Gri Pazarlama ve Paralel İthalat Üzerine Bir Araştırma
Abstract
Gri pazarlama ve paralel ithalat kavramları, yıllardır özellikle markalı ürünler üreten işletmeler ve aynı ürünü daha ucuza almak isteyen tüketiciler tarafından önemle incelenen bir konudur. Bu kavramlar, fiyat farklarının olduğu piyasalarda kendini göstermekte, tüketici ihtiyaç ve beklentilerine göre pek çok üründe daha da derinlik kazanmaktadır. Gri pazarlama ve paralel ithalat şeklinde ithalat yoluyla yurtdışından getirilen ürünler, yurtiçi piyasada satılan ürünlerin önünde bir engel gibi görünmekteyse de günümüzde birçok dağıtıcı işletme tarafından teşvik edilmekte ve gittikçe tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Çalışmada, gri pazarlama, paralel ithalat ve geri ithalat kavramlarına değinilerek, konuyla ilgili yapılan çalışmalar incelenmektedir. Örnek olay analizinin yapıldığı çalışmada, cep telefonlarının fiyat farklılıkları tespit edilerek gri ürün ve paralel ürünün tercih sebepleri açıklanmaktadır. Kişisel beklentiler üzerindeki fayda ve zararları ele alınarak geliştirilen çeşitli stratejilere değinilmektedir. Çalışmanın sonucunda, gri pazarlama ve paralel ithalatın yurtiçinde satışa sunulan ürünlerin pazar payını etkilediği, tüketici için karlı ancak dağıtıcı açısından karı düşürücü yapısının olduğu ortaya çıkmaktadır.
Keywords
References
- Antia, K. D., Bergen, M. & Dutta, S. (2004). Competing with Gray Markets. MIT Sloan Management Review, (46)1: 63–69.
- Armağan, E. A. (2008). Pazarlama Açısından Etik. Varinli, İ. ve Çatı, K. (Ed), Güncel Pazarlama Yaklaşımlarından Seçmeler, (s.503-522). Ankara. Detay Yayıncılık.
- Arıkan, A., S. (2001). Fikri – Sınai Haklar Açısından Paralel İthalat – AB ve Türkiye, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
- Aytaçlı, B. (2012). Durum Çalışmasına Ayrıntılı Bir Bakış. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, (3)1: 1-9.
- Bardakcı, A. (2010). Paralel İthalat / Gri Pazarlama Kavramları ve Çözüm Önerileri Hakkında Literatür Taraması. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar Dergisi, 543: 7-21.
- Berman, B. (2004). Strategies to Combat the Sale of Gray Market Goods. Business Horizons, Elsevier, (47)4: 51-60.
- Bohlund, M. (2005). The Price Effects of Differential Pricing and Parallel Trade in Pharmaceuticals. Unpublished Master’s Thesis, University of Uppsala. Swedish.
- Bucklin, L. P. (1990). The Gray Market Threat to International Marketing Strategies. Cambridge. Marketing Science Institute.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
July 16, 2019
Submission Date
October 7, 2018
Acceptance Date
March 16, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 8 Number: 3