BibTex RIS Cite

Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi

Year 2009, Issue: 41, 131 - 139, 01.01.2009

Abstract

Ekonomik ve sosyal alanda oluşan gelişmeler, işletmelerin faaliyetlerinin genişlemesine ve yapılarının değişmesine neden olmaktadır. Anonim şirketler açısından uluslar arası düzeydeki denetim standartları ve uygulamalarındaki değişimler, şirketleri aile şirketleri olmaktan çıkarıp kurumsallaşmasına neden olmaktadır. Bunun için uluslar arası düzeyde denetim standartları ilk olarak Amerikan Sertifikalı Muhasebeciler Enstitüsü (American Institute of Chartered Public Accountant: AICPA) tarafından 1947 yılında “Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları” olarak yayınlanmıştır ve bu standartlar bir çok ülke tarafından da benimsenmiştir. İlke olarak kabul edilen şeffaflık, hesap verebilirlik, adil olabilmek ve sorumluluk esaslarına dayalı olan kurumsal yönetim anlayışı, SPK İlkeleri’nin benimsenmesiyle ve TTK ilgili maddelerinin yasalaşmasıyla TürkHukuku’nda önemli bir yer edinmiştir. Bu anlayışın yerleşmesinde, yönetim kuruluna ve bağımsız denetim kuruluşlarına önemli görevlerdüşmektedir. Kuşkusuz ki, kurumsal yönetim ilkesinin gerçek anlamda uygulanıp uygulanmadığı bağımsız denetim kuruluşunun yaptığı çalışma ve piyasa disipliniyle ilgili diğer kurumların kararları sonucunda ortaya çıkacaktır.

The Effect Of Independent Audit At Incorporated Partnership On Development Of Institutional Management)

Year 2009, Issue: 41, 131 - 139, 01.01.2009

Abstract

(The Effect Of Independent Audit At Incorporated Partnership On Development Of Institutional Management) The developments in the field of economy and social field cause widening on enterprises’ work fields and their structures. The audits which are at the level of international standards and changes in their practises cause incorporated enterprises to become institutionalised rather than family enterprises. For such auditing first audition standards were published by American Institute of Chartered Public Accountant: AICPA in 1947 under the name of “Generally Accepted Auditing Standards (GAAS)” and those standards are accepted by many countries. Transparency, to be able to render account (hesap verebilmek), being fair, and responsibility based management are accepted as principles. Those principles have an important place in Turkish Law as SPK (Capital Markets Board) (CMB) principles are accepted and related law provisions to Turkish Trade Lawwhich were put into practice. Management board and independent auditing institutions have vital role to adapt this concept. It is no doubt that whether the institutional managing system is being practised or not will be found out with the help of auditing made by independent auditing institutions and with the decisions of other institutions which are related to market discipline.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA94KV96NY
Journal Section Research Article
Authors

Doğan Kutukız This is me

Akif Öncü This is me

Publication Date January 1, 2009
Submission Date January 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Issue: 41

Cite

APA Kutukız, D., & Öncü, A. (2009). Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi. Muhasebe Ve Finansman Dergisi(41), 131-139.
AMA Kutukız D, Öncü A. Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi. January 2009;(41):131-139.
Chicago Kutukız, Doğan, and Akif Öncü. “Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 41 (January 2009): 131-39.
EndNote Kutukız D, Öncü A (January 1, 2009) Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi 41 131–139.
IEEE D. Kutukız and A. Öncü, “Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 41, pp. 131–139, January 2009.
ISNAD Kutukız, Doğan - Öncü, Akif. “Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi”. Muhasebe ve Finansman Dergisi 41 (January 2009), 131-139.
JAMA Kutukız D, Öncü A. Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2009;:131–139.
MLA Kutukız, Doğan and Akif Öncü. “Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 41, 2009, pp. 131-9.
Vancouver Kutukız D, Öncü A. Bağımsız Denetimin Anonim Ortaklıklarda Kurumsal Yönetimin Gelişmesine Etkisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2009(41):131-9.