Research Article

Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres

Volume: 3 Number: 1 June 30, 2021
EN

Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres

Abstract

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşması ve her yerde bulunması, bireylerin sürekli bu teknolojilerle etkileşime girmesini neredeyse zorunlu hale getirmiştir. Bu kaçınılmaz teknolojik devrim, yaşamın her alanını istila etmekle birlikte modern iş yerlerinde birçok değişimin ve dönüşümün yaşanmasına neden olmuş ve olmaya da devam etmektedir. İşlerin daha hızlı ve verimli yapılması gibi önemli katkılar sunan bilgi ve iletişim teknolojileri bazı nedenlerden dolayı çalışanlarda aşırı kaygı ve stres yaratabilmektedir. Teknostres olarak ifade edilen bu durum çalışanlar üzerinde birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır. Bu kapsamda bu çalışmanın amacı, çağdaş bir adaptasyon hastalığı olarak nitelendirilen teknostres fenomeninin nedenlerini ve banka çalışanları üzerindeki etkilerini derinlemesine incelemektir. Bu amaçla çalışmada nitel araştırma desenlerinden bütüncül çoklu durum yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örneklem yöntemleri arasında yer alan ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenmiştir. Araştırma verileri çevrimiçi görüntülü bireysel ve odak grup görüşme yöntemleri kullanılarak toplanmış ve içerik analizi yöntemine uygun bir şekilde analiz edilmiştir. Analiz sonucunda teknostresin nedenleri; tekno-aşırı yük, tekno-karmaşıklık, tekno-belirsizlik ve diğer nedenler temaları ile; teknostresin çalışanlar üzerindeki etkileri ise; davranışsal, psikolojik ve fizyolojik etkiler temaları ile açıklanmıştır.

Keywords

Thanks

Süreçteki ilgiliniz için çok teşekkürler.

References

  1. Adel-Mehraban, M., Mahdian, A. & Alavi, M. (2019). How Managers are Related to Techno-Stress in Organization. Preventive Care in Nursing & Midwifery Journal, 9(3), 42-49.
  2. Ahmad, U. N. U. & Amin, S. M. (2012). The Dimensions of Technostress among Academic Librarians. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 65, 266–271.
  3. Alam, M. A. (2016). Techno-stress and Productivity: Survey Evidence From the Aviation Industry. Journal of Air Transport Management, 50, 62–70.
  4. Ayyagari, R., Grover, V. & Purvis, R. (2011). Technostres: Technological Antecedent and Implications. MIS Quarterly, 35(4), 831-858.
  5. Boyer-Davis, S. (2018). The Relationship Between Technology Stress and Leadership Style: An Empirical Investigation. Journal of Business and Educational Leadership, 8(1), 48-65.
  6. Chen, L. (2015). Validating the Technostress Instrument Using a Sample of Chinese Knowledge Workers. Journal of International Technology and Information Management, 24(1), 65-82.
  7. Chiappetta, M. (2017). The Technostress: Definition, Symptoms and Risk Prevention. Senses and Sciences, 4(1), 358-361.
  8. Creswell, J. W. (2016). Nitel Araştırma Yöntemleri Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. (M. Bütün & S. B. Demir, Çev.). Ankara: Siyasal.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Business Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2021

Submission Date

May 6, 2021

Acceptance Date

June 21, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 3 Number: 1

APA
Erer, B. (2021). Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres. Management and Political Sciences Review, 3(1), 80-90. https://izlik.org/JA22ZB54KT
AMA
1.Erer B. Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres. Management and Political Sciences Review. 2021;3(1):80-90. https://izlik.org/JA22ZB54KT
Chicago
Erer, Beyza. 2021. “Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres”. Management and Political Sciences Review 3 (1): 80-90. https://izlik.org/JA22ZB54KT.
EndNote
Erer B (June 1, 2021) Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres. Management and Political Sciences Review 3 1 80–90.
IEEE
[1]B. Erer, “Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres”, Management and Political Sciences Review, vol. 3, no. 1, pp. 80–90, June 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22ZB54KT
ISNAD
Erer, Beyza. “Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres”. Management and Political Sciences Review 3/1 (June 1, 2021): 80-90. https://izlik.org/JA22ZB54KT.
JAMA
1.Erer B. Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres. Management and Political Sciences Review. 2021;3:80–90.
MLA
Erer, Beyza. “Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres”. Management and Political Sciences Review, vol. 3, no. 1, June 2021, pp. 80-90, https://izlik.org/JA22ZB54KT.
Vancouver
1.Beyza Erer. Teknolojinin Karanlık Yüzü: Teknostres. Management and Political Sciences Review [Internet]. 2021 Jun. 1;3(1):80-9. Available from: https://izlik.org/JA22ZB54KT


download