Research Article
BibTex RIS Cite

Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı

Year 2014, Volume: 1 Issue: 2, 357 - 362, 20.10.2015

Abstract

Prof. Dr. Doğan Kuban, “İslam Ortaçağı’nın en sıra dışı yapısı” olarak tanımladığı Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’ni, Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın
Yontu Sanatı adlı eserinde, farklı bir bakış açısıyla tekrar ele alarak külliyenin sorumlu mimarı Ahlatlı Hürremşah ve taş yontuları bağlamında gündeme getiriyor. Uzun meslek yaşamının büyük bölümü boyunca Divriği Külliyesi üzerinde çalışan, kitap ve yazılar yayımlayan Kuban, külliye ile ilgili bu son eserinde yaptığı karşılaştırmalı analiz ve ilgi çekici çözümlemelerle, dünya mimarlık ve sanatındaki yeri ve değeri henüz tam anlamıyla anlaşılamamış bu görkemli yapının “evrensel bir heykel kavramı” içindeki konumunu irdeliyor. Yazarın, tarih ve coğrafya olgularına politik oluşumların ötesindeki çok yönlü yaklaşımı, mimarlık tarihini eleştirel bir gözle, çok geniş bir perspektiften bakarak yorumlayan, klişeleşmiş kavram ve yorumların dışına çıkararak tekrar düşünmeye sevk eden üslubunun, bu eserinde de ön planda olduğunu görmekteyiz. 

Year 2014, Volume: 1 Issue: 2, 357 - 362, 20.10.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Leyla Yıldız

Publication Date October 20, 2015
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: 2

Cite

Chicago Yıldız, Leyla. “Cennetin Kapıları: Divriği Ulucamisi Ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı”. Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi 1, no. 2 (October 2015): 357-62.

MUJOT publishes scientific studies such as research articles, review articles; historiographic studies, archival and monographic source publications, scholarly translation and transcriptions, bibliography and chronologies, book and thesis reviews, interviews and obituary studies along with announcements about related subjects about Turkic World particularly in the fields of language, culture, literature, history, folklore, geography and art.