Research Article

Faaliyet Döngüsü Riskleri ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama

Number: Temmuz 2017 (Özel Sayı) July 15, 2017

Faaliyet Döngüsü Riskleri ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama

Abstract

21’inci yüzyılın başıyla birlikte özellikle gelişmiş ekonomilerde kullanılmaya başlayan “Kurumsal Risk Yönetimi” anlayışı işletmelerdeki risk algısını değiştirmiş ve işletmeleri bölümsel risk algısından bütünsel risk algısına yöneltmiştir. Bunun n edeni bölümsel risk algısında zayıf oldukları risk gruplarına yönelik önlemler almak işletmelerin diğer risk gruplarının etkilerini gözden kaçırma ihtimaller inin bulunmasıdır. Örneğin; bir işletmede karlılığı artırmak için vadeli satışları artırmaya yönelik alınan bir tedbir, likidite veya faaliyet döngüsünde bir bozulmaya neden olabilir.

Kurumsal risk yönetiminde riskleri tanımlayıp sınıflandırmak önemli bir aşama olmakla beraber, bu riskleri ölçmek ve etkilerini belirlemek niceliksel olarak oldukça zordur. Bu nedenle çalışmada öncelikl e risklerin sınıflandırılması aşamasında işletmenin tamamını kapsayacak ve aynı zamanda uygulanması kolay olacak bir risk sınıflandırması yapılmıştır. Bu sınıflandırmada; işletmelerin finansal tablolarından elde edilen oranlar, riskleri temsil edecek değişken olarak kullanılmıştır. İşletmelerin faaliyet döngüsü risklerini temsilen; “Alacak Devir Hızı”, “Ticari Borç Devir Hızı”, “Stok Devir Hızı”, “Dönen Varlık Devir Hızı”, “Toplam Aktif Devir Hızı” ve “Öz Sermaye Devir Hızı” oranları kullanılmıştır. Daha sonra BİST Tekstil Endeksi’nde işlem gören şirketler içerisinde sağlıklı veri elde edilebilen 17 şirketin 2003 – 2014 yılları arasındaki finansal tablolarından yararlanılarak gerekli oranlar tespit edilmiştir.

Şirketlerin karşı karşıya oldukları riskler yani riskleri temsil eden oranlar belirlendikten ve hesaplandıktan sonra alınacak tedbirlerin diğer risk gruplarında yol açacağı etki araştırılmıştır. Bunun için faaliyet döngüsünü temsilen seçilen oranlar i le diğer belirlenmiş risk gruplarını temsil eden oranlar arasında korelasyon analizi yapılmış ve olabilecek etkinin gücü ile yönü belirlenmeye çalışılmıştır.

Yapılan korelasyon analizleri sonucunda, faaliyet döngüsü riskleri ile diğer risk grupları arasında genellemelerden ziyade he r şirket için özel durumların geçerli olduğu, ancak tek tek oranlar ele alındığında ise her şirket için kendi içerisinde genelleme yapılabileceği sonucunda ulaşılmıştır.

Keywords

References

  1. Akgüç, Öztin (2012), Finansal Yönetim, Avcıol Basım Yayın, İstanbul.
  2. Akgüç, Öztin (2006), Mali Tablolar Analizi, Avcıol Basım Yayın, İstanbul.
  3. Beaver, William H. (1966), “Financial Ratios As Predictors of Failure”, Journal of Accounting Research,Vol. 4, pp. 71-111.
  4. Bozkurt, Cengiz (2010), “Risk, Kurumsal Risk Yönetimi ve İç Denetim”, Denetişim, Issue 4, pp. 17-30.
  5. Erciyes, Mehmet (2016), “Finansal Açıdan Kurumsal Risk Yönetimi: Reel Sektöre Yönelik Bir Uygulama(Yayınlanmamış Doktora Tezi)”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  6. Foster, Mark Grant (2010), “Enterprise Risk Management: The Full Picture, In L. Taylor, AON Global Risk Consulting, London, pp.1-43.
  7. Gates, Stephen - Nantes, Audencia (2006), “Incorporating Strategic Risk into Enterprise Risk Management”, Journal of Applied Corporate Finance, Vol.18, Issue 4, 81- 90.
  8. Gerry, Dickson (2001), “Enterprise Risk Management: Its Origins and Conceptual Foundation”, The Geneva Papers on Risk and Insurance, Vol. 26, Issue 3, 360- 366.

Details

Primary Language

English

Subjects

Business Administration

Journal Section

Research Article

Authors

Fatih Altınışık This is me

Emre Hayri Baraz This is me

Publication Date

July 15, 2017

Submission Date

March 15, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Number: Temmuz 2017 (Özel Sayı)

APA
Aksoylu, S., Boztosun, D., Altınışık, F., & Baraz, E. H. (2017). Faaliyet Döngüsü Riskleri ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, Temmuz 2017 (Özel Sayı), 65-80. https://doi.org/10.25095/mufad.402425
AMA
1.Aksoylu S, Boztosun D, Altınışık F, Baraz EH. Faaliyet Döngüsü Riskleri ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2017;(Temmuz 2017 (Özel Sayı):65-80. doi:10.25095/mufad.402425
Chicago
Aksoylu, Semra, Derviş Boztosun, Fatih Altınışık, and Emre Hayri Baraz. 2017. “Faaliyet Döngüsü Riskleri Ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. Temmuz 2017 (Özel Sayı): 65-80. https://doi.org/10.25095/mufad.402425.
EndNote
Aksoylu S, Boztosun D, Altınışık F, Baraz EH (July 1, 2017) Faaliyet Döngüsü Riskleri ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi Temmuz 2017 (Özel Sayı) 65–80.
IEEE
[1]S. Aksoylu, D. Boztosun, F. Altınışık, and E. H. Baraz, “Faaliyet Döngüsü Riskleri ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. Temmuz 2017 (Özel Sayı), pp. 65–80, July 2017, doi: 10.25095/mufad.402425.
ISNAD
Aksoylu, Semra - Boztosun, Derviş - Altınışık, Fatih - Baraz, Emre Hayri. “Faaliyet Döngüsü Riskleri Ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama”. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Temmuz 2017 (Özel Sayı) (July 1, 2017): 65-80. https://doi.org/10.25095/mufad.402425.
JAMA
1.Aksoylu S, Boztosun D, Altınışık F, Baraz EH. Faaliyet Döngüsü Riskleri ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2017;:65–80.
MLA
Aksoylu, Semra, et al. “Faaliyet Döngüsü Riskleri Ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. Temmuz 2017 (Özel Sayı), July 2017, pp. 65-80, doi:10.25095/mufad.402425.
Vancouver
1.Semra Aksoylu, Derviş Boztosun, Fatih Altınışık, Emre Hayri Baraz. Faaliyet Döngüsü Riskleri ile Diğer Riskler Arasindaki İlişkinin Tespiti: Bist Tekstil Endeksi Üzerine Bir Uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2017 Jul. 1;(Temmuz 2017 (Özel Sayı):65-80. doi:10.25095/mufad.402425

Cited By