahip Hatay’ın Arsuz ilçesinde 2017 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, bu ilçedeki muz yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve yapısal sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, muz üreticilerinden anket yolu ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Anketler yapılırken yüz yüze görüşme yöntemi ile toplam 112 sorudan oluşan bir anket formu kullanılmıştır. İncelenen işletmelerin % 47’sinin 2.25-10.50 da, % 20’sinin 11-19 da, % 33’ünün 20-30 da sera alanına sahip oldukları belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde üreticilerin % 100’ünün bahçe tesisinde kullanılan fidanları özel kuruluştan satın aldığı belirlenmiştir. Üreticilerin % 87’sinin toprak analizi yaptırdığı ve tümünün gübrelemeyi fertigasyon yöntemiyle yaptığı belirlenmiştir. Üreticilerin % 60’ının 2.0x2.5 m dikim mesafesini tercih ettiği saptanmıştır. Seralarda yetiştirilen çeşitlerin % 87 Grant Nain, % 13 Azman olduğu tespit edilmiştir. Ortalama verim 5400 kg/da ve 30 kg/bitki olarak belirlenmiştir. Muz fiyatındaki dalgalanmalar, girdi maliyetlerinin yüksek olması, tarımsal kredilerin yetersizliği ve kooperatif eksikliği başlıca sorunlar olarak görülmektedir. Ancak, araştırmadan elde edilen bulgular, muz yetiştiriciliğinin Hatay’ın Arsuz ilçesinde büyük bir büyüme potansiyeli taşıdığını göstermektedir.

Supporting Institution

-

Project Number

-

Thanks

Araştırmanın anket uygulamalarının yapılmasında yardımcı olan Zir.Müh.Tahir DOĞAN’a katkılarından dolayı teşekkür ederim.

References

  • Emekli NY, Büyüktaş K (2009) Mersin ili Anamur ilçesindeki muz seralarının mevcut durumu üzerine bir araştırma. Antalya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 23–38.
  • FAO (2019) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/ faostat/en/#data/QC (Erişim: Şubat 2019).
  • Gübbük H, Altınkaya L, Balkıç R (2018) Banana: a very profitable tropical crop for Turkey. Chronica Horticulturae, 57: 20-25.
  • Karabulut AN, Altuntaş B (2018) Anamur muz üreticilerinin sorunları ve büyüme olanakları. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5 (12) : 371-386.
  • Kozak B (2003) Muz yetiştiriciliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Anamur Ziraat Odası, Yayın no: 237, 465 s.
  • Pınar H, Türkay C, Canan İ (2007) Türkiye’de muz yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm önerileri. Alatarım 6: 15-20.
  • Subaşı OS, Seçer A, Yaşar B, Emeksiz F, Uysal O (2016) Türkiye’de muz üretim maliyeti ve karlılık durumu. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 29: 73-78.
  • TÜİK (2019) Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas(Erişim: Şubat 2019)

Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi

Year 2019, Volume: 9 Issue: 2, 52 - 62, 27.12.2019

Abstract

Bu çalışma, muz
yetiştiriciliğinde yeni bir üretim alanı olma özelliğine sahip Hatay’ın Arsuz
ilçesinde yürütülmüştür.
Çalışmada, bu ilçedeki muz yetiştiriciliğinin
mevcut durumu ve yapısal sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların çözümüne
yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, muz üreticilerinden
anket yolu ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Anketler yapılırken yüz yüze
görüşme yöntemi ile toplam 112 sorudan oluşan bir
anket formu kullanılmıştır.
İncelenen
işletmelerin % 47’si
nin 2.25-10.50 da, % 20’sinin 11-19 da, % 33’ünün 20-30 da sera alanına sahip oldukları belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde üreticilerin %
100’ünün bahçe tesisinde kullanılan fidanları özel kuruluştan satın aldığı
belirlenmiştir. Üreticilerin % 87’sinin toprak analizi yaptırdığı ve tümünün
gübrelemeyi fertigasyon yöntemiyle yaptığı belirlenmiştir. Üreticilerin %
60’ının 2.0x2.5 m dikim mesafesini tercih ettiği saptanmıştır.
Seralarda yetiştirilen çeşitlerin % 87 Grant Nain, % 13 Azman olduğu
tespit edilmiştir.
Ortalama verim 5400 kg/da ve 30 kg/bitki olarak
belirlenmiştir. Muz fiyatındaki dalgalanmalar, girdi maliyetlerinin yüksek
olması, tarımsal kredilerin yetersizliği ve kooperatif eksikliği başlıca
sorunlar olarak görülmektedir. Ancak, araştırmadan elde edilen bulgular muz
yetiştiriciliğinin bölgemizde büyük bir büyüme potansiyeli taşıdığını
göstermektedir.

Project Number

-

References

  • Emekli NY, Büyüktaş K (2009) Mersin ili Anamur ilçesindeki muz seralarının mevcut durumu üzerine bir araştırma. Antalya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 23–38.
  • FAO (2019) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/ faostat/en/#data/QC (Erişim: Şubat 2019).
  • Gübbük H, Altınkaya L, Balkıç R (2018) Banana: a very profitable tropical crop for Turkey. Chronica Horticulturae, 57: 20-25.
  • Karabulut AN, Altuntaş B (2018) Anamur muz üreticilerinin sorunları ve büyüme olanakları. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5 (12) : 371-386.
  • Kozak B (2003) Muz yetiştiriciliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Anamur Ziraat Odası, Yayın no: 237, 465 s.
  • Pınar H, Türkay C, Canan İ (2007) Türkiye’de muz yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm önerileri. Alatarım 6: 15-20.
  • Subaşı OS, Seçer A, Yaşar B, Emeksiz F, Uysal O (2016) Türkiye’de muz üretim maliyeti ve karlılık durumu. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 29: 73-78.
  • TÜİK (2019) Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas(Erişim: Şubat 2019)
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Atila Aytekin Polat 0000-0002-5701-4767

Project Number -
Publication Date December 27, 2019
Submission Date September 29, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Polat, A. A. (2019). Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 9(2), 52-62.
AMA Polat AA. Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. MJAVL. December 2019;9(2):52-62.
Chicago Polat, Atila Aytekin. “Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik Ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 9, no. 2 (December 2019): 52-62.
EndNote Polat AA (December 1, 2019) Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 9 2 52–62.
IEEE A. A. Polat, “Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi”, MJAVL, vol. 9, no. 2, pp. 52–62, 2019.
ISNAD Polat, Atila Aytekin. “Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik Ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 9/2 (December 2019), 52-62.
JAMA Polat AA. Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. MJAVL. 2019;9:52–62.
MLA Polat, Atila Aytekin. “Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik Ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, vol. 9, no. 2, 2019, pp. 52-62.
Vancouver Polat AA. Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. MJAVL. 2019;9(2):52-6.