Current Issue

Volume: 1 Issue: 1, 5/31/24

Year: 2024
Asst. Prof. Dr. Fatih ÇİÇEK ERZINCAN BINALI YILDIRIM UNIVERSITY
Early Modern Ottoman History
Dr. Rukiye ÖZDEMİR ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ
Early Modern Asian History, Early Modern European History, Early Modern Balkan History, Early Modern Urban History, Early Modern Discoveries and Colonialism History, Early Modern Ottoman History, Early Modern Renewal History, Ottoman history, Early Modern History
Asst. Prof. Dr. Songül ALŞAN ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TARİH BÖLÜMÜ
History of The Republic of Turkiye
Assoc. Prof. Dr. Yusuf Ziya KESKİN ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ
History of The Republic of Turkiye

Müverrih: Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi’nin amacı, dünyanın dört bir yanındaki Tarih araştırmacılarına, çalışma sonuçlarını paylaşıp tartışabilecekleri açık erişimli akademik bir zemin sunmaktır. Eleştirel bakış açılarını teşvik eden dergi, farklı ekollere mensup tarihçilerin bilimsel niteliği yüksek çalışmalarını yayınlayarak alanındaki bilgi birikimine katkıda bulunmayı ve Tarih çalışmalarını daha ileri bir seviyeye taşımayı hedeflemektedir. 

Müverrih: Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, Tarih bilimine özgü bir yayın olması sebebiyle alana özgü makale, arşiv belgesi, derleme, çeviri, kitap tanıtımı, sempozyum, çalıştay, toplantı sonucu ve haberleri yayımlar.
Dergide yayın dili olarak Türkçe ve İngilizce çalışmalar yayınlanacaktır. Yılda 2 defa (Mayıs – Kasım) yayın yapacak olan dergi, Tarih alanında yapılmış bilimsel çalışmaların bilim dünyasına kazandırmayı hedefleyeni çift kör hakemli ve açık erişimli bir dergidir.

Müverrih’e gönderilecek makalelerde, yazarların aşağıda belirtilen ilke ve kurallara uymaları gerekmektedir. Belirtilen ilke ve kurallara uygun olarak hazırlanmayan makaleler değerlendirme sürecine alınmayabilir ya da bu sürecin herhangi bir aşamasında değerlendirme dışında bırakılabilir.

Metni düzenlerken örnek metin şablonunu kullanınız. Örnek metin şablonu için tıklayınız.

1. Sayfa düzeni ve mizanpaj:
Makaleler “Office Word” programında A4 boyutlarında hazırlanmalıdır.
Sayfa kenar boşlukları her yönden 3 cm olmalıdır.
Araştırma makalelerin uzunluğu en az 5.000 en fazla 9.000 kelime ile sınırlı olup, toplam sayfa sayısının 25’i geçmemesi gerekmektedir.


a. Makale Kapak Sayfası:
Türkçe Başlık, 12 punto Garamond olarak için Tamamı Büyük, Ortalı ve Kalın (Bold) formatta; İngilizce başlık 11 Punto Baş Harfleri Büyük ve Ortalı olacak şekilde yazılmalı.
Yazarın ad ve soyadı Garamond, 11 punto olarak makale başlığının altında ortalı bir şekilde belirtilmeli.
Yazarın unvanı, çalıştığı kurum bilgisi, e-posta adresi ORCID numarası 10 punto, Garamond yazı tipinde italik olacak şekilde yazar adının altına, ortalanmış şekilde yazılmalı.

b. Özet ve Abstract:

Yazar bilgilerinin altından 1 satır boşluk bırakılarak 200-350 kelimelik Türkçe ve İngilizce özet yazılmalı. Özet ve Abstract 10 punto, Garamond yazı tipinde ve tek satır aralığında iki yana yaslı yazılmalı. Türkçe ve İngilizce en az 4 en fazla 6 tane olmak üzere anahtar kelime eklenmeli. Anahtar kelimeler 10 punto ve Garamond yazı tipinde italik yazılmalıdır.

c. Ana metin:

Microsoft Word programında iki yana yaslı Garamond yazı stilinde, 11 punto ve 1,15 satır aralığında yazılmalıdır. Paragraf başlarında 0,5 cm girinti olmalı. Paragraflar arası 3 nk (öncesi ve sonrası için) boşluk olmalı.
40 kelimeden fazla olan alıntılar sağdan ve soldan 1’er cm olacak şekilde ortalanmalı ve 10 punto olarak italik yazılmalıdır

d. Başlıklar:

Makalede ana başlıklar 11 punto, bold (Kalın) ve tamamı büyük; Alt başlıklar 11 punto kalın ve sola yaslı, olarak 1., 1.1., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1. gibi ondalıklı şekilde numaralandırılmalıdır. Ana başlıkların bütün harfleri büyük yazılmalı, alt başlıkların ise sadece baş harfleri büyük yazılmalıdır. Başlıklardan önce 1 satır boşluk bırakılmalı, başlık sonrasında ise boşluk bırakılmamalıdır.

e. Makale içindeki tüm tablo, şekil ve grafikler:

Metnin uygun yerlerinde ardışık olarak numaralandırılmış bir şekilde, sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her tablo, şekil veya grafiğe bir başlık verilmelidir. Başlık; tablo, şekil veya grafiğin üstünde, sayfaya ortalı, yalnızca kelimelerin baş harfleri büyük olacak şekilde ve 9 punto olarak yer almalıdır. Tablo, şekil ve grafik içindeki metin 9 punto aralığında olmalıdır. Tablo, şekil veya grafikler kolaylıkla okunacak biçimde olmalı ve yukarıda verilen sayfa yapısına (sayfa marjlarını aşmayacak şekilde) uygun olmalıdır.

2.  Dipnot, alıntı, referans sistemi:

Sadece dipnot usulü ile kaynak gösterimi kabul edilmekte olup, dipnot ve kaynakçada İSNAD 2. Edisyon (Dipnotlu) https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/ kurallarına göre kaynak gösterilecektir.
Dipnot yazımı 9 punto, garamond yazı tipinde ve tek satır aralıklı olup, asılı 0,25 cm girintili olmalıdır.
Makalede kullanılan her türlü kaynak, kaynakça bölümünde yer almalıdır. Kullanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya konulmalıdır. Aynı yazarın eserleri “en yeni tarihli” olandan başlanarak kaynakçaya yerleştirilmelidir. Kaynakça 10 punto ve Garamond yazı tipinde yazılmalı ve Kaynakça girintisi (Asılı – 1 cm) olarak ayarlanmalıdır.

3. Benzerlik Oranı:
Tüm makaleler yayın etiğini ihlallerini engellemek amacıyla intihal taramasından geçirilir. Benzerlik oranı %15’i geçmemelidir. Benzerlik oranını düşürmek amacıyla uygunsuz yöntemler tespit edilen makaleler bir daha kabul edilmemek üzere reddedilecektir. Makale sisteme yüklenirken benzerlik oranı raporu da yüklenmelidir.

 ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
1. Editörlerin Sorumlulukları
a. Yayın Kararları

MÜVERRİH editörü dergiye gönderilen makalelerin hangilerinin yayınlanacağına karar vermekten sorumludur. Editör yazıları; yazarlarının ırkına, cinsiyetin, cinsel yönelimine, dini inancına, etnik kökenine, vatandaşlığına veya siyasi görüşüne bakmaksızın değerlendirir. Yazılar için kararlar; makalenin önemi, özgünlüğü ve netliği ile çalışmanın geçerliliği ve derginin kapsamına uygunluğuna bakılarak verilmektedir. Yazılı iftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de yayına ilişkin verilen kararda dikkate alınmaktadır.
b. Gizlilik
Editör ve herhangi bir yazı işleri sorumlusu, gönderilen yazı hakkında herhangi bir bilgiyi; ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer yazı işleri danışmanları ve yayıncı dışında kimseye açıklamaz.
c. Açıklama ve Çıkar Çatışmaları
Gönderilen bir makalede belirtilen yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı onayı olmadan editör veya yazı işleri kurulu üyeleri tarafından kendi araştırma amaçları için kullanılmaz.

2. Hakemlerin Sorumlulukları
a. Yazı işleri Kararlarına Katkı

Hakemler, değerlendirme sürecinde editör ve yazı işleri kuruluna yardımcı olur ve aynı zamanda yazarın makaleyi geliştirmesine de katkı sunar.
b. Zamanında Değerlendirme
Bir makaledeki araştırmayı incelemek için yetersiz olduğunu hisseden veya zamanında inceleme yapmasının imkansız olacağını bilen herhangi bir hakem, MÜVERRİH editörünü bilgilendirmeli ve inceleme sürecinden çekilmelidir.
c. Gizlilik
İncelenmek üzere alınan yazılar gizli belgeler olarak kabul edilir. Hakemlere iletilen yazılar, MÜVERRİH editörü tarafından yetki verilmedikçe başkalarına ifşa edilmez veya tartışılmaz.
d. Nesnellik Standartları
İncelemeler nesnel olarak yapılır. Yazarın kişisel eleştirisi uygun bulunmaz. Hakemler görüşlerini, destekleyici fikirlerle açıkça ifade ederler.
e. Kaynakların kabulü
Hakemler, makalede atıfta bulunulan ilgili çalışmaların referans bölümünde yer almadığı durumları belirlemelidir. Diğer yayınlardan elde edilen gözlem veya iddianın ilgili kaynağa uygun olup olmadığını göstermelidirler. Hakemler, söz konusu makale ile diğer yayınlanmış makaleler arasında önemli bir benzerlik veya çakışma olduğunu editöre bildirir.
f. Açıklama ve Çıkar Çatışması
Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen imtiyazlı bilgi veya fikirler gizli tutulur ve kişisel avantaj için kullanılmaz. Hakemler; yazarlarla, şirketlerle veya makaleyle bağlantılı kurumların herhangi biriyle rekabete, işbirliğine dayanan ya da diğer ilişkiler veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu yazıları dikkate almazlar.

4. 3. Yazarın Görevleri
a. Yazım Standartları

Özgün araştırma yazarları, yapılan çalışmanın doğru bir açıklamasının yanı sıra onun öneminin nesnel bir tartışmasını sunar. Temel veriler makalede doğru bir şekilde yer almalıdır. Bir makale, başka çalışmaların kullanımına izin vermesi için yeterli detay ve referansları içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış beyanlar etik dışı davranışları oluşturur ve MÜVERRİH tarafından kabul edilemez.
b. Veri Erişimi ve Saklama
Yazarlardan editör incelemesi için makale ile birlikte çalışmalarının ham verilerini sağlamaları istenebilir ve eğer mümkün ise verilerin kamuya açık hale getirilmesi için de hazırlanmaları gerekebilir. Her halükârda yazarlar, yazı paydaşlarının gizliliklerinin korunabilmesi ve tescilli verilere ilişkin yasal hakların bunların yayınlanmasını engellememesi koşuluyla, bu verilerin yayınlandıktan sonra en az on yıl boyunca (tercihen kurumsal veya konuya dayalı veri havuzu veya başka bir veri merkezi aracılığıyla) diğer uzman profesyonellere erişilebilir olmasını sağlamalıdır.
c. Özgünlük, İntihal ve Kaynakların Kabulü
Yazarlar dergiye sadece özgün eserler gönderecek ve başkalarının eserlerini ve / veya kelimelerini uygun bir şekilde yazının içerisinde gösterecek veya alıntı yapacaklardır. Bildirilen çalışmanın niteliğinin belirlenmesinde etkili olan yayınlara da atıf yapılmalıdır.
d. Çoklu, Fazla veya Eşzamanlı Yayın
Aynı makalenin birden fazla dergiye gönderilmesi etik olmayan bir yayıncılık davranışı oluşturur ve MÜVERRİH tarafından kabul edilemez. Başka bir yerde telif hakkı alınmış eser olarak yayınlanmış yazılar MÜVERRİH’e gönderilemez. Ayrıca, MÜVERRİH tarafından incelenmekte olan yazılar telif hakkı alınmış dergilere tekrar gönderilmemelidir. Bununla birlikte yazıyı MÜVERRİH’e göndermekle yazar(lar) yayınlanmış eserin haklarını saklı tutar. MÜVERRİH’te yayınlanması durumunda, çalışmalarının CC-BY lisansı [http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/] altında kullanılmasına izin verirler, bu da başkalarının eserleri kopyalaması, dağıtması ve iletmesini mümkün kılmakla birlikte eseri uyarlama ve ticari kullanımını sağlamalarına da izin verir.
e. Makale Yazarlığı
Yazarlık; rapor edilen çalışmanın düşüncesine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunanların hepsi ortak yazar olarak listelenmelidir. Sorumlu yazar, katkıda bulunan tüm ortak yazarların yazar listesine dahil edilmesini ve sürece katılmamış kişilerin de dahil edilmemesini sağlar. Sorumlu yazar aynı zamanda tüm ortak yazarların makalenin son halini onayladığını ve yayın için gönderilmesini kabul ettiğini teyit edecektir.
f. Açıklama ve Çıkar Çatışması
Tüm yazarlar, eserlerinin sonuçlarını veya yorumunu etkileme olarak yorumlanabilecek mali veya diğer önemli çıkar çatışmalarını açıklayan bir beyanat vermelidir. Proje için mali destek kaynaklarının tümü açıklanmalıdır.
g. Yayınlanmış Eserlerde Temel Hatalar
Bir yazar; kendi yayınladığı eserde önemli bir hata veya yanlışlık tespit ettiğinde, MÜVERRİH dergi editörünü derhal haberdar etmek ve makaleyi geri çekmek veya bir yanlışlık halinde düzeltilmesi için editörle işbirliği yapmakla yükümlüdür.

 4. Açık Erişim ve Telif Hakkı Politikası
Müverrih: Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, bilimsel araştırmaları insanlığa ücretsiz sunmanın, bilginin küresel paylaşımı arttıracağı ilkesini benimseyerek, tüm sayılarına ve makalelerine açık erişim sağlamaktadır. Dergimiz bu kapsamda, BOAI'nin (Budapest Open Access Initiative) "açık erişim" tanımına uygun olarak, okuyucularına makaleleri "okuma, indirme, kopyalama, dağıtma, yazdırma, arama ya da tam metinlerine bağlantı yapma" izni vermektedir.
Derginin açık erişimli makaleleri Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) olarak lisanslıdır.
C BY-NC 4.0 lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil adapte edilmesine izin verir.


Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.