BibTex RIS Cite

Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri

Year 2018, Volume: 7 Issue: 4, 0 - 0, 01.10.2018

Abstract

Orta gelir tuzağı, özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından önem arz eden ve son yıllarda politika yapıcıların önemle üzerinde durduğu bir kavramdır. Orta gelir tuzağı sorununun esasen gelişmekte olan ülke sorunu olduğu ifade edilebilir. Ülkelerin uzun vadeli büyüme performansları ilgili tuzağa giriş ve çıkışlarını yönlendiren önemli etkenlerdendir. Türkiye, 1950’lerde alt gelir grubundan, alt-orta gelir grubuna geçmeyi başarmış bir ülkedir. Dünya Bankası’nın kişi başına düşen geliri dikkate aldığı sınıflandırma Türkiye açısından değerlendirildiğinde ise Türkiye’nin yaklaşık yarım asırdır orta gelir tuzağına takılmış olan bir ülke olduğu, ülkenin son 13 yılda üst orta gelir grubunda kaldığı ve yüksek gelirli ülkeler grubuna sıçrayamadığı anlaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı orta gelir tuzağı kavramının teorik alt yapısını incelemek, bu tuzakla mücadele eden ve bu döngüden kurtulmayı başarmış ülke örneklerini irdelemek, Türkiye’nin orta gelir tuzağı riskini ülkenin uzun vadeli büyüme performansını da göz önüne alarak analiz etmektir. Çalışma hem Türkiye’nin orta gelir tuzağı riskini ortaya koymayı, hem de ülkenin üst gelir grubuna sıçramasını sağlayacak kurumsal düzenlemeler ile makro iktisadi politika önerilerini masaya yatırmayı hedeflemektedir.

Year 2018, Volume: 7 Issue: 4, 0 - 0, 01.10.2018

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

İ. Alkan This is me

A. Ümit This is me

Publication Date October 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA Alkan, İ., & Ümit, A. (2018). Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(4).
AMA Alkan İ, Ümit A. Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri. MJSS. October 2018;7(4).
Chicago Alkan, İ., and A. Ümit. “Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi Ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7, no. 4 (October 2018).
EndNote Alkan İ, Ümit A (October 1, 2018) Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7 4
IEEE İ. Alkan and A. Ümit, “Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri”, MJSS, vol. 7, no. 4, 2018.
ISNAD Alkan, İ. - Ümit, A. “Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi Ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7/4 (October 2018).
JAMA Alkan İ, Ümit A. Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri. MJSS. 2018;7.
MLA Alkan, İ. and A. Ümit. “Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi Ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 7, no. 4, 2018.
Vancouver Alkan İ, Ümit A. Orta Gelir Tuzağının Türkiye Açısından İncelenmesi ve Tuzaktan Çıkış Stratejileri. MJSS. 2018;7(4).

MANAS Journal of Social Studies