Aims: In this study, women
who manufacture traditional food approaches for traditional food production
organization in rural area were researched in the example of the Thrace Region.
Methods and
Results: In the study, 323 women living in villages of Thrace
Region (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ) were surveyed. As a result of the
research, the low level of education of the women (91,2% in the primary
education level) attracts attention and they do not accept farming as a
profession (85,4%). The majority (83.3%) live in the village permanently, and
the land amounts and income levels are low. Women contribute more to the rural
workforce as a family labor force and make traditional food production with the
habit of coming from the family.
General Comment: The
main source of livelihood for women living in rural areas is not traditional
food production. In fact, women tend to cooperate and recognize the rural
organizations, but the level of membership / partnership is low. As a result of
the research, women want to earn income from traditional food production and to
be active in participating in organizations to be established in this respect.
Importance and
Effect of the Study: The study, emphasizes the role of women in rural in
Thrace Region. The importance of women
in contributing traditional foods to economy and the possibilities of
co-operation were determined.
Traditional food Woman Organization Rural Thrace region the Cooperative system
Amaç: Bu çalışmada
kırsal alanda geleneksel gıda üreten kadınların örgütlenme yaklaşımları Trakya
Bölgesi örneğinde araştırılmıştır.
Yöntemler ve Sonuçlar: Çalışmada, Trakya Bölgesi (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ)
illerinin köylerinde yaşayan 323 kadın ile anket yapılmıştır. Araştırma
sonucunda kadınların eğitim düzeyinin düşüklüğü (%91,2’si ilköğretim düzeyinde)
dikkat çekmekte olup, çiftçiliği bir meslek olarak (%85,4’ü) kabul
etmemektedirler. Çoğunluğu (%83’3’ü) köyde sürekli yaşamakta, arazi miktarları
ve gelir düzeyleri düşük kalmaktadır. Kadınlar kırsal alanda daha çok aile
işgücü olarak katkı sağlamakta ve geleneksel gıda üretimini aileden gelen
alışkanlıkla yapmaktadırlar.
Genel Yorum: Kırsalda
yaşayan kadınların asıl geçim kaynağı çoğunlukla geleneksel gıda üretimi
değildir. Bununla birlikte kadınlar işbirliğine yatkın olup, kırsal alandaki
örgütleri tanımakta ancak üyelik/ortaklık düzeyleri düşük olarak
gerçekleşmektedir. Araştırma sonucunda kadınlar geleneksel gıda üretiminden
gelir elde etmek ve bu konuda kurulacak örgütlere katılıp aktif olmak
istemektedirler.
Çalışmanın Önemi
ve Etkisi: Çalışma, kadınların Trakya Bölgesinde kırsal kesimdeki
rolünü vurgulamaktadır. Kadınların geleneksel gıdaların ekonomiye
kazandırılmasındaki önemi örgütlenme olanakları belirlenmiştir.
Geleneksel gıda Kadın Örgütlenme Kırsal Trakya Bölgesi Kooperatif
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 10 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 3 |