The Increasing number of
tourists with food allergies and different eating preferences triggers a wide array of problems within the gastronomy
and tourism service establishments. Thus the need to understand the behavior of
people assist the tourism stakeholders in adopting the changing nutrition paradigms
to their operations. This study attempts to diagnose the prominent components
that disturb travelers with food allergies and distinct diet preferences
withing their gastronomy and tourism experiences. To understand their eating
experiences through tourism activities major affecting groups identified by
reviewing the related literature. Two critical groups determined as celiac
patients and vegan/vegetarian travelers. The qualitative research methodology
is used by sending open-ended questionnaires to various groups associated with
the sample. Data obtained from the study classified into three dimensions as
acceptance and empathy, Education and Training, Ethics and Sustainability. Findings
reveal that travelers encounter a wide array of problems during their
gastronomy and tourism-related experiences.
Yiyecek alerjisi ve farklı yemek tercihlerine sahip olan turist sayısındaki artış, gastronomi ve turizm hizmeti kuruluşları içinde çok çeşitli sorunları tetiklemektedir İnsanların davranışlarını anlama ihtiyacı turizm sektörü paydaşlarına faaliyetlerinde değişen beslenme paradigmalarını benimseme konusunda yardımcı olmaktadır. Bu çalışma, gastronomi ve turizm yoluyla yemek yeme bozuklukları dahilinde yemekle ilgili bozuklukları ve tercihleri olan gezginleri etkileyen belirgin faktörleri belirlemeye çalışmaktadır. İlgili literatür taraması ile belirlenen çölyak hastaları ve vegan/vejeteryan gezginler olarak tanımlanan iki ana grup bulunmuştur. Nitel araştırma metodolojisi, örneklemle ilişkili çeşitli gruplara açık uçlu anketler gönderilerek kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler, Kabul ve Empati, Eğitim ve Öğretim, Etik ve Sürdürülebilirlik olarak üç boyutta sınıflandırılmıştır. Bulgular, gezginlerin gastronomi ve turizmle ilgili deneyimleri sırasında çok çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını ortaya koymaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 24, 2020 |
Submission Date | May 4, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 2 |
MANAS Journal of Social Studies