Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları
Abstract
Bu çalışmanın amacı çevrimiçi ortamlarda sosyal bilgiler öğretmen adaylarının dijital değerlendirme araçları kullanarak öğretim programı bağlamında bir ders tasarlayıp sanal ortamda uygulama sürecine ilişkin deneyimlerini ortaya koymaktır. Çalışma tasarım temelli araştırma modeli ile yürütülmüştür. Çalışmaya Sosyal Bilgilerde Bilişim Teknolojileri dersini alan 21 öğretmen adayı katılmıştır. İşbirlikçi gruplara ayrılan öğretmen adayları, sosyal bilgiler öğretim programındaki öğrenme alanı ve kazanımlar bağlamında dijital değerlendirme uygulamaları seçmişlerdir. Daha sonra öğrenme alanı, kazanım ve dijital uygulamalarla örnek bir sosyal bilgiler dersi tasarlamışlardır. Her hafta bir grup ders tasarılarını çevrimiçi sınıf ortamında uygulamıştır. Dijital tasarımlar hem tatlı bir rekabet oluşturmuş hem de dersin eğlenceli bir şekilde değerlendirilmesine imkân oluşturacak şekilde uygulanmıştır. Süreçte gözlem, görüşme ve doküman incelemesi yolu ile elde edilen verilerin sınıf seviyesi, öğrenme alanı ve kullanılan dijital uygulamalar açısından dağılımları betimsel analizler ile belirlenmiştir. Bu verilerden çıkan bulgulara göre; öğretmen adayları sosyal bilgiler öğretim programı bağlamında dijital uygulamalar ile örnek bir ders tasarlayabilmişlerdir. Tasarımlarında en fazla kullandıkları öğrenme alanı “Üretim, Dağıtım ve Tüketim” ile “Birey ve Toplum “olmuştur. En fazla ders içerikleri ürettikleri sınıf seviyesi 7. Sınıf olmuştur. Ders tasarım sürecinde en fazla tercih ettikleri dijital değerlendirme aracı ise “Quiziz” uygulaması olmuştur. Öğretmen adaylarının görüşlerinden; “dersleri dijitalleştirmenin gerekliliği”, “dijital değerlendirme araçlarının kullanımında yetkinleşme” ve “aktif öğrenme süreci” temaları ortaya çıkmıştır. Genel olarak dijital değerlendirme araçları ile sosyal bilgiler öğretmen adayları sanal öğrenme ortamlarında da teknolojiyi derslerinde etkili ve verimli bir şekilde kullanabilecek ders tasarımları üretmişlerdir. Sonuç olarak bu çalışma ile sosyal bilgiler dersinde dijital dönüşümün avantajları açığa çıkmış olup, diğer branşlarda da benzer çalışmaların yapılması tavsiye edilmektedir.
Keywords
References
- Iwamoto, D., Hargis, J., Taitano, E. J., & Vuong, K. (2017). Analyzing the efficacy of the testing effect using Kahoot™ on student performance. Turkish Online Journal of Distance Education, 18(2), 80-93.
- Kazancı, A.ve Dönmez, F. İ. (2013). OKUL 2.0 Eğitimde Sosyal Medya ve Mobil Uygulamalar, Anı Yayıncılık.
- Kuriakose, R. B., & Luwes, N. (2016). Student perceptions to the use of paperless technology in assessments–a case study using clickers. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 228, 78-85.
- Laru, J., Naykki, P., & Jarvela, S. (2012). Supporting small-group learning using multiple Web 2.0 tools: A Case study in the higher education context. Internet and Higher Education, 15, 29-38.
- Lee, J., & Hammer, J. (2011). Gamification in education: What, how, why bother? Academic Exchange Quarterly, 15 (2), 1-5.
- Levin, J.R., & O’Donnell, A.M. (1999). What to do about educational research's credibility gaps? Issues in Education, 5(2), 177-229.
- Linnenbrink-Garcia, L., Rogat, K. T., Koskey, K. L. (2011). Affect and engagement during small group instruction. Contemporary Educational Psychology, 36, 13-24.
- McCabe, M. (2006). Live assessment by questioning in an interactive classroom. İçinde D. A. Banks (Ed.), Audience response system in higher education: Applications and cases (s. 276-288). Hershey, PA: Information Science.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Studies on Education
Journal Section
Research Article
Publication Date
January 19, 2022
Submission Date
August 24, 2021
Acceptance Date
January 7, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 4 Number: 1
APA
Çelik, T., & Tepe, T. (2022). Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 22-43. https://izlik.org/JA28FM85DL
AMA
1.Çelik T, Tepe T. Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi. 2022;4(1):22-43. https://izlik.org/JA28FM85DL
Chicago
Çelik, Türkan, and Tansel Tepe. 2022. “Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar Ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları”. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi 4 (1): 22-43. https://izlik.org/JA28FM85DL.
EndNote
Çelik T, Tepe T (January 1, 2022) Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi 4 1 22–43.
IEEE
[1]T. Çelik and T. Tepe, “Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları”, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 22–43, Jan. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA28FM85DL
ISNAD
Çelik, Türkan - Tepe, Tansel. “Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar Ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları”. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi 4/1 (January 1, 2022): 22-43. https://izlik.org/JA28FM85DL.
JAMA
1.Çelik T, Tepe T. Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi. 2022;4:22–43.
MLA
Çelik, Türkan, and Tansel Tepe. “Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar Ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları”. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 1, Jan. 2022, pp. 22-43, https://izlik.org/JA28FM85DL.
Vancouver
1.Türkan Çelik, Tansel Tepe. Sanal Öğrenme Ortamlarında Sosyal Bilgilerde Dijital Uygulamalar ile Biçimsel Değerlendirme Tasarımları. Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 2022 Jan. 1;4(1):22-43. Available from: https://izlik.org/JA28FM85DL
