Temsil, Cinsiyet ve Mimesis: Millî Mücadele Dönemi Romanlarında Bedenin Anlamı
Abstract
Bu çalışma, Millî Mücadele’yi konu alan erken cumhuriyet dönemi romanlarında bedenin temsiline odaklanmakta ve bu temsilleri toplumsal cinsiyet bağlamında incelemektedir. Edebiyatın ideolojik işlevi, ulus-devletin kuruluş yıllarında beden söylemi aracılığıyla kurulan sembolik düzeni görünür kılar. Kadın bedeni, anlatılarda ulusun korunması gereken alanı ve ahlâkî, estetik değerlerin taşıyıcısı olarak konumlandırılır. Bu temsil biçimi, bir yandan kadını ulusal ideallerin simgesi olarak yüceltirken, diğer yandan onu sınırlandıran normların da yeniden üretildiği bir bağlam yaratır. Erkek bedeni ise savaşın yıkıcı etkilerini bedeninde taşıyan, disiplinle biçimlendirilmiş ve kahramanlıkla özdeşleştirilmiş bir varlık olarak sunulur. Bedensel kayıplar ya da yaralanmalar, anlatıda bireysel trajedi olarak değil, ulusal idealler uğruna ödenmiş bir bedel olarak kurgulanır. Böylelikle erkek bedeni, ulusun varlığını sürdürmesi için feda edilen, estetik ve ahlâkî anlamlarla yüceltilen bir sembole dönüşür. Çalışma, Michel Foucault’nun beden ve iktidar kavramları ile “mimesis” anlayışını temel alarak, bu temsillerin ideolojik ve kültürel işlevlerini çözümlemekte; kadın ve erkek bedeninin bir arada çizdiği ulusal beden tahayyülünü bütüncül bir bakışla ortaya koymaktadır.
Keywords
Supporting Institution
Thanks
References
- Adıvar, Halide Edib. Ateşten Gömlek. Can Yayınları, 2020.
- Adıvar, Halide Edib. Vurun Kahpeye. Can Yayınları, 2020.
- Akar, Yeliz. “Peyami Safa’nın Mahşer Romanında Değerler Aşınması.” Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 1, no. 49 (2021): 190–204.
- Albay, Neslihan G. “Halide Edib Adıvar’ın Ateşten Gömlek Adlı Romanında Kadının Milliyetçiliği.” IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, özel sayı (2020): 473–83. https://doi.org/10.21733/ibad.800875
- Auerbach, Erich. Mimesis: Batı Edebiyatında Gerçekliğin Tasviri. Çeviren Herdem Belen ve Hüseyin Ertürk. İthaki Yayınları, 2019.
- Avcil, Ceren. “Milliyetçiliğin Toplumsal Cinsiyet ile İlişkisine Dair Kuramsal Bir Bakış.” Mukaddime 11, no. 2 (2020): 468–84.
- Bayrak, Özcan ve Necla Dağ. “Distopyadan Milli Uyanış Mekânına Dönüşen Sodom ve Gomore’nin İstanbul’u.” Adıyaman Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 33 (2019): 227–45.
- Beşikçi, Mehmet. “Mütareke’den Cumhuriyet’e Türk Edebiyatında Malûl Gazi Tiplemeleri ve Malûl Gazi Algısı.” Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları 45 (2024): 169–207.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Modern Turkish Literature, World Languages, Literature and Culture (Other), Literary Theory, Literary Studies (Other), Classical Turkish Literature
Journal Section
Research Article
Authors
Gülsüm Berke
*
0000-0002-4361-3777
Türkiye
Publication Date
October 28, 2026
Submission Date
January 19, 2026
Acceptance Date
March 7, 2026
Published in Issue
Year 2026 Number: 11