Volume: 6 Issue: 2, 12/26/23

Year: 2023

The Journal of Muhakeme aims to publish rigorous scientific studies in all fields of Sociology, Psychology, and Philosophy after a meticulous peer-review process. The publication of articles is intended to contribute to research in these disciplines and facilitate the dissemination of scientific products to readers. The journal aspires to reach a wider audience by using an open-access system. Becoming one of the most respected journals in the fields of Sociology, Psychology, and Philosophy in Turkey and worldwide is among our primary objectives. The Journal of Muhakeme aims to be comprehensive and, therefore, welcomes national and international articles in these fields without any restrictions. Despite the existence of individual journals in the relevant fields, the absence of a dedicated journal encompassing the closely related areas adds uniqueness to the Journal of Discernment.

One of the main goals of The Journal is to take its place among the international indexes as soon as possible..


The Journal of Muhakeme aims to encompass a broad spectrum of the disciplines of Sociology, Psychology, and Philosophy. The journal places a strong emphasis on theoretical and applied research in these fields that can contribute to the existing literature. It endeavors to promote the intersection and integration of these disciplines and remains open to a wide variety of research approaches. Consequently, the Journal of Muhakeme keeps its doors open to studies conducted from diverse perspectives and methodologies within the fields of Sociology, Psychology, and Philosophy.

·    Articles submitted to the journal via the Article Tracking System which is accessed by authors’ personal accounts signed in with their e-mail addresses and passwords. After the submission, the peer review process can be followed using the same tracking system. Authors should wait for all peer-review reports to be completed before making any corrections, because there is only one chance to submit edited version to the system.

 

·     Title: The title should be in consistent with the content and describe the article well. It should be typed in APA (6th ed.) format.

 

·     Authors’ names and contact details: Authors’ details such as their name, title, institution and contact details should not be included in the     article. These details accessed through the system will be added by the editors.

 

·     Abstract and key words: The abstract should be clear and concise, and key words should consist of minimum 3, maximum 5 words. The   abstract and key words should be typed both in Turkish and English using APA (6th ed.) format.

 

·     Body text: The body text should be typed in APA (6th ed.) format and pages should not be numbered.

 

·     Information in the footnotes should be typed in APA (6th ed.) format with 10-pt at the bottom of the page.

 

·     Headings and subheadings: Throughout the article headings and subheadings can be used as necessary and they can be numbered.

 

·     Tables: All tables should be inserted as colored or black-white and details should be typed APA (6th ed.) format.

 

·     Figures: Figures should be inserted with the correct resolution. Information about figures should be typed in APA (6th ed.) format.

 

·     In-text citations and references: All citations and references should be typed in APA (6th ed.) format.

MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ

Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.

Yazarlar İçin Etik Kurallar

Yazarlar çalışmalarının özgün olduğunu garanti eder ve diğer araştırmacıların fikir, dil, resim, grafik ve tablolarına çalışmalarında yer verdikleri zaman bunu alıntı olarak belirtmek durumundadır. Kaynağı belirtmeden yapılan alıntı intihal nedenidir.
Çalışmada adı geçen her yazar çalışmanın içeriğinden aynı oranda sorumludur. Çalışmaya katkısı olup da araştırmacının ismine yer verilmemesi veya katkısı olmadığı halde haksız yere adına yer verilmesi kabul edilemez bir durumdur.
Yazarlar araştırmalarının bulgularına sadık kalmalıdır. Bulguların değiştirilmesi, bulgu ve sonuç uydurmak ve bunlardan yola çıkarak araştırma yapmak söz konusu değildir. Veriler ve materyaller üzerinde oynama, silme, çıkarma ya da baş etmesi güç verilerin yorumlanma işlemini atlama gibi durumlar güven kırıcıdır.
Çalışmanın dergilere eş zamanlı gönderimi söz konusu olamaz. Yazarlar önceden yayımlanmış çalışmalarını da dergiye gönderemezler.


Hakemler İçin Etik Kurallar

Hakemler değerlendirme sürecinin gizli olduğunun ve dışarıdan üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiğini bilmelidir.
Hakemler, belirlenen süre içerisinde çalışma ile ilgili objektif, tarafsız, bilimsel, anlaşılır ve yapıcı bir değerlendirme raporu sunmalıdır.
Hakem raporları, makalenin bilimsel niteliği (ele aldığı konu, kullanılan yöntem ya da ilgili literatürün uygun kullanımı) ile ilgili değerlendirme de içerecektir. Bu değerlendirme olumlu ya da olumsuz, içerik hakkında mutlaka yapılmalıdır.
Çalışmanın intihal olduğu ya da önceden başka bir yerde yayımlandığı anlaşılması üzerine hakemler durumu editöre bildirmelidir.

ORTAK YAZARLIK KONUSU HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ

Dergimizde yer alacak çalışmalar bir ya da birden fazla yazar tarafından hazırlanmış olabilir. Birden fazla yazarlı çalışmalarda yazarların çalışmaya olan katkıları doğrultusunda isim sıralaması yapılmalı ve "Telif devir formu"nda bütün yazarların ıslak imzası bulunmalı ve bu imzalar çalışmadaki yazar sıralamasına göre olmalıdır. Telif Devir formu, yayımlanma kararı alınan makalelerin yazarlarından daha sonra istenecektir. Makale gönderirken, göndermeyiniz.


ETİK KURUL ONAYI



ULAKBİM 2020 kriterleri doğrultusunda Sosyal Bilimler de dâhil olmak üzere klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerinde tüm alanlarda yapılan araştırmalar için etik kurul onayının alınmış olması, bu onayın makalede belirtilmesi ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Alınan etik kurul onayıyla ilgili kurul adı, tarih ve sayı numarası bilgilerine makalenin yöntem bölümünde ve makalenin ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

Etik kurul onayı gerektiren çalışmalar aşağıda belirtilmiştir:
1. Mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, anket ve görüşme tekniklerinin kullanıldığı ve bu doğrultuda verilerin toplandığı nitel ya da nicel her türlü araştırmalar,
2. İnsanların veya hayvanların deneysel ve diğer bilimsel amaçlarla kullanılması durumları,
3. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4. Kişisel verilerin korunması kanunu gereği, retrospektif çalışmalar.

Dergiye gönderilen olgu sunumlarında ise gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yer verilmesi önem arz etmektedir.


Dergimizde makale gönderim sürecinde veya sonrasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ücretsiz bilimsel hakemli dergidir.

13282     13284  13286132881328913290  13291   13293 13295