Research Article
PDF EndNote BibTex RIS Cite

Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri

Year 2022, Volume 11, Issue 1, 11 - 19, 13.06.2022
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.1023406

Abstract

Bu çalışmada Nevşehir ilinde yetişen Pinus Nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis türlerine ait kozalakların antioksidan ve antibakteriyel aktivteleri incelenmiştir. Antioksidan aktivite tayini için DPPH serbest radikal süpürme aktivitesi, metal iyonları şelatlama aktivitesi, total fenol, βkaroten, likopen miktarı tayini yapılmıştır. Antibakteriyel aktivite tayini için toplam 6 test bakterisi (Bacillus subtilis ATCC 6051, Listeria monocytogenes ATCC 7644, Micrococcus luteus ATCC 4698, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 11229) kullanılmıştır. Bu çalışmada Pinus nigra türünde yüksek oranda DPPH süpürme aktivitesi görülmüştür. Metal iyonları şelatlama aktivitesi bakımından yine Pinus nigra türünde yüksek aktivite tespit edilmiştir. Çalışmada total fenol miktarı bakımından en yüksek değer Pinus nigra türünde tespit edilmiştir. ꞵ-karoten miktarı bakımından ise en yüksek değer Thuca occidentalis türünde belirlenmiştir. Likopen içeriği bakımından en yüksek değer Pinus nigra türünde tespit edilmiştir.

References

  • Koçyiğit., M. “Yalova Đlinde Etnobotanik Bir Araştırma”, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2005..
  • [2] Astley, S. B., “Dietary antioxidants-past, present and future?’’, Trends in Food Science & Technology, 14(3): 93–98, 2003.
  • [3] Shinde A, Ganu J, Naik P. “Effect of free radicals & Antioxidants on oxidative stress: A Review” J Dent Allied Sci.” 1,2, 63- 66, 2012;.
  • [4] Ceran, B., “Antik Mısır Ve Anadolu Uygarlıklarında Tıp”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya 2008.
  • [5] Miao V, Legal MFC, Brown D, Sinnemann S, Donaldson G, Davies J. “Genetic approaches to harvesting lichen products”. Trends in Biotechnol, 19: 349-355, 2001.
  • [6] Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., “Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity”, Lebensmittel-Wissenschaft und Tecnologies, 28: 25-30, 1995.
  • [7] Singleton, V.L., Rossi, J.A.,”Clorimetry of total phenolics with phosphomolybcid-phosphotungstic acid reagents”, American Journal of Enology and Viticulture, 16: 144-158, 1995.
  • [8] Karapandzova, M , Stefkov, G , Cvetkovikj, I , Trajkovska-Dokik, E , Kaftandzieva, A , Kulevanova, S. (2014) Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Pinus peuce (Pinaceae) growing wild in R. Macedonia. Natural Product Communications, 9, 1623–1628.
  • [9] Şahin, Serpil, et al. "Yeni teknolojilerle baharatlardan esansiyel yağ ekstraksiyonu ve bu yağların fiziksel, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri." (2007).
  • [10] Hofmann, Tamás, Eszter Visi-Rajczi, and Levente Albert. "Antioxidant properties assessment of the cones of conifers through the combined evaluation of multiple antioxidant assays." Industrial Crops and Products 145 [2020]: 111935.
  • [11] Stamets, P., “Mycelium running”, Ten speed press, 399 Berkeley, 2005.
  • [12] Üstün, Osman, vd. "Türk Pinus türleri ve piknogenolün ekstrakt ve uçucu yağlarının kimyasal bileşimi, antikolinesteraz ve antioksidan aktivitelerinin araştırılması." Sanayi bitkileri ve ürünleri 38, 115-123, 2012.
  • [13] GC Yen , PD Duh , CL “TsaiFıstık kabuğunun antioksidan aktivitesi ile olgunluğu arasındaki ilişki” Tarım Journal of Food Chemistry , 41, s. 67 – 70, 1993
  • [14] M. Tanaka, CW Kuei , Y. Nagashima , T. “TaguchiAntioksidativ maillrad reaksiyon ürünlerinin histidin ve glikozdan sardalya ürünlerine uygulanması” Nippon Suisan Gakkaishil , 54, ] ,1409 – 1414, 1998.
  • [15] Ustun, Osman, et al. "Investigation on chemical composition, anticholinesterase and antioxidant activities of extracts and essential oils of Turkish Pinus species and pycnogenol." Industrial crops and products 38, 115-123,2012.
  • [16] Demirci, Ayşe Nur, Nazan Çömlekçioğlu, and Ashabil Aygan. "Determination of the Chemical Composition, Antimicrobial Activity and Flavonoid Content of the Essential Oils of Cedrus libani and Pinus nigra subsp. pallasiana." Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 8.8, 1747-1754, 2020.
  • [17] Dığrak, Metin, Ahmet İlçim, and M. Hakkı Alma. "Antimicrobial activities of several parts of Pinus brutia, Juniperus oxycedrus, Abies cilicia, Cedrus libani and Pinus nigra." Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives 13.7, 584-587, 1999.

Year 2022, Volume 11, Issue 1, 11 - 19, 13.06.2022
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.1023406

Abstract

References

  • Koçyiğit., M. “Yalova Đlinde Etnobotanik Bir Araştırma”, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2005..
  • [2] Astley, S. B., “Dietary antioxidants-past, present and future?’’, Trends in Food Science & Technology, 14(3): 93–98, 2003.
  • [3] Shinde A, Ganu J, Naik P. “Effect of free radicals & Antioxidants on oxidative stress: A Review” J Dent Allied Sci.” 1,2, 63- 66, 2012;.
  • [4] Ceran, B., “Antik Mısır Ve Anadolu Uygarlıklarında Tıp”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya 2008.
  • [5] Miao V, Legal MFC, Brown D, Sinnemann S, Donaldson G, Davies J. “Genetic approaches to harvesting lichen products”. Trends in Biotechnol, 19: 349-355, 2001.
  • [6] Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., “Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity”, Lebensmittel-Wissenschaft und Tecnologies, 28: 25-30, 1995.
  • [7] Singleton, V.L., Rossi, J.A.,”Clorimetry of total phenolics with phosphomolybcid-phosphotungstic acid reagents”, American Journal of Enology and Viticulture, 16: 144-158, 1995.
  • [8] Karapandzova, M , Stefkov, G , Cvetkovikj, I , Trajkovska-Dokik, E , Kaftandzieva, A , Kulevanova, S. (2014) Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Pinus peuce (Pinaceae) growing wild in R. Macedonia. Natural Product Communications, 9, 1623–1628.
  • [9] Şahin, Serpil, et al. "Yeni teknolojilerle baharatlardan esansiyel yağ ekstraksiyonu ve bu yağların fiziksel, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri." (2007).
  • [10] Hofmann, Tamás, Eszter Visi-Rajczi, and Levente Albert. "Antioxidant properties assessment of the cones of conifers through the combined evaluation of multiple antioxidant assays." Industrial Crops and Products 145 [2020]: 111935.
  • [11] Stamets, P., “Mycelium running”, Ten speed press, 399 Berkeley, 2005.
  • [12] Üstün, Osman, vd. "Türk Pinus türleri ve piknogenolün ekstrakt ve uçucu yağlarının kimyasal bileşimi, antikolinesteraz ve antioksidan aktivitelerinin araştırılması." Sanayi bitkileri ve ürünleri 38, 115-123, 2012.
  • [13] GC Yen , PD Duh , CL “TsaiFıstık kabuğunun antioksidan aktivitesi ile olgunluğu arasındaki ilişki” Tarım Journal of Food Chemistry , 41, s. 67 – 70, 1993
  • [14] M. Tanaka, CW Kuei , Y. Nagashima , T. “TaguchiAntioksidativ maillrad reaksiyon ürünlerinin histidin ve glikozdan sardalya ürünlerine uygulanması” Nippon Suisan Gakkaishil , 54, ] ,1409 – 1414, 1998.
  • [15] Ustun, Osman, et al. "Investigation on chemical composition, anticholinesterase and antioxidant activities of extracts and essential oils of Turkish Pinus species and pycnogenol." Industrial crops and products 38, 115-123,2012.
  • [16] Demirci, Ayşe Nur, Nazan Çömlekçioğlu, and Ashabil Aygan. "Determination of the Chemical Composition, Antimicrobial Activity and Flavonoid Content of the Essential Oils of Cedrus libani and Pinus nigra subsp. pallasiana." Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 8.8, 1747-1754, 2020.
  • [17] Dığrak, Metin, Ahmet İlçim, and M. Hakkı Alma. "Antimicrobial activities of several parts of Pinus brutia, Juniperus oxycedrus, Abies cilicia, Cedrus libani and Pinus nigra." Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives 13.7, 584-587, 1999.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Basic Sciences
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Mustafa AKAR> (Primary Author)
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
0000-0001-8241-0414
Türkiye

Early Pub Date June 13, 2022
Publication Date June 13, 2022
Published in Issue Year 2022, Volume 11, Issue 1

Cite

Bibtex @research article { nevbiltek1023406, journal = {Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi}, issn = {2148-466X}, eissn = {2148-4651}, address = {}, publisher = {Nevsehir Haci Bektas Veli University}, year = {2022}, volume = {11}, number = {1}, pages = {11 - 19}, doi = {10.17100/nevbiltek.1023406}, title = {Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri}, key = {cite}, author = {Akar, Mustafa} }
APA Akar, M. (2022). Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri . Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi , 11 (1) , 11-19 . DOI: 10.17100/nevbiltek.1023406
MLA Akar, M. "Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri" . Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 11 (2022 ): 11-19 <https://dergipark.org.tr/en/pub/nevbiltek/issue/70263/1023406>
Chicago Akar, M. "Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri". Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 11 (2022 ): 11-19
RIS TY - JOUR T1 - Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri AU - MustafaAkar Y1 - 2022 PY - 2022 N1 - doi: 10.17100/nevbiltek.1023406 DO - 10.17100/nevbiltek.1023406 T2 - Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 11 EP - 19 VL - 11 IS - 1 SN - 2148-466X-2148-4651 M3 - doi: 10.17100/nevbiltek.1023406 UR - https://doi.org/10.17100/nevbiltek.1023406 Y2 - 2022 ER -
EndNote %0 Nevsehir Journal of Science and Technology Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri %A Mustafa Akar %T Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri %D 2022 %J Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi %P 2148-466X-2148-4651 %V 11 %N 1 %R doi: 10.17100/nevbiltek.1023406 %U 10.17100/nevbiltek.1023406
ISNAD Akar, Mustafa . "Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri". Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 11 / 1 (June 2022): 11-19 . https://doi.org/10.17100/nevbiltek.1023406
AMA Akar M. Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2022; 11(1): 11-19.
Vancouver Akar M. Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2022; 11(1): 11-19.
IEEE M. Akar , "Nevşehir İlinde Yetişen Pinus nigra jf. arnold ve Thuca occidentalis Türü Ağaçlardan Toplanan Kozalakların Antioksidan ve Antibakteriyel Aktiviteleri", Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, vol. 11, no. 1, pp. 11-19, Jun. 2022, doi:10.17100/nevbiltek.1023406

Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081