Banks, which are one of the most important actors of financial markets in our country and in the world, and the banking sector have a very important position in developing economies such as our country, as well as in developed economies. Although banking is considered as a common point where individuals, institutions or organizations with an excess of funds and those with a shortage of funds meet, banking understanding is one of the most proactive financial institutions today, especially in responding to the increase in the need to use new financial instruments. In the economic conditions where financial crises are felt intensely and uncertainties are increasing, the banking sector has started to look for technological and innovative financial instruments that will increase their profitability and instruments that serve to respond to market conditions while trying to eliminate risks and uncertainties. As a result of this, derivative financial instruments have taken their place among the instruments that have emerged in response to this need. Derivative products are financial instruments that provide investors with the opportunity to hedge risk, while at the same time providing profitability by accurately predicting market conditions in advance. It is thought that it is important to analyze the effect of these instruments, which are increasing the transaction volume every day on the bank profitability today.
Accordingly in the research, the effect of the use of derivative products on the profitability of the public, private and foreign capital deposit banks which showed the use of derivative products in the Turkish banking sector between 2008 and 2019 was analyzed. Panel data analysis method was used in the study while return on assets (ROA) and return on equity (ROE) are included as profitability indicators in this study, "profit (loss) from continuing operations / total assets” and “net period profit (loss) / paid-in capital" variables are also used as a contribution to the literature. The effect of product use on bank profitability through these variables was examined. As a result of the research, it has been determined that there is an inverse relationship between the use of derivative financial products and the profitability of deposit banks operating in the Turkish banking sector. It was concluded that increases in asset quality, which represents the ratio of non-performing loans within total loans between the size of banks and profitability indicators, did not have a negative impact on return on assets and pre-tax profitability, contrary to expected.
Ülkemizde ve dünyada finansal piyasaların en önemli aktörlerinden biri olan bankalar ve bankacılık sektörü gelişmiş ülke ekonomilerinde olduğu gibi ülkemiz gibi gelişmekte olan ekonomilerde de oldukça önemli bir konuma sahiptir. Bankacılık; temel anlamda fon fazlalığı bulunan birey, kurum ya da kuruluşlar ile fon açığı bulunanların buluştuğu ortak bir nokta olarak görülse de günümüzde bankacılık anlayışı özellikle yeni finansal enstrümanların kullanım ihtiyacındaki artışlara da cevap vermede proaktif davranış gösteren finansal kurumların başında gelmektedir. Finansal krizlerin yoğun olarak hissedildiği ve belirsizliklerin arttığı ekonomik koşullarda, bankacılık sektörü de risk ve belirsizlikleri eliminize etmeye çalışırken aynı zamanda kârlılıklarını artıracak teknolojik ve yenilikçi finansal enstrümanlar ile piyasa koşullarına cevap vermeye yarayan enstrümanlar aramaya başlamıştır. Bunun neticesinde türev finansal araçlar bu ihtiyaca cevap olarak ortaya çıkmış enstrümanlar arasında yerini almıştır. Türev ürünler yatırımcılarına riskten korunma imkânı sunarken, aynı zamanda piyasa koşullarının önceden doğru tahmin edilmesi ile kârlılık sağlayan finansal araçlardır. Günümüzde her geçen gün işlem hacmi artan bu enstrümanların banka kârlılığı üzerine etkisinin analiz edilmesinin önem arz ettiği düşünülmektedir.
Buna göre araştırmada; Türk bankacılık sektöründe 2008 ile 2019 yılları arasında türev ürün kullanımı gösteren kamu sermayeli, özel sermayeli ve yabancı sermayeli mevduat bankalarının türev ürün kullanımlarının banka kârlılıkları üzerine etkisi analiz edilmiştir. Panel veri analiz yöntemi kullanılan çalışmada; kârlılık göstergesi olarak aktif kârlılık (ROA) ve özkaynak kârlılığı (ROE) yer almakta iken bu çalışmada literatüre katkı olarak “sürdürülen faaliyetler vergi öncesi kâr (zarar) / toplam aktifler ve net dönem kâr (Zarar) / ödenmiş sermaye” değişkenleri de kullanılmıştır. Araştırma neticesinde Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren mevduat bankalarının türev finansal ürün kullanımları ile kârlılıkları arasında ters yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Bankaların büyüklükleri ile kârlılık göstergeleri arasında ters yönlü ve takipteki kredilerin toplam krediler içerisindeki oranını temsil eden aktif kalitesindeki artışların ise beklenilenin tersine aktif kârlılık ve vergi öncesi kârlılık üzerinde negatif bir etkiye yol açmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | July 4, 2023 |
Publication Date | July 4, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 5 Issue: 1 |