Baharatlar asırlardır insanoğlu tarafından birçok hastalığın tedavisinde, dini törenlerde, lezzet ve koku maddelerinde kullanılagelmiştir. Çalışmada esas olarak bir dizi bilimsel çalışma sonucunda farklı farmakolojik etkileri olduğu kanıtlanan çörek otunun hem doğal antioksidan olarak hem de sahip olduğu öteki özellikleri nedeniyle önemi vurgulanacak olup tarih boyunca kullanımından da söz edilecektir. Son yıllarda hem ülkemizde hem de Ortadoğu’da alternatif tıbbın gözde baharatlarından olan çörek otu’nun etkin maddesi thymoquinone’un antikanserojenik etkileri bilinmektedir. Tutankamon’un mezar buluntuları arasında ortaya çıkarılan çörek otu yağına ilişkin örnek, onun eski çağlardan beri kullanıldığı hakkında fikir vermektedir. İyileştirici ve güzelleştirici etkilerinden dolayı Kleopatra tarafından da kullanıldığına ilişkin ipuçları bulunmaktadır. Dioskorides tarafından ağrı kesici ve antihelmentik etkisi, Hipokrat tarafından ise karaciğer hastalıklarında ve sindirim sistemi şikâyetlerini gidermesi amacıyla kullanılmıştır. İbni Sina’nın tıp tarihi açısından önemli bir kaynak olarak kabul gören eseri “Kanun” da çörek otunun metabolizmayı uyaran ve halsizlik-uyuşukluk giderici etkisi vurgulanmaktadır. Çörek otunun çeşitli özellikleri dini söylemlerde de yer almaktadır. Bu konuda bilinen en eski yazılı belge “Eski Ahit”tir. İslam Peygamberi Hz Muhammed’in (SAV) “Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır” sözü çörek otunun inançlı bir biçimde ve kitlesel olarak kullanılmasını etkilemesi açısından anlamlıdır. Günümüzün modern tıbbı, çörek otu bitkisinin uyarıcı etkisinden faydalanarak farklı grup hastalıkların tedavisine çalışmaktadır. Kullanım yöntemi etkinliği açısından önemlidir. Çörek otu tohumları ve çörek otu yağının hem pek çok sağlıktan sapma durumunda iyileştirici olarak hem de çeşitli hastalıkların önlenmesindeki koruyucu etkisi nedeniyle alternatif tıpta vazgeçilmez bir kaynak olacağı varsayılmaktadır Anahtar Kelimeler: Çörek Otu; İyileşme; Tedavi.
Abstract Spices were used in the treatment of many diseases, religious ceremonies, as a flavor enhancer and perfumes for the centuries by mankind. In the study, which proved different pharmacological effects of the different uses of nigella will be discussed both the natural anti-oxidant as well as other properties. In recent years, both in our country and the Middle East Nigella is an important spice is considered by alternative medicine, the content of thymoquinone has anti-cancerogen impact. Black seed oil has emerged in the sample Tutankhamen’s grave finds. This evidence indicates that black seed used since ancient times. Because of healing and purifying effects, there are tips on used by Cleopatra. Dioscorides used a pain reliever and anthelmintic, Hippocrates used it for liver and digestive system diseases. In Islam, it is regarded as one of the greatest forms of healing medicine available. In the Avicenna (Ibni Sina) tibb system of medicine, Black cumin is regarded as a valuable remedy for a number of diseases .He emphasized the Kanun in his medicine book. Besides scientific research, there are sayings of Mohammed that clearly underlines the significance of Nigella sativa. According to a hadith narrated by Abu Hurerah, he says that "I have heard Hazrat Mohammad saying that the black granules (Kalonji) are the remedy for all diseases except death". This hadith is meaningful in terms of the faithful masses. Today's modern medicine works different group of diseases from the effects of stimulant treatment plant Nigella. Black cumin seeds and black seed oil are assumed to be the prevention of various diseases the source as a healing alternative medicine in the future.
Other ID | JA43NY97NF |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2012 |
Submission Date | April 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 2 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin