Research Article

Term gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal Prostaglandin E2’nin başarısını etkileyen faktörler

Volume: 7 Number: 3 December 18, 2019
TR EN

Term gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal Prostaglandin E2’nin başarısını etkileyen faktörler

Öz

Amaç: Doğum indüksiyonu için vajinal prostaglandin E2 (dinoproston) kullanılan gebelerde indüksiyon başarısını etkileyen faktörleri belirlemek

Materyal ve Metot: Çalışmamıza 2016 Ocak ile 2019 Mart arasında doğum indüksiyonu için vajinal prostaglandin E2 uygulanan term gebeler dahil edildi. İndüksiyon sonrasında vajinal doğum yapan olgular başarılı olarak, sezaryen ile doğum yapan olgular başarısız olarak gruplandırıldı. Her iki gruptaki gebeler yaş, parite, vücut kitle indeksi, gebelik haftası, fetal ağırlık, fetal cinsiyet, indüksiyon öncesi bishop skoru, indüksiyon endikasyonları ve sezaryen endikasyonları açısından karşılaştırıldı.

Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 186 hastadan 127 (%68.2)’sinde vajinal prostaglandin E2 uygulaması ile indüksiyon başarılı sonuçlandı ve doğum vajinal yoldan gerçekleşti. Her iki grupta da yaş, doğum anındaki gebelik haftası, fetal cinsiyet, oksitosin ihtiyacı ve indüksiyon endikasyonları açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). İndüksiyonun başarılı olduğu grupta ortalama parite değeri başarısız grup ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek (p<0.05) bulundu. Benzer şekilde multipar gebelerde indüksiyonun başarı oranı nullipar gebelere göre yüksekti (p<0.05). Vücut kitle indeksi (VKİ) ortanca değeri indüksiyonun başarılı olduğu grupta daha düşük bulunurken (p<0.05), her iki grupta VKİ 30’un altında ve üstünde olan gebelerin oranı istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05). Her iki grupta indüksiyon öncesi bishop skoru karşılaştırıldığında başarılı grupta bishop skorunun daha yüksek olduğu gözlendi (p<0.05).

Sonuç: Multiparite, düşük VKİ, düşük fetal doğum ağırlığı ve indüksiyon öncesi yüksek bishop skorları doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal prostaglandin E2 başarısını arttırırken, yaş, doğum haftası, fetal cinsiyet ve doğum indüksiyonu endikasyonu ise başarı oranlarını etkilemedi.

Anahtar Kelimeler

References

  1. American College of Obstetricians and Gynecologists: Induction of labor. Practice Bulletin No. 107, August 2009, Reaffirmed 2013b.
  2. NICE guideline. Induction of labour. National Collaborating Centre for Women’s and Children’s Health. National Institute for Health and Clinical Excellence 2008; www.nice.org.uk/nicemedia/live/12012/41255.pdf
  3. WHO recommendations for induction of labour 2011. http://whqlibdoc.who.int/publication s/2011/9789241501156_eng.pdf
  4. Caughey AB, Sundaram V, Kaimal AJ, and et al. Maternal and neonatal outcomes of elective induction of labor. Evid Rep Technol Assess (Full Rep) 2009 ;176:1-257.
  5. Guerra GV, Cecatti JG, Souza JP, Faúndes A, Morais SS, Gülmezoglu AM, et al. Elective induction versus spontaneous labour in Latin America. Bull World Health Organ 2011;89:657-65.
  6. Crane JM. Factors predicting labor induction success: a critical analysis. Clin Obstet Gynecol 2006;49:573-584.
  7. Kubli F, Boos R, Rüttgers H, Hagens C von, Vanselow H. Antepartum FHR-Monitoring. In R. W. Beard and S. Campbell (Eds.), Current status of FHR-Monitoring and Ultrasound in Obstetrics, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, London, 1978:671-2.
  8. Bortolus R. Determinants of response to intracervical prostaglandin E2 for cervical ripening. Gruppo di Studio sull’Induzione del Travaglio di Parto. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1999;87:137–41.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 18, 2019

Submission Date

May 12, 2019

Acceptance Date

October 9, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 7 Number: 3

APA
Günay, T., & Hocaoğlu, M. (2019). Term gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal Prostaglandin E2’nin başarısını etkileyen faktörler. Namık Kemal Tıp Dergisi, 7(3), 245-252. https://izlik.org/JA88UD59SP
AMA
1.Günay T, Hocaoğlu M. Term gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal Prostaglandin E2’nin başarısını etkileyen faktörler. NKMJ. 2019;7(3):245-252. https://izlik.org/JA88UD59SP
Chicago
Günay, Taner, and Meryem Hocaoğlu. 2019. “Term Gebelerde Doğum Indüksiyonu Için Kullanılan Vajinal Prostaglandin E2’nin Başarısını Etkileyen Faktörler”. Namık Kemal Tıp Dergisi 7 (3): 245-52. https://izlik.org/JA88UD59SP.
EndNote
Günay T, Hocaoğlu M (December 1, 2019) Term gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal Prostaglandin E2’nin başarısını etkileyen faktörler. Namık Kemal Tıp Dergisi 7 3 245–252.
IEEE
[1]T. Günay and M. Hocaoğlu, “Term gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal Prostaglandin E2’nin başarısını etkileyen faktörler”, NKMJ, vol. 7, no. 3, pp. 245–252, Dec. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA88UD59SP
ISNAD
Günay, Taner - Hocaoğlu, Meryem. “Term Gebelerde Doğum Indüksiyonu Için Kullanılan Vajinal Prostaglandin E2’nin Başarısını Etkileyen Faktörler”. Namık Kemal Tıp Dergisi 7/3 (December 1, 2019): 245-252. https://izlik.org/JA88UD59SP.
JAMA
1.Günay T, Hocaoğlu M. Term gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal Prostaglandin E2’nin başarısını etkileyen faktörler. NKMJ. 2019;7:245–252.
MLA
Günay, Taner, and Meryem Hocaoğlu. “Term Gebelerde Doğum Indüksiyonu Için Kullanılan Vajinal Prostaglandin E2’nin Başarısını Etkileyen Faktörler”. Namık Kemal Tıp Dergisi, vol. 7, no. 3, Dec. 2019, pp. 245-52, https://izlik.org/JA88UD59SP.
Vancouver
1.Taner Günay, Meryem Hocaoğlu. Term gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal Prostaglandin E2’nin başarısını etkileyen faktörler. NKMJ [Internet]. 2019 Dec. 1;7(3):245-52. Available from: https://izlik.org/JA88UD59SP