"Ortodoks İkonalarında Bir Ölüm Motifi: “Meryem Ana’nın Ölümü”
Abstract
(Hz.) Meryem, Hıristiyanlıkta Teotokos, “Tanrı Annesi” kabul edilmekte ve annelik sıfatıyla “Meryem Ana” olarak zikredilmektedir. O, Kilise’nin başı olan İsa’nın annesi olduğundan Kilise’nin de annesi kabul edilmektedir. Meryem Ana, lekesiz/günahsız ve sürekli/ebediyen bakire olma özelliğine de sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı genel olarak Hıristiyanlar, onun doğumundan ölümüne kadar hayatına dair birçok olayı, “bayram” niteliğinde kutlamayı gelenek haline getirmiştir. 15 Ağustos’ta kutlanan Meryem Ana’nın ölümü de bunlardan biridir. Meryem Ana’nın ölümü, “Koimesis” adıyla, hem Hıristiyan kutsal mekânlarına isim olmuş hem de bu mekânlardaki ikonalar içerisinde yer almıştır. Önemi dolayısıyla bu makalede de Meryem Ana’nın ölümü, ikonografik açıdan ele alınmıştır. Meryem Ana’nın Ölüm İkonası’nın (Koimesis) sözkonusu edildiği makalede, ilk olarak, İkona, Ölüm ve Meryem kavramları hakkında kısa bilgi verilmiş, ardından genel hatlarıyla ikonaların ve Meryem Ana’nın Hıristiyanlıktaki yerine ve önemine değinilmiştir. Daha sonra da Meryem Ana’nın ölümünün ikonografik anlamda yansıması Dinler Tarihi bakış açısıyla konu edilmiştir.
Keywords
References
- Alev, Ayten Önen. (2014). Kappadokia Göreme Vadisinde Meryem Siklusu, (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
- Angelic Hierarchies. (2017). http://www.markfoster.net/rn/texts/Angelic_Hierar chies.pdf. (Erişim tarihi 11.10.2017).
- Antiocihan.org, (2017) The Paraklesis Service. URL:http://www.antiochian.org/ sites/default/files/paraklesis_service.pdf, (Erişim Tarihi 11.10.2017).
- Aslanova, Sevinç. (2006). Rus Ortodoks Kilisesi, (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
- Aydın, Mehmet. (1991). Hristiyan Genel Konsilleri ve II. Vatikan Konsili, Konya.
- Aydın, M., 1995, “Hıristiyan Kaynaklarına Göre Hıristiyanlık”, Ankara, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
- Aydın, Mehmet. (2015). “I. İznik (M.S.325) ve Efes (M.S. 431) Konsilleri Doğrultusunda Hıristiyanlık'ta Hz. Meryem Kültü’nün Gelişimi”, Türk İslam Medeniyetleri Akademik Araştırma Dergisi, Yaz, S. 20, s. 9-18.
- Bakakos, Timothy G. (2017). Dormition Of The Theotokos, URL:http://www. assumptionchicago.org/assets/files/news/2016_AssumptionNewsletter_3rd_ Issue_August.pdf. (Erişim tarihi 20.10.2017).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Review
Authors
Mehmet Alparslan Küçük
This is me
GAZİ ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Türkiye
Emin Arslan
*
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, ZİLE DİNÇERLER TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
Türkiye
Publication Date
May 30, 2018
Submission Date
January 10, 2018
Acceptance Date
May 30, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 9 Number: 1
Cited By
DİVAN ŞİİRİNDE MERYEM VE ÇOCUK İKONALARINDAN BİR İZ OLARAK HZ. MERYEM İLE HZ. İSA
Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]
https://doi.org/10.58659/estad.1418324Rusya’da Efsunlu Bir Metin: Meryem Ana’nın Rüyası
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.33227/auifd.1616695