Research Article

Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme

Volume: 6 Number: 3 October 21, 2026
TR EN

Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme

Abstract

Lif sanatı, insanlık tarihinin en erken üretim biçimlerinden biri olmasına karşın Batı sanat tarihinin hiyerarşik sınıflandırmaları içerisinde uzun yıllar boyunca ikincil bir konumda kalmıştır. Tekstil ve dokuma temelli pratikler, söz konusu hiyerarşi içerisinde çoğunlukla kadın emeğiyle, ev içi alanla ve zanaatle ilişkilendirilmiş; bu nedenle yüksek sanat kategorisinin dışında tutulmuştur. Ancak 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren çağdaş sanatta yaşanan köklü dönüşümler, lif ve tekstil temelli üretimlerin disiplinlerarası sanat pratiği içerisinde yeniden konumlandırılmasına zemin hazırlamıştır. Bu çalışma, çağdaş lif sanatını kimlik inşası, malzeme anlambilimi ve seçili sanatçı pratikleri bağlamında eleştirel biçimde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada lif sanatının tarihsel dönüşümü incelenmiş; iplik, kumaş, dokuma ve tekstil yüzeylerinin çağdaş sanat anlatısındaki işlevi tartışılmıştır. Magdalena Abakanowicz, Sheila Hicks, Anni Albers ve Lenore Tawney’in üretimleri görsel ve kavramsal analiz yöntemiyle irdelenmiştir. Çalışma sonucunda çağdaş lif sanatının geleneksel zanaat sınırlarını aşarak kimlik politikaları, kültürel bellek ve toplumsal cinsiyet gibi çok katmanlı meseleleri görünür kılan güçlü bir ifade alanına dönüştüğü saptanmıştır.

Keywords

References

  1. Adamson, G. (2013), The Invention of Craft, Bloomsbury Academic, Londra.
  2. Albers, A. (1965), On Weaving, Wesleyan University Press, Middletown.
  3. Albers, A. (1959), On Designing, Wesleyan University Press, Middletown.
  4. Auther, El. (2009), String, Felt, Thread: The Hierarchy of Art and Craft in American Art, University of Minnesota Press, Minneapolis.
  5. Barber, E. J. W. (1994), Women’s Work: The First 20,000 Years, W. W. Norton, New York.
  6. Barbican C. (2024), Unravel: The Power and Politics of Textiles in Art [Sergi kataloğu], Barbican, Londra.
  7. Brooklyn Museum (2013), El Anatsui, Black Block, 2010 [Koleksiyon kaydı], Brooklyn Museum, New York. https://www.brooklynmuseum.org/objects/210771
  8. Bryan-Wilson, J. (2017), Fray: Art and Textile Politics, University of Chicago Press, Chicago.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

History of Specific Fields (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 21, 2026

Submission Date

June 10, 2026

Acceptance Date

July 28, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 6 Number: 3

APA
Kalın, S. (2026). Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme. MTÜ Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 6(3), 300-314. https://izlik.org/JA69WP76FG
AMA
1.Kalın S. Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme. MTÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2026;6(3):300-314. https://izlik.org/JA69WP76FG
Chicago
Kalın, Selcan. 2026. “Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme Ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme”. MTÜ Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi 6 (3): 300-314. https://izlik.org/JA69WP76FG.
EndNote
Kalın S (October 1, 2026) Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme. MTÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 6 3 300–314.
IEEE
[1]S. Kalın, “Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme”, MTÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, vol. 6, no. 3, pp. 300–314, Oct. 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA69WP76FG
ISNAD
Kalın, Selcan. “Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme Ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme”. MTÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 6/3 (October 1, 2026): 300-314. https://izlik.org/JA69WP76FG.
JAMA
1.Kalın S. Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme. MTÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2026;6:300–314.
MLA
Kalın, Selcan. “Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme Ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme”. MTÜ Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, vol. 6, no. 3, Oct. 2026, pp. 300-14, https://izlik.org/JA69WP76FG.
Vancouver
1.Selcan Kalın. Çağdaş Lif Sanatında Kimlik, Malzeme ve Sanatçı Yaklaşımları: Seçili Örnekler Üzerinden Eleştirel Bir Değerlendirme. MTÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi [Internet]. 2026 Oct. 1;6(3):300-14. Available from: https://izlik.org/JA69WP76FG