Technological
developments have led businesses in the competitive business world to
contemporary cost management approaches instead of traditional cost
determination methods in order to manage their costs. This is one of the
contemporary costing methods; is the target costing method which enables to
control the costs from the design phase of the product in line with consumer
demands and needs. The applicability of this method, which is one of the cost
reduction techniques, in milk products producing enterprises, was evaluated
with the data obtained from an enterprise and as a result it is determined
which costs should be controlled during production.
Yaşanan
teknolojik gelişmeler, maliyetlerini yönetebilmek amacıyla rekabetçi iş
dünyasındaki işletmeleri geleneksel maliyet belirleme yöntemleri yerine çağdaş
maliyet yönetimi yaklaşımlarına sevk etmiştir. Söz konusu çağdaş maliyetleme
yöntemlerden biri; tüketici istek ve ihtiyaçları doğrultusunda ürünün tasarım
aşamasından itibaren maliyetlerini kontrol etme imkânı veren hedef maliyetleme
yöntemidir. Maliyet azaltma tekniklerinden biri olan bu yöntemin süt ürünleri
üreten işletmelerde uygulanabilirliği, bir işletmeden alınan verilerle
değerlendirilmiş ve sonucunda üretim sırasında hangi giderlerin kontrol altına
alınması gerektiği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Issue |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2019 |
Submission Date | June 21, 2018 |
Acceptance Date | December 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 12 Issue: 2 |
This Journal Licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
This license allows reusers to distribute, remix, adapt, and build upon the material in any medium or format for noncommercial purposes only, and only so long as attribution is given to the creator.