Bu araştırmanın amacı, ülkenin her bölgesinden tüketici fikri alınıp gıda takviyeleri hakkında tüketim sıklığının ve miktarının belirlenmesidir. Araştırma sonucunda ulaşılan veriler Minitab programı ile ortalama, olasılık değeri (p değeri), yüzde değerleri ve ki-kare (χ²) önemlilik testi kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. Yapılan anket sonuçlarında 800 kişiden %35.3’ünün gıda takviyesi kullandığı belirlenmiştir. Tüketicilerin takviye kullanım sıklığı %45.1 oranında günde 1-2 defa olarak belirlenmiştir (p>0.05). Gıda takviyesi kullanan tüketicilerin %39.4’ünün kullanım sebebi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir (p<0.05). Tüketicilerin %44.3’ü vitaminlerden takviye aldığını belirtmiştir (p<0.05). Bununla beraber takviye kullanan tüketicilerin %46.2’si gıda takviyelerinden fayda gördüğünü belirtmiştir (p<0.05). Katılımcılar %52.87 oranında gıda takviyelerinden uzak durulmalıdır ifadesine katılmadığını belirtmiştir (p<0.05). Kullanıma başlangıç aşamasında ise %59.7 oranında doktorların tavsiyesi ile başlandığı görülmüştür.
The aim of this research is to determine the frequency and amount of consumption about food supplements by taking consumer ideas from every region of the country. The data obtained as a result of the research were evaluated using the Minitab program, using the mean, probability value (p value), percentage values and chi-square (χ²) significance test. The frequency of supplement use of consumers was determined as 45.1% 1-2 times a day (p> 0.05). The reason for using 39.4% of consumers who use food supplements is that they strengthen the immune system (p <0.05). 44.3% of consumers stated that they took supplements from vitamins (p <0.05). In addition, 46.2% of consumers using supplements stated that they benefited from food supplements (p <0.05). The participants stated that 52.87% did not agree with the statement that food supplements should be avoided (p <0.05). In the initial phase of use, it was observed that 59.7% started with the advice of doctors.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Food Engineering |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2021 |
Submission Date | August 21, 2020 |
Acceptance Date | November 15, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 |