Amaç: Bu çalışmada, ülkemizde oldukça sınırlı üretimi olan Pleurotus eryngii mantarı kültüründe, farklı tarımsal atıkların P. eryngii mantarının verim ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Yöntem ve Bulgular: P. eryngii’nin tohumluk miselleri; meşe talaşı (K), 2 meşe talaşı + 1 buğday kepeği (G1), 2 kavak talaşı + 1 buğday kepeği (G2), 2 buğday sapı + 1 buğday kepeği (G3), 1 meşe talaşı + 1 kavak talaşı + 1 buğday kepeği(G4), 1 meşe talaşı + 1 buğday sapı + 1 buğday kepeği (G5), 2 yer fıstığı kabuğu+ 1 buğday kepeği (G6), 2 mısır koçanı + 1 buğday kepeği (G7), 2 asma budama atığı +1 buğday kepeği (G8), 1 yer fıstığı kabuğu + 1 meşe talaşı + 1 buğday kepeği (G9), 1 mısır koçanı + 1 meşe talaşı + 1 buğday kepeği (G10), 1 asma budama atığı +1 meşe talaşı + 1 buğday kepeği (G11) substrat karışımlarına aşılanmıştır. Çalışma sonucunda, en kısa misel sarım süresi 17 gün ile G6 ve G9, en uzun ise 30 gün ile G4 ortamından elde edilmiştir. Verim, en yüksek 171.14 g kg-1 torba ile G6 ortamından elde edilirken, en düşük 53.26 g kg-1 torba ile G3 ortamında kaydedilmiştir. Biyolojik etkinlik, en yüksek %44.86 ile G9, en düşük ise %17.34 ile G3 ortamında gözlemlenmiştir.
Genel Yorum: Verim, biyolojik etkinlik ve misel sarım süresinde G6 ve G9 ortamlarının, diğerlerinden daha iyi olduğu görülmektedir. Verim, biyolojik etkinlik ve misel sarım süresinin üreticiler açısından önemi göz önüne alındığında yer fıstığı atığının P. eryngii kültüründeki başarısı dikkat çekmektedir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Yerfıstığının Çukurova Bölgesi’ndeki yoğun yetiştiriciliği göz önünde bulundurulduğunda, bu bitkinin atıklarının Çukurova Bölgesi’nde mantar yetiştiriciliğinde kullanılabilir olması önemli bir sonuçtur.
Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi
FYL-2019-12270
Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi tarafndan desteklenen FYL-2019-12270 No’lu Yüksek Lisans Tezi Projesi’nden üretilmiştir.
Aims: In this study, it was aimed to determine the effects of different agricultural wastes on yield and quality of the Pleurotus eryngii culture, which has very limited production in Turkey.
Methods and Results: Spawn of P. eryngii were inoculated to substrate mixtures; oak sawdust (K), 2 oak sawdust + 1 wheat bran (G1), 2 poplar sawdust + 1 wheat bran (G2), 2 wheat stalk + 1 wheat bran (G3), 1 oak sawdust + 1 poplar sawdust + 1 wheat bran (G4), 1 oak sawdust + 1 wheat stalk + 1 wheat bran (G5), 2 peanut shell + 1 wheat bran (G6), 2 corn cob + 1 wheat bran (G7), 2 vine pruning waste +1 wheat bran (G8), 1 peanut shell + 1 oak sawdust + 1 wheat bran (G9), 1 corn cob + 1 oak sawdust + 1 wheat bran (G10), 1 vine pruning waste +1 oak sawdust + 1 wheat bran (G11). As a result of the study, while the shortest mycelia development time was recorded in G6 and G9 with 17 days, the longest time was in G4 medium with 30 days. The highest and the lowest yield were obtained from G6 and G3 with 171.14 g kg-1 bag and 53.26 g kg-1 respectively. While the highest biological efficiency was found in G9 with 44.86%,the lowest value was recorded in G3 with 17.34%.
Conclusions: In yield, biological efficiency and mycelia development time, G6 and G9 mediums were found to be better than the others. When considering the importance of yield, biological efficiency and mycelia development time for producers, the success of peanut shell in P. eryngii culture is noteworthy.
Significance and Impact of the Study: When common peanut culture in the Çukurova Region of Türkiye is considered, it is an important result that the waste of this plant can be used in the mushroom cultivation.
FYL-2019-12270
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Project Number | FYL-2019-12270 |
Publication Date | December 1, 2022 |
Submission Date | April 5, 2022 |
Acceptance Date | August 10, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |