TR
TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR?
Abstract
Bu çalışmada Erken Bronz çağından 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar geniş bir zaman diliminde yaşamış, 7 eski Anadolu topluluğuna ait 333 kafatasında bazı araştırmacılar tarafından bir cinsiyet özelliği olarak değerlendirilen, torus palatinus varyasyonunun sıklığı ve bu özelliğin boyutunun cinsiyete göre değişimi incelenmiştir. Bu değişimi belirlemek için X2 analizi kullanılmıştır. Topluluklar birlikte değerlendirildiğinde, torus palatinus frekansında cinsiyet farkı gözlenmezken, topluluklar ayrı ayrı değerlendirildiğinde, Anadolu topluluklarının çoğunluğunda erkeklerin torus palatinus frekansı kadınlardan daha yüksek bulunmuştur. Boyut açısından hafif dereceli torus her iki cinsiyette de benzer frekanslar gösterirken, belirgin ve ileri dereceli torusların kadınlarda daha yüksek frekanslara sahip olduğu belirlenmiştir; ancak ne torus palatinus sıklığında ne de boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir cinsiyet farklılığı bulunmuştur. Dolayısıyla iskeletler üzerinde çalışıldığında, bir cinsiyet özelliği göstermeyen torus palatinusun her iki cinsiyete ilişkin verilerinin, biyolojik uzaklık çalışmalarında birleştirilebileceği düşünülmektedir.
Keywords
References
- Anderson, J.E., (1968). "Skeletal Anomalies' as Genetic Indicators" The Skeletal Biology of Earlier Human Populations (Ed. D. R. Brothwell), Pergamon Press, London.
- Axelsson, G. ve Hedegaard, B., (1985). "Torus Palatinus in Icelandic schoolchildren." Am. J. Phvs. Anthrop.67: 105-112
- Barbujani, G., Rolo, M., Barrai, I. ve Pinto-Cisternas. J., (1986). "Torus palatinus: a segregation analysis." Hum. Hered. 36: 317-325.
- Berneba, J.M., (1977). "Morphology and incidence of torus palatinus and mandibularis in Brazilian Indians." J. Dent. Res. 56:499-501.
- Berry, A.C., (1975). "Factors affecting the incidence of non-metrical skeletal variants." J. Anat. 120 (3): 519-535.
- Bilgi Ö. (2001). Prehistorik Çağda Orta Karadeniz Bölgesi Madenciliği; Hint-Avrupalıların Anavatanı Sorununa Yeni Bir Yaklaşım. TASK Vakfı Yayınları:4 Monografi Serisi:1 İstanbul.
- Bilgin T., Sülün T., Özbek M. and Beyli M., (1994). "Yakınçağ Anadolu İnsanlarında Dişlerin Biyometrik ve Patolojik Açıdan Analizi." İstanbul Pis Hekimliği Fakültesi Dergisi 28(3): 169-179.
- Brasili, P. Zaccagni L. Gualdi-Russo, E. (1999). "Scoring of nonmetric cranial traits: a population study." J. Anat. 195: 551-561.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
March 4, 2014
Submission Date
March 4, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2007 Volume: 4 Number: 8
APA
Yılmaz, S., & Erdal, Y. (2014). TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR? Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(8). https://izlik.org/JA34GT47UG
AMA
1.Yılmaz S, Erdal Y. TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR? Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014;4(8). https://izlik.org/JA34GT47UG
Chicago
Yılmaz, Serpil, and Yılmaz Erdal. 2014. “TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR?”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 (8). https://izlik.org/JA34GT47UG.
EndNote
Yılmaz S, Erdal Y (March 1, 2014) TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR? Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 8
IEEE
[1]S. Yılmaz and Y. Erdal, “TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR?”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 4, no. 8, Mar. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA34GT47UG
ISNAD
Yılmaz, Serpil - Erdal, Yılmaz. “TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR?”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4/8 (March 1, 2014). https://izlik.org/JA34GT47UG.
JAMA
1.Yılmaz S, Erdal Y. TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR? Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014;4. Available at https://izlik.org/JA34GT47UG.
MLA
Yılmaz, Serpil, and Yılmaz Erdal. “TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR?”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 4, no. 8, Mar. 2014, https://izlik.org/JA34GT47UG.
Vancouver
1.Serpil Yılmaz, Yılmaz Erdal. TORUS PALATINUS BİR CİNSİYET ÖZELLİĞİ MİDİR? Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2014 Mar. 1;4(8). Available from: https://izlik.org/JA34GT47UG