TR
Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü
Abstract
Bu makale, müslüman düşünürlerin çağdaş makâsıd söyleminde yaptıkları yenilemeyi tartışmaktadır. Aralarındaki ihtilaflara rağmen iki ana gelişme gözlemleyebiliriz; birincisi İslam hukukunu rasyonelleştirme ve taabbudî yönünü dışlama veya kaldırma ve ikincisi maksatların yeniden tayini ile sayılarının ve yorumlarının genişletilmesi temayülüdür. Bu satırların yazarı -makâsıdın yeni yorumlarının muhtelif modellerini sunarak- modernitenin yeni makâsıd söylemini sadece kavramlarını benimseterek değil aynı zamanda akışkan tabiatını da kazandırmak suretiyle nasıl etkilediğini göstermektedir. Bu husustaki en mühim dönüşüm, makâsıdın esnek ve yapılandırılabilir bir araca dönüşmesidir. Esasen bu araç, modern değerlere hem yaklaşmak ve hem de onlardan uzaklaşmak için kullanılabilir. Bahsedilen akışkanlık ile makâsıd çoğu kez -ister bilinçli ister bilinçsiz olsun- hukukçuların ideolojik, sosyal ve psikolojik önyargılarının bir yansıması haline gelmiştir. Bu durum da İslam hukukunun sistematik yapısını ve gerekli toplumsal kontrolü sağlama yeteneğini tehdit etmektedir.
Keywords
References
- Abdu, Muhammed, Taʻlilu’ş Şeria beyne’t Teseyyüb ve’t Tesahul, fî İʻmali’l Makâsıd beyne’t Teheyyüb ve’t Teseyyüb: Mecmuatu Buhûs, Tahrir: Ahmed Raysuni, Müessesetu’l Furkan li’t Turasi’l İslami, London 2014.
- Abdurrahman, Taha, Ruhu’l Hadase: el-Medhal ilâ Tesisi’l Hadaseti’l İslamiyye, el-Merkezu’s Sikafiyyu’l Arabi, Beyrut 2006.
- Alvani, Taha Cabir, Mukaddime: Hasenî, İsmail, Nazariyyetu’l Makâsıd ʻinde’l İmam Tahir bin Aşur, el-Maʻhedü’l Alemî li’l-Fikri’l İslâmî, Virginia 1995.
- Amidî, Ebu Huseyn, el-İhkam fî Usuli’l Ahkam, el-Mektebetu’l İslamî, Beyrut t.y.
- Aşur, Vasfi, Ahkamu’ş Şeriati beyne’t Taabbud ve’t Taʻlil, fî İʻmali’l Makâsıd beyne’t Teheyyüb ve’t Teseyyüb: Mecmuatu Buhûs, Tahrir: Ahmed Raysuni, Müessesetu’l Furkan li’t Turasi’l İslamiyyi, London 2014.
- Atıyye, Cemaleddin, Nahve Tefʻili Makâsıdi’ş Şeria, el-Maʻhedü’l Alemî li’l-Fikri’l-İslâmî ve Dımeşk, Daru’l Fikr, Virginia 2001.
- Avde, Casir, el-İctihadu’l Makâsıdiyyu min Tasavvuri’l Usuliyyi ile’t Tenzili’l Ameliyyi, eş-Şebeketu’l Arabiyye li’l Ebhas ve’n Neşr, Beyrut 2013.
- Bauman, Zygmunt, Liquid Modernity, Polity Press, Cambridge 2006. [Akışkan Modernite, çev. Sinan Okan Çavuş, Can Yay., İstanbul 2017].
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Law in Context
Journal Section
Translation
Publication Date
June 30, 2021
Submission Date
April 23, 2021
Acceptance Date
June 29, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 4 Number: 1
APA
Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü (Y. Yılmaz & E. Cömert, Trans.). (2021). Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 4(1), 305-323. https://izlik.org/JA95RY95TP
AMA
1.Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü. NEÜHFD. 2021;4(1):305-323. https://izlik.org/JA95RY95TP
Chicago
Yasin Yılmaz, Enes Cömert. 2021. “Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite Ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 4 (1): 305-23. https://izlik.org/JA95RY95TP.
EndNote
(June 1, 2021) Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 4 1 305–323.
IEEE
[1]Y. Yılmaz and E. Cömert, Trans., “Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü”, NEÜHFD, vol. 4, no. 1, pp. 305–323, June 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA95RY95TP
ISNAD
Yılmaz, Yasin - Enes Cömert, trans. “Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite Ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 4/1 (June 1, 2021): 305-323. https://izlik.org/JA95RY95TP.
JAMA
1.Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü. NEÜHFD. 2021;4:305–323.
MLA
Yılmaz, Yasin, and Enes Cömert, translators. “Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite Ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 1, June 2021, pp. 305-23, https://izlik.org/JA95RY95TP.
Vancouver
1.Yasin Yılmaz, Enes Cömert. Akışkan Bir İslam Hukukuna Doğru: Modernite ve Makasıd Söyleminin Dönüşümü. NEÜHFD [Internet]. 2021 Jun. 1;4(1):305-23. Available from: https://izlik.org/JA95RY95TP