Akademik Umutsuzluk Ölçeği: Geliştirilmesi, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Abstract
Bu araştırma, öğrencilerin akademik umutsuzluk düzeylerindeki bireysel farklılıkların belirlenmesinde kullanılabilecek bir ölçme aracı geliştirmek ve geçerlik-güvenirliğini incelemek üzere yapılmıştır. Çalışma 2018-2019 eğitim öğretim yılları arasında üniversite düzeyindeki öğrencilerden elde edilen veriler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Akademik Umutsuzluk Ölçeği 16 maddelik dörtlü Likert tipi bir ölçektir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığını belirlemek amacıyla hesaplanan Cronbach alfa katsayısı .83'tür. Yapı geçerliği saptamak amacıyla yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucu toplam değişkenliğin %48.3'ünü açıklayan üç faktör elde edilmiştir. Ortaya konulan üç faktörlü yapı doğrulayıcı faktör analiziyle sınanarak uyum ilişkisinin kabul edilebilir bir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Geçerlik çalışması, söz konusu olan ölçeğin, akademik umutsuzluk düzeyinin birbirinden farklılaşması beklenen grupları birbirinden ayırt ettiğini göstermektedir. Akademik Umutsuzluk Ölçeği olarak adlandırılan ölçeğin, eğitim alanında kullanılabilecek, geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir.
Keywords
References
- Abramson, L. Y., Metalsky, G. I., & Alloy, L. B. (1989). Hopelessness depression: A theory-based subtype of depression. Psychological review, 96(2), 358.
- Creswell, J. W. (2002). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative (pp. 146-166). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
- Dilbaz, N., & Seber, G. (1993). Umutsuzluk kavrami: Depresyon ve intiharda önemi. Kriz Dergisi, 1(3), 134-138.
- Gölalmış Erhan, G. (2005). Zihinsel engelli çocuğu olan annelerin umutsuzluk, karamsarlık, sosyal destek algılarının ve gelecek puanlarının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
- Izgar, A. (2009). Engelli çocuğu olan ailelerin sosyal problem çözme becerileri ve umutsuzluk düzeylerinin incelenmesi(Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü).
- Kline, R. B. (2015). Principles and practice of structural equation modeling. Guilford publications.Melges, F. T., & Bowlby, J. (1969). Types of hopelessness in psychopathological process. Archives of General Psychiatry, 20(6), 690-699.
- ODACI, H., KALKAN, M., & ÇİKRIKCİ, Ö. Akademik Mükemmeliyetçilik Ölçeğinin Geliştirilmesi.
- Ottekin, N. (2009). Ailelerinden ayrı olarak öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinin benlik saygısı ve umutsuzluk düzeylerinin incelenmesi (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 24, 2020
Submission Date
May 10, 2019
Acceptance Date
October 14, 2019
Published in Issue
Year 2020 Volume: 9 Number: 2
Cited By
Öğretmen Adaylarının Akademik Umutsuzluklarının Ölçme ve Değerlendirme Tutumlarında Mesleki Bağlılığın Aracılık Etkisi
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17152/gefad.1072915FİZYOTERAPİ ÖĞRENCİLERİNİN MESLEĞE VE EĞİTİME YÖNELİK TUTUMLARININ UMUTSUZLUK DÜZEYİ VE MESLEKİ KAYGIYA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
https://doi.org/10.21653/tjpr.1313575Exploring pre-service mathematics teachers' occupational anxiety and academic hopelessness in shaping academic success
Eurasian Journal of Teacher Education
https://doi.org/10.69918/ejte.1558103Fen Bilimleri Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyi Ölçeği Geliştirme Çalışması
Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi
https://doi.org/10.56423/fbod.1745741