Term gebelerde doğum indüksiyonu için kullanılan vajinal Prostaglandin E2’nin başarısını etkileyen faktörler
Öz
Amaç: Doğum indüksiyonu için vajinal prostaglandin E2 (dinoproston) kullanılan gebelerde indüksiyon başarısını etkileyen faktörleri belirlemek
Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 186 hastadan 127 (%68.2)’sinde vajinal prostaglandin E2 uygulaması ile indüksiyon başarılı sonuçlandı ve doğum vajinal yoldan gerçekleşti. Her iki grupta da yaş, doğum anındaki gebelik haftası, fetal cinsiyet, oksitosin ihtiyacı ve indüksiyon endikasyonları açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). İndüksiyonun başarılı olduğu grupta ortalama parite değeri başarısız grup ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek (p<0.05) bulundu. Benzer şekilde multipar gebelerde indüksiyonun başarı oranı nullipar gebelere göre yüksekti (p<0.05). Vücut kitle indeksi (VKİ) ortanca değeri indüksiyonun başarılı olduğu grupta daha düşük bulunurken (p<0.05), her iki grupta VKİ 30’un altında ve üstünde olan gebelerin oranı istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05). Her iki grupta indüksiyon öncesi bishop skoru karşılaştırıldığında başarılı grupta bishop skorunun daha yüksek olduğu gözlendi (p<0.05).
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- American College of Obstetricians and Gynecologists: Induction of labor. Practice Bulletin No. 107, August 2009, Reaffirmed 2013b.
- NICE guideline. Induction of labour. National Collaborating Centre for Women’s and Children’s Health. National Institute for Health and Clinical Excellence 2008; www.nice.org.uk/nicemedia/live/12012/41255.pdf
- WHO recommendations for induction of labour 2011. http://whqlibdoc.who.int/publication s/2011/9789241501156_eng.pdf
- Caughey AB, Sundaram V, Kaimal AJ, and et al. Maternal and neonatal outcomes of elective induction of labor. Evid Rep Technol Assess (Full Rep) 2009 ;176:1-257.
- Guerra GV, Cecatti JG, Souza JP, Faúndes A, Morais SS, Gülmezoglu AM, et al. Elective induction versus spontaneous labour in Latin America. Bull World Health Organ 2011;89:657-65.
- Crane JM. Factors predicting labor induction success: a critical analysis. Clin Obstet Gynecol 2006;49:573-584.
- Kubli F, Boos R, Rüttgers H, Hagens C von, Vanselow H. Antepartum FHR-Monitoring. In R. W. Beard and S. Campbell (Eds.), Current status of FHR-Monitoring and Ultrasound in Obstetrics, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, London, 1978:671-2.
- Bortolus R. Determinants of response to intracervical prostaglandin E2 for cervical ripening. Gruppo di Studio sull’Induzione del Travaglio di Parto. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1999;87:137–41.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
18 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
12 Mayıs 2019
Kabul Tarihi
9 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 3