Amaç: Bu çalışmada COVID-19 pandemi döneminde üniversite öğrencilerinin beslenme ve hijyen alışkanlıklarında değişim ile COVID-19 korku düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Çalışma, Mayıs-Haziran 2020 arasında Sakarya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenim gören ve çalışmaya katılmayı kabul eden öğrencilerle online anket aracılığıyla yapılmıştır. Veriler SPSS 21 programında analiz edildi, p<0.05 anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Öğrencilerinin 534’ü kadın ve yaş ortalaması 20,25±1,99 (18,00-37,00) yıl olup öğrencilerin 412’si birinci sınıfta öğrenim görmekteydi. Öğrencilerin 84’ü kronik hastalığa sahipken 68’inin tanı almış bir ruhsal hastalığı vardı ve 73 öğrenci bu hastalıklar nedeniyle sürekli ilaç kullanmaktaydı. Beslenme Alışkanlıkları İndeksi (BAİ) ortalaması 11,84±3,92 (0-22,00) olup; öğrencilerin beslenme alışkanlıkları risk düzeyi orta dereceli riskli olarak bulundu. COVID-19 korku ölçeği puan ortalaması ise 16,38±5,80 (7,00-35,00) olarak saptandı ve öğrencilerin COVID-19’dan orta düzeyde korktukları tespit edildi. BAİ ile COVID-19 korkusu ölçeği puanı arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; öğrencilerin BAİ puan ortalaması ile COVID-19 korkusu puanı arasında pozitif yönde, kuvvetli ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (p=0,005; r=0,109).
Sonuç: Çalışmamızda öğrencilerin beslenme alışkanlıkları risk düzeyi orta dereceli riskli bulunmuş ve COVID-19’dan orta düzeyde korktukları saptanmıştır. Ayrıca BAİ puan ortalaması ile COVID-19 korkusu puanı arasında pozitif yönde, kuvvetli ve istatistiksel anlamlı ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve kaygıyla baş etme stratejileri geliştirmeleri gerektiği düşünülmektedir.
COVID-19 salgını Beslenme alışkanlıkları hijyen alışkanlıkları COVID-19 korkusu Üniversite öğrencileri
Yoktur.
Yoktur.
Veri toplama aşamasındaki destekleri için Sakarya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu akademisyenlerine teşekkür ederiz.
Objective: This study was conducted to determine the changes in nutrition and hygiene habits of university students and their fear levels of COVID-19 during the COVID-19 pandemic period.
Methods: The study was conducted through an online questionnaire with the students who were studying at Sakarya University Health Services Vocational School and Health Sciences University Hamidiye Vocational School of Health between May-June 2020 and accepted to participate in the study. The data were analyzed in SPSS 21 program, p<0.05 was considered significant.
Results: 534 of the students were female and the mean age was 20.25±1.99 (18.00-37.00) years, and 412 of the students were studying in the first grade. While 84 of the students had a chronic disease, 68 of them had a diagnosed mental illness, and 73 students were constantly using medication due to these diseases. The mean Nutritional Habits Index (BAI) was 11.84±3.92 (0-22.00); The nutritional habits of the students were found to be at moderate risk. The mean score of the COVID-19 fear scale was found to be 16.38±5.80 (7.00-35.00), and it was determined that the students were moderately afraid of COVID-19. When the relationship between BAI and fear of COVID-19 scale was evaluated; It was determined that there was a positive, strong and statistically significant relationship between students' BAI score average and COVID-19 fear score (p=0.005; r=0.109).
Conclusion: In our study, the risk level of students' eating habits was found to be moderately risky and they were found to be moderately afraid of COVID-19. In addition, a positive, strong and statistically significant relationship was found between the BAI score average and the fear of COVID-19 score. It is thought that students should develop healthy living habits and strategies to cope with anxiety.
Yoktur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Project Number | Yoktur. |
Publication Date | August 1, 2022 |
Submission Date | January 10, 2022 |
Acceptance Date | March 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 13 Issue: 46 |