BibTex RIS Cite

Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum

Year 2014, XI. National Conference on the History of Turkish Pharmacy 25-28 May 2014, 49 - 49, 01.09.2014

Abstract

Akdeniz Bölgesi ve Asya kökenli olan Trigonella foenum-graecum L. (Leguminosae) bilinen en eski
bitkilerdendir. Bitkinin tohumları ve yaprakları dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli amaçlar (tedavi
amaçlı, baharat, zararlılarla mücadele ve parfüm sanayi gibi) için kullanılır. Örneğin tohumları Eski
Mısır’da; doğumu kolaylaştırıcı ve sütü arttırıcı olarak, geleneksel Çin tıbbında; erkek üreme sistemi
ve böbrek rahatsızlıklarında, İran’da ise halk arasında tonik olarak ve kan şekerini düşürmek için
kullanılmıştır. Literatüre göre Dioscorides, jinekolojik rahatsızlıkların bütün tiplerinde bu bitkiyi
kullanmıştır.
Türkiye’de Trigonella foenum-graecum türünün tohumları eski devirlerden beri cinsel gücü arttırıcı,
çıban tedavisinde, balgam söktürücü, müshil etkili ve şeker hastalığına karşı kullanılmıştır. Bu
tohumlar, İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Kayseri ve Yozgat illerinde sıklıkla tüketilen “Çemen”
isimli karışımın ana maddesini oluşturur.
Bu çalışmada Trigonella foenum-graecum tohumlarının geçmişte ve günümüzde kullanım alanları ile
ilgili bilgiler derlenmiştir

FENUGREEK IN THE PAST AND TODAY: TRIGONELLA FOENUM-GRAECUM L.

Year 2014, XI. National Conference on the History of Turkish Pharmacy 25-28 May 2014, 49 - 49, 01.09.2014

Abstract

Abstract Originated from Mediterranean Region and Asia, Trigonella foenum-graecum L. (Leguminosae) is one of the oldest herbs known. Fenugreek leaves and seeds have been used in different countries around the world for different purposes (such as medicinal uses, spice, controlling insects, perfume industries). For instance, seeds of Fenugreek was used to easy childbirth and to increase milk flow in Ancient Egypt, for kidney disturbances and male reproductive tract problems in traditional Chinese medicine, and also in Iranian traditional medicine it was used as a tonic, blood sugar lowering. According to the literature, Dioscorides used to seeds of Fenugreek for all types of gynecological problems. In Turkey, Foenugreek seeds have been used to aphrodisiac, treatment of abscess, expectorant, laxative and diabetes since ancient times. The seeds, constitute the main ingredient of the spice mixture, known as “Çemen”, often consumed in the Central Anatolia, especially provinces of Kayseri and Yozgat. In this study, information about usage areas of Trigonella foenum-graecum seeds in the past and present have been compiled.ÖzetAkdeniz Bölgesi ve Asya kökenli olan Trigonella foenum-graecum L. (Leguminosae) bilinen en eski bitkilerdendir. Bitkinin tohumları ve yaprakları dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli amaçlar (tedavi amaçlı, baharat, zararlılarla mücadele ve parfüm sanayi gibi) için kullanılır. Örneğin tohumları Eski Mısır’da; doğumu kolaylaştırıcı ve sütü arttırıcı olarak, geleneksel Çin tıbbında; erkek üreme sistemi ve böbrek rahatsızlıklarında, İran’da ise halk arasında tonik olarak ve kan şekerini düşürmek için kullanılmıştır. Literatüre göre Dioscorides, jinekolojik rahatsızlıkların bütün tiplerinde bu bitkiyi kullanmıştır. Türkiye’de Trigonella foenum-graecum türünün tohumları eski devirlerden beri cinsel gücü arttırıcı, çıban tedavisinde, balgam söktürücü, müshil etkili ve şeker hastalığına karşı kullanılmıştır. Bu tohumlar, İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Kayseri ve Yozgat illerinde sıklıkla tüketilen “Çemen” isimli karışımın ana maddesini oluşturur. Bu çalışmada Trigonella foenum-graecum tohumlarının geçmişte ve günümüzde kullanım alanları ile ilgili bilgiler derlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ayşe Baldemir

Selen İlgün This is me

Publication Date September 1, 2014
Published in Issue Year 2014 XI. National Conference on the History of Turkish Pharmacy 25-28 May 2014

Cite

APA Baldemir, A., & İlgün, S. (2014). Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi49-49.
AMA Baldemir A, İlgün S. Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online September 1, 2014:49-49.
Chicago Baldemir, Ayşe, and Selen İlgün. “Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, September (September 2014), 49-49.
EndNote Baldemir A, İlgün S (September 1, 2014) Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 49–49.
IEEE A. Baldemir and S. İlgün, “Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, pp. 49–49, September 2014.
ISNAD Baldemir, Ayşe - İlgün, Selen. “Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. September 2014. 49-49.
JAMA Baldemir A, İlgün S. Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:49–49.
MLA Baldemir, Ayşe and Selen İlgün. “Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, pp. 49-49.
Vancouver Baldemir A, İlgün S. Fenugreek in the Past and Today: Trigonella Foenum. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:49-.

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin