Research Article

Mehmed b. Ali’nin “Tercüme-i Cedīde fī’l- Havāssi’l- Müfrede” Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme

Volume: 15 Number: 2 May 30, 2025
EN TR

Mehmed b. Ali’nin “Tercüme-i Cedīde fī’l- Havāssi’l- Müfrede” Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme

Abstract

Amaç: Hayatı hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmadığımız Mehmed b. Ali’nin (1691’de sağ) Terceme-i Cedīde fī’l- Ḫavāṣṣi’l- Müfrede” adlı eserinin yapılmış iki ayrı neşrinin eleştirel bir şekilde değerlendirilmesi, tercümeye kaynaklık eden eserin tespit edilmesi ve esere dair yeni bir değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma Mart-Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Eserin bilinmeyen başka nüshalarının olup olmadığının tespiti için yurtiçi ve yurt dışı kütüphanelerine ait katalog ve veri tabanı taraması yapılmıştır. Tespit edilen yeni nüshalar ve esere kaynaklık ettiği düşünülen kitap üzerinden metnin ve bitkilere ait resimlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca tercümenin yapıldığı dönem göz önünde bulundurularak eser içeriği incelenmiştir. Bulgular: Eserin bilinen bir yazma nüshası ve bir taş baskısına ek olarak, bir yazma nüshası ve üç taş baskısı daha bulunmuştur. İtalyan botanikçi ve hekim Castore Durante’nin (ö. 1590) Herbario Novo adlı eserinin tercümeye kaynaklık ettiği tespit edilmiştir. Kaynak ve tercüme eserin bitkilere dair verdikleri bilgilerin başlıkları birbirine yakın olmakla birlikte, bitkilere ait resimler de özdeş denilebilecek benzerlikler içermektedir. Sonuç: Eserin müellif nüshası tespit edilememiştir ve mevcut nüshaları arasında ciddi farklılıkların bulunduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda mevcut metin neşirleri tek bir nüshaya dayandığı için ciddi eksiklikler barındırmaktadır. Ekonomik nedenlerle tercüme yapan müellif, çağdaşı olan literatürde bulunan yeni hastalıklara ve uygulamalara dair bilgilerden haberdar olmakla birlikte, tercümesinde tıp alanındaki yeni gelişmeleri takip etmeyi değil, yabancılardan bitki alımını engellemek için İstanbul’da bulunan bitkileri tanıtmayı öncelemiştir.

Keywords

Project Number

Bulunmamaktadır.

References

  1. 1. Bedizel zülfikar M, Aydın M. Osmanlı Tıbbında‘Müfred Devâ’ Kullanımı ve ‘Müfredât’ Eserlerinin Genel Özellikleri. Osmanlı Bilimi Araştırmaları [Internet]. İstanbul Üniversitesi; 2005;6(2):299–315. Available from: https://dergipark.org.tr/tr/pub/iuoba/issue/1210/14251
  2. 2. Mehmed b. Ali. Tercüme-i cedide fi’l havasi’l-müfrede: 17. yüzyılda yazılan bitkilerle sağaltma kitabı. Barlas U, editor. İstanbul: Tıp Tarihi Araştırmaları; 2004.
  3. 3. Mehmed b. Ali. Terceme-i Cedîde fi’l-Havassi’l-Müfrede (1102/1690). Özaltay B, Köse A, editors. Editörler Bülent Özaltay ve Abdullah Köse. İstanbul: Merkez Efendi Geleneksel Tıp Derneği. İstanbul: Merkez Efendi Geleneksel Tıp Derneği; 2006.
  4. 4. Bursalı Mehmed Tahir. Osmanlı Müellifleri. Saraç Y, editor. Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi; 2016.
  5. 5. Mehmed bin Ali. Terceme-i Cedîde fî’l- Ḫavāṣṣi’l- Müfrede. Uğurol Barlas’ın Özel Kütüphanesi.
  6. 6. Mehmed bin Ali. Terceme-i Cedîde fî’l- Ḫavāṣṣi’l- Müfrede. İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik AD Kütüphanesi (Çapa) 4458.
  7. 7. Mehmed bin Ali. Terceme-i Cedîde fî’l- Havâssi’l- Müfrede. New Haven ABD, Yale Üniversitesi, Beinecke Rare Book and Manuscript Library Turkish MSS suppl. 6.
  8. 8. Mehmed bin Ali. Terceme-i Cedîde fî’l- Ḫavāṣṣi’l- Müfrede. Çorum, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi 610.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Historical Studies (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

May 28, 2025

Publication Date

May 30, 2025

Submission Date

November 25, 2024

Acceptance Date

May 11, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 15 Number: 2

APA
Aksoy, E. (2025). Mehmed b. Ali’nin “Tercüme-i Cedīde fī’l- Havāssi’l- Müfrede” Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme. Lokman Hekim Dergisi, 15(2), 519-534. https://doi.org/10.31020/mutftd.1591248
AMA
1.Aksoy E. Mehmed b. Ali’nin “Tercüme-i Cedīde fī’l- Havāssi’l- Müfrede” Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme. Lokman Hekim Dergisi. 2025;15(2):519-534. doi:10.31020/mutftd.1591248
Chicago
Aksoy, Esra. 2025. “Mehmed B. Ali’nin ‘Tercüme-I Cedīde Fī’l- Havāssi’l- Müfrede’ Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme”. Lokman Hekim Dergisi 15 (2): 519-34. https://doi.org/10.31020/mutftd.1591248.
EndNote
Aksoy E (May 1, 2025) Mehmed b. Ali’nin “Tercüme-i Cedīde fī’l- Havāssi’l- Müfrede” Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme. Lokman Hekim Dergisi 15 2 519–534.
IEEE
[1]E. Aksoy, “Mehmed b. Ali’nin ‘Tercüme-i Cedīde fī’l- Havāssi’l- Müfrede’ Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme”, Lokman Hekim Dergisi, vol. 15, no. 2, pp. 519–534, May 2025, doi: 10.31020/mutftd.1591248.
ISNAD
Aksoy, Esra. “Mehmed B. Ali’nin ‘Tercüme-I Cedīde Fī’l- Havāssi’l- Müfrede’ Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme”. Lokman Hekim Dergisi 15/2 (May 1, 2025): 519-534. https://doi.org/10.31020/mutftd.1591248.
JAMA
1.Aksoy E. Mehmed b. Ali’nin “Tercüme-i Cedīde fī’l- Havāssi’l- Müfrede” Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme. Lokman Hekim Dergisi. 2025;15:519–534.
MLA
Aksoy, Esra. “Mehmed B. Ali’nin ‘Tercüme-I Cedīde Fī’l- Havāssi’l- Müfrede’ Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme”. Lokman Hekim Dergisi, vol. 15, no. 2, May 2025, pp. 519-34, doi:10.31020/mutftd.1591248.
Vancouver
1.Esra Aksoy. Mehmed b. Ali’nin “Tercüme-i Cedīde fī’l- Havāssi’l- Müfrede” Adlı Eserine Dair Yeni Bir Değerlendirme. Lokman Hekim Dergisi. 2025 May 1;15(2):519-34. doi:10.31020/mutftd.1591248

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin