Nevşehir İlinde Süt Toplama Merkezlerindeki Çiğ Sütün Mikrobiyal Kalite Yönünden İncelenmesi
Yıl 2022,
, 38 - 35, 13.06.2022
Serkan Tekin
,
Zeliha Leblebici
Öz
Bu çalışmada, Nevşehir ilinde faaliyet gösteren süt toplama merkezlerinden alınan çiğ süt örneklerinde temel mikrobiyolojik kriterlerin (aerobik koloni sayımı, somatik hücre sayımı) araştırılması ve süt toplama merkezlerindeki çiğ sütün mikrobiyal kalite yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın yapıldığı Ocak-Aralık 2021 ayları arasında somatik hücre sayısı ortalama 451974±80249 hücre/ml; aerobik koloni sayısı ise ortalama 8±0,17 log kob/ml bulunmuştur. Gerçekleştirdiğimiz somatik hücre sayımı analizleri neticesinde; alınan numunelerin sadece % 21’i Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olduğu görülürken; aerobik koloni sayımı analizleri neticesinde numune alınan çiğ süt örneklerinin tamamının Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadığı belirlenmiştir.
Destekleyen Kurum
Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Proje Numarası
ABAP-20F42
Teşekkür
Bu çalışma Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ABAP-20F42 ve GAP20F1 nolu projeleri tarafından destek almıştır. NEÜ BAP birimine desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
Kaynakça
- [1] Yetişemiyen, A., 2013. “Süt Üreimi, Süt Hayvancılığı, Sütün Oluşumu ve Sağımı. Süt Teknolojisi”, Editör/ Yetişemiyen, A., Ankara, 2013
.
[2] Yalçın, H., Özdemir, S., Gökal, H.Y., Kurt, A., “Ziraat Fakültesi Süt Fabrikasına Farklı Kaynaklardan Gelen İnek Sütlerinde Total, Psikrofilik, Laktik Asit, Koliform Grubu ve S. aureus Bakteri Sayılarının Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 38-45, 1991.
- [3] Demirci, M., “Süt Mikrobiyolojisi ve Katkı Maddeleri”, Tekirdağ, 2000.
- [4] Kesenkaş, H., Akbulut, N., “İzmir İlinde Satılan Sokak Sütleri ile Orta ve Büyük Ölçekli Çiftliklerde Üretilen Sütlerin Özelliklerinin Belirlenmesi”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2), 161-169, 2010.
- [5] Shashani, E., “Guidelines for Production of High Quality Milk”, Ministry of Agriculture and Rural Development Extension Service Mechanization and Technology Department, Israel, 1999.
- [6] Ligda, Ch. A., Mavrogenis, A., Georgoudis, A., “Estimates of Genetic Parameters for Test Day Somatic Cell Counts in Chios Dairy Sheep”, 7th World Congreass on Genetic Applied to Livestock Production, August 19-23, Montpellier, France, 2002.
- [7] TS EN ISO 13366-1, “Süt-Somatik Hücrelerin Sayılması-Bölüm 1:Mikroskobik Yöntem (Referans Yöntem)”, 2009.
- [8] ISO 7218, “Microbiology of Food and Animals Feeding Stuffs-General Requirements and Guidance for Microbiological Examinations”, 2007.
- [9] ISO 4833-1, “Microbiology of the Food Chain-Horizontal Method for the Enumeration of Microorganisms-Part 1:Colony-Count at 30°C by the Pour Plate Technique”, 2013.
- [10] İnternet: T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi “Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=15664&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
- [11] İnternet: U.S. Department of Agriculture, Animal and Plant Health Inspectıon Service https://www.aphis.usda.gov/animal_health/nahms/dairy/downloads/dairy_monitoring/btscc_2019infosheet.pdf
- [12] Patır, B., Can. O.P., Gürses, M., “Farklı İllerden Toplanan Çiğ İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayıları”, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 24(2), 87-91, 2010.
- [13] Çoban, O., Sabuncuoğlu, N., Tüzemen, N., “Siyah Alaca ve Esmer İneklerde Somatik Hücre Sayısına Çeşitli Faktörlerin Etkisi”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 47(1), 15-20, 2007.
- [14] Temelli, S., Şerbetcioğlu, T., “Bir Süt İşletmesinde İşlenen İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısının Dört Yıllık Periyottaki Değişiminin İncelenmesi”, Uludağ Univ. J. Fac. Vet. Med., 30(1), 1-7, 2011.
- [15] Kaygısız, A. Karnak, İ., “Kahramanmaraş İli Süt Sığırı İşletmelerinden Toplanan Çiğ Süt Örneklerinde Somatik Hücre Sayısının AB Normları ve Subklinik Mastitis Bakımından Değerlendirilmesi”, KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 15(3), 2012.
- [16] Green, M.J., Bradley, A.J., Newton, H., Browne, W.J., “Seasonal Variation of Bulk Milk Somatic Cell Counts in Uk Dairy Herds: Investigations of the Summer Rise”, Preventive Veterinary Medicine,73, 293-308, 2006.
- [17] Hagnestam-Nielsen, C., Emanuelson, U., Berglund, B., Strandberg, E., “Relationship Between Somatic Cell Count and Milk Yield in Different Stages of Lactation”, Journal of Dairy Science, 92, 3124-3133, 2009.
- [18] Olde Riekerink, R. G. M., Barkema, H.W., Stryhn, H., “The Effect of Season on Somatic Cell Count and the Incidence of Clinical Mastitis”, Journal of Dairy Science, 90, 1704-1715, 2007.
- [19] Önal, A.R., Öder, M., “Trakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti”, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(2),195-199, 2007.
- [20] Taşçı, F., “Microbiological and Chmemical Properties of Raw Milk Consumed in Burdur”, Journal of Animal and Veterinary Advances, 10(5), 635-641, 2011.
- [21] Hazer, A., “Denizli ve Aydın İllerinden Elde Edilen Çiğ Sütlerde Aflatoksin M1 Prevalansı ve Miktarının Aranması”, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2011.
- [22] Ürkek, B., “Konvansiyonel ve Organik Olarak Üretilen Sütlerin Çeşitli Kalite Parametreleri Açısından İncelenmesi”, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Entitüsü, Doktora Tezi, Erzurum, 2015.
- [23] Dan, S.D., Mihaiu, M., Rotaru, O., Dalea, I., “Evaluation of Microbiological Load and Configuration of Raw Milk from Collecting Center ın Cluj County”, Buletin USAMV Veterinary Medicine, 65(2), 2008.
- [24] Parkash, M., Rajasekar, K., Karmegam, N., “Bacterial Population of Raw Milk and Their Proteolytic and Lipolytic Activities”, Research Journal of Basic and Applied Sciences, 3(6), 848-851, 2007.
- [25] Veličkovska, S.K., Arsevski, Z., Dimovska, D., Ilieva, F., Kuzelov, A., “Total Bacterial Count, Somatic Cell Count and Presence of Aflatoxin M1 in Raw Milk from The “Ovče Pole” Regıon, Republıc of North Macedonia”, Journal of Agriculture and Plant Sciences, 19(2), 19-25, 2021.
- [26] Ergüllü, E., “ Çiğ Sütte Koliform Grubu Bakteri Florası Üzerinde Araştırmalar”, Gıda Dergisi, 7(6), 263-266, 1982.
- [27] Uraz, G., Yücel, N., “ Çiğ Sütlerde Koliform Grubu Mikroorganizmaların Dağılımı Üzerine Bir Araştırma”, Gıda Dergisi, 23(4), 241-245, 1998.
- [28] Pyz-Łukasik, R., Paszkiewicz, W., Tatara , M.R., Brodzki, P., Bełkot, Z., “Microbiological Quality of Milk Sold Directly from Producers to Consumers”, Journal of Dairy Science, 98(7), 4294-4301, 2015.