BibTex RIS Cite

ANTIMICROBIAL EFFECTS OF HONEY AND GRAPE PEKMEZS OF ELAZIĞ REGION

Year 2009, Volume: 4 Issue: 3, 115 - 120, 01.04.2009

Abstract

In this study, the antimicrobial effects of honey samples and grape pekmez, consumed and produced around and in the Elazığ province, were investigated. Antimicrobial effects of their extracts were examined on S. aureus COWAN 1, B. megaterium DSM 32, K. pneumoniae FMC 5, E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa DSM 50071 SCOTTA, C. albicans FMC 17, C. glabrata ATCC 66032, C. tropicalis ATCC 13803, Trichophyton sp., Epidermophyton sp. according to well agar method. Obtained results showed that majority of the honey and grape pekmez samples were inhibited the growth of bacteria, yeasts and dermatophyta fungi at varied ratios, but some extracts were showed an any effect against.

ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ

Year 2009, Volume: 4 Issue: 3, 115 - 120, 01.04.2009

Abstract

Bu çalışmada, Elazığ ili ve çevresinde üretilip, tüketime sunulan bal ve üzüm pekmezi örneklerinin antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Bal ve üzüm pekmezi ekstraktlarının antimikrobiyal etkileri, S. aureus COWAN 1, B. megaterium DSM 32, K. pneumoniae FMC 5, E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa DSM 50071 SCOTTA, C. albicans FMC 17, C. glabrata ATCC 66032, C. tropicalis ATCC 13803 Trichophyton sp., Epidermophyton sp. 'ye karşı oyuk agar metoduna göre incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, bal ve üzüm pekmezi örneklerinin çoğunun; bakterilerin, mayaların ve dermofit fungusların gelişmelerini değişen oranlarda engellediğini göstermiş; fakat bazı ekstraktlar herhangi bir etki göstermemişlerdir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Biology
Authors

Pinar Erecevit This is me

Ayse Nilay Önganer This is me

Sevda Kırbag This is me

Publication Date April 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 4 Issue: 3

Cite

APA Erecevit, P., Önganer, A. N., & Kırbag, S. (2009). ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ. Ecological Life Sciences, 4(3), 115-120. https://doi.org/10.12739/10.12739
AMA Erecevit P, Önganer AN, Kırbag S. ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ. NWSA. April 2009;4(3):115-120. doi:10.12739/10.12739
Chicago Erecevit, Pinar, Ayse Nilay Önganer, and Sevda Kırbag. “ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ”. Ecological Life Sciences 4, no. 3 (April 2009): 115-20. https://doi.org/10.12739/10.12739.
EndNote Erecevit P, Önganer AN, Kırbag S (April 1, 2009) ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ. Ecological Life Sciences 4 3 115–120.
IEEE P. Erecevit, A. N. Önganer, and S. Kırbag, “ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ”, NWSA, vol. 4, no. 3, pp. 115–120, 2009, doi: 10.12739/10.12739.
ISNAD Erecevit, Pinar et al. “ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ”. Ecological Life Sciences 4/3 (April 2009), 115-120. https://doi.org/10.12739/10.12739.
JAMA Erecevit P, Önganer AN, Kırbag S. ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ. NWSA. 2009;4:115–120.
MLA Erecevit, Pinar et al. “ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ”. Ecological Life Sciences, vol. 4, no. 3, 2009, pp. 115-20, doi:10.12739/10.12739.
Vancouver Erecevit P, Önganer AN, Kırbag S. ELAZIĞ BÖLGESİ BAL VE PEKMEZLERİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİ. NWSA. 2009;4(3):115-20.