Research Article

Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel ve İmgesel Dili

Volume: 15 Number: 4 October 24, 2026
TR EN

Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel ve İmgesel Dili

Abstract

Bu makale, klasik Türk şiirinde “riyâ/ikiyüzlülük” temasını kavramsal, poetik ve sosyo-ahlaki eksenlerde bütüncül bir çerçevede incelemektedir. Araştırmanın temel problemi, ahlaki bir zaaf olan riyânın klasik Türk şiirinde hangi ifade biçimleri ve imgelerle estetik bir görünüme kavuştuğunu ortaya koymaktır. Çalışmada gazel, kaside ve mesnevilerden seçilen temsil gücü yüksek örnekler yakın okuma yoluyla değerlendirilmiş; riyânın farklı dönem ve türlerdeki kullanımları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Ardından, riyâ temasının klasik Türk şiirindeki kullanım biçimleri; ruhsal samimiyet kaybı, aşktaki içtenliğin zedelenmesi ve ibadete riyâ karışması ekseninde değerlendirilir. Toplumsal ilişkilerde yapmacıklığın geçer akçe oluşu ve saray meclislerindeki tekellüf arzusu da bu çerçevede irdelenmektedir. Riyânın şiirdeki görünüşü ayrıca perde, tespih, ayna, kılık-kıyafet ve çarşı-pazar gibi imgeler üzerinden değerlendirilmiştir. Bu imgelerin görünüş-hakikat, iç-dış ve samimiyet-gösteriş karşıtlıkları içerisindeki işlevleri üzerinde durulmuştur. İçselliğe dayanan samimiyet ile lafza dayalı gösteri dili arasındaki gerilim görünür kılınmıştır. İncelenen örnekler, riyânın klasik Türk şiirinde yalnızca ahlaki bir kusur olarak zikredilmediğini; farklı imgeler, tipler, karşıtlıklar ve söyleyiş biçimleriyle edebî bir malzemeye dönüştürüldüğünü göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, riyânın klasik Türk şiirindeki ifade ve temsil biçimlerini bir arada değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Keywords

Ethical Statement

“Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel ve İmgesel Dili” başlıklı çalışmanın yazım sürecinde bilimsel kurallara, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş; toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamış ve bu çalışma herhangi başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiştir. Bu araştırma da etik kurul kararı zorunluluğu bulunmamaktadır. Çatışma Beyanı: Çalışmada herhangi bir potansiyel çıkar çatışması söz konusu değildir. Finansman: Bu çalışma için herhangi bir kurum veya kuruluştan destek alınmamıştır. Yapay Zeka ve Türleri Kullanım Beyanı: Bu makalenin yazımında yapay zeka ve türleri kullanılmamıştır. Veri Paylaşım Beyanı: Bu çalışmanın verilerini bulguların doğrulanması amacıyla makul bir talep üzerine “etik ilkeler ve yayın politikası”nın ilgili kısmında belirtilen şartlara göre paylaşabileceğimi beyan ederim.

References

  1. Abdülkadir Geylani. (2023). Fethu’r-rabbânî. İstanbul: Semerkand Yayınları.
  2. Ahmed-i Bîcân. (2014). Envâr-ül âşıkîn (U. Küçük, Haz.). İstanbul: Çelik Yayınevi.
  3. Ahmed b. Hanbel. (2025). Müsned muhtasarı. İstanbul: Ocak Yayıncılık.
  4. Ahmed Yesevî. (2018). Divân-ı hikmet (H. Bice, Haz.). Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  5. Ahterî Muslihuddin Mustafa Efendi. (1275). Ahterî-i Kebîr. İstanbul: Dârü’t-Tıbâati’l-Âmire.
  6. Akpınar, Ş. (2006). Âgâh dîvânı ve incelenmesi [Doktora tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi.
  7. Aksoyak, İ. H. (1999). Gelibolulu Mustafa Âlî ve divanları’nın tenkitli metni [Doktora tezi]. Ankara: Gazi Üniversitesi.
  8. Andrews, W. G. (2000). Şiirin sesi toplumun şarkısı: Osmanlı gazelinde anlam ve gelenek (T. Güney, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Classical Turkish Literature of Ottoman Field

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 24, 2026

Submission Date

February 16, 2026

Acceptance Date

September 24, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 15 Number: 4

APA
Çelik, R. (2026). Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel ve İmgesel Dili. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 15(4), 1382-1402. https://izlik.org/JA56MD84ST
AMA
1.Çelik R. Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel ve İmgesel Dili. MJSS. 2026;15(4):1382-1402. https://izlik.org/JA56MD84ST
Chicago
Çelik, Recep. 2026. “Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel Ve İmgesel Dili”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 15 (4): 1382-1402. https://izlik.org/JA56MD84ST.
EndNote
Çelik R (October 1, 2026) Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel ve İmgesel Dili. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 15 4 1382–1402.
IEEE
[1]R. Çelik, “Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel ve İmgesel Dili”, MJSS, vol. 15, no. 4, pp. 1382–1402, Oct. 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA56MD84ST
ISNAD
Çelik, Recep. “Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel Ve İmgesel Dili”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 15/4 (October 1, 2026): 1382-1402. https://izlik.org/JA56MD84ST.
JAMA
1.Çelik R. Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel ve İmgesel Dili. MJSS. 2026;15:1382–1402.
MLA
Çelik, Recep. “Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel Ve İmgesel Dili”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 15, no. 4, Oct. 2026, pp. 1382-0, https://izlik.org/JA56MD84ST.
Vancouver
1.Recep Çelik. Klasik Türk Şiirinde Riyânın Şiirsel ve İmgesel Dili. MJSS [Internet]. 2026 Oct. 1;15(4):1382-40. Available from: https://izlik.org/JA56MD84ST

MANAS Journal of Social Studies
 

Published issues, issue files, and article files are licensed under the Creative Commons CC-BY-NC-ND 4.0 license.

The content on our website is licensed under the Creative Commons CC-BY-NC 4.0 license.