Research Article

Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek

Volume: 7 Number: 2 December 26, 2024
TR EN

Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek

Abstract

Müzeler ve özel koleksiyonlarda bulunan ve 4. ve 7. yüzyıllar arasına tarihlenen çok sayıda grifon başlı kulpa sahip bronz kandiller, kökeni Antik çağlara dayanan kandillerde görülen uygulamanın erken Bizans döneminde de yaygın olduğunun kanıtıdır. Genellikle yassı yuvarlak gövdeli, tek veya çok burunlu kandillerde görülen grifon figürü, kandil kulpunun gövdeye doğru uzandığı kısımda yer almaktadır. Erken Bizans dönemine tarihlenen örneklerin çoğunluğunda grifon başının üstünde ya da gaga ile yağ deliği kapağı arasında bir haç bulunur. Çalışmanın konusunu grifon biçimli kulpa sahip kandillerin bir örneği olan ve şu an Antalya Müzesi’nde sergilenen kandil oluşturmaktadır. Antalya Gebiz’de bulunan ve müzeye müsadere yoluyla getirilen eserde yer alan grifon başının diğer örneklere göre daha basit bir işçilikle ve stilize olarak yapılması eserdeki tasvirin grifon başı olduğunun tespitini zorlaştırmaktadır. Bu sebeple, eserin diğer koleksiyonlardaki benzer kandillerle karşılaştırılıp detaylı bir şekilde incelenerek tanıtılması, tarihlendirilmesi ve yapım yerinin tespiti amaçlanmaktadır. Bu makalede öncelikle bronz kandillerin tiplerinden, ışığın, aydınlatma gereçlerinin ve özellikle grifon kulplu kandillerin Bizans toplumundaki yerinden bahsedilmiştir. Daha sonra müze ve koleksiyonlarda bulunan grifon kulplu kandillerin tipleri değerlendirilerek, Antalya Müzesi’nde bulunan kandilin detaylı incelemesi yapılmıştır. Bu karşılaştırmalı anlatım ile Antalya Müzesi’nde yer alan kandil daha detaylı tartışılarak, Bizans dönemi grifon kulplu kandiller arasında fazla görülmemiş bir örnek olduğu ve önemi açıklanmıştır. Bu çalışmayla aynı zamanda grifon kulplu kandillerin iyi işçilikle yapılmış, 4. ve 5. yüzyıllara tarihlenen örnekler ve stilize olmuş, 6. yüzyıla tarihlenen örnekler olarak iki farklı grupta incelenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Keywords

References

  1. Acara, Meryem ve Bedia Yelda Olcay. “Bizans Döneminde Aydınlatma Düzeni ve Demre Aziz Nikolaos Kilisesi”nde Kullanılan Aydınlatma Gereçleri”, Adalya II (1998): 249-266.
  2. Acara, Meryem. “Bizans Döneminde Maden Aydınlatma Araçlarının Kullanımı ve Orta Bizans Dönemi Polykandilionları”, içinde Ortaçağ’da Anadolu: Prof. Dr. Aynur Durukan’a Armağan, ed. Nermin Şaman Doğan, 23-37. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2002.
  3. Altun, Feride İmrana ve Gülsüm Elif Erginer. “İzmir Arkeoloji Müzesi Envanterine Kayıtlı Bir Grup Bronz Eser”, Sanat Tarihi Dergisi 29/2 (2020): 541-565.
  4. Arı, Ahmet. “Bir Hazine, Beş Koleksiyon: Sion (Kumluca) Hazinesi’nin Toplu Olarak Yeniden Değerlendirilmesi”, içinde Antalya Müzesi 100 Yaşında: Antalya’nın Arkeolojik Mirası, Cilt 2, ed. Mustafa Demirel ve diğerleri, 124-146. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2022.
  5. Arı, Ahmet. The Sion Treasure Reconsidered: The Biographies and Multivalence of Sacred Silver Objects in Sixth-Century Byzantium, Studies in Byzantine Cultural History 5, Oxford: Routledge, 2024.
  6. Bell, Peter N. Three Political Voices from the Age of Justinian: Agapetus, Advice to the Emperor; Dialogue on Political Science; Paul the Silentiary, Description of Hagia Sophia. Liverpool: Liverpool University Press, 2009.
  7. Bouras, Laskarina. “Byzantine Lighting Devices”, Jahrbuch der Österreichischen Byzantinistik 32/3 (1982): 479-491.
  8. Bouras, Laskarina, Petrides, Alexandra ve Popi Tsakirakis The Griffin Through the Ages. Athens: Midland Bank plc, 1983.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Medieval Age Archeology

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 26, 2024

Submission Date

February 21, 2024

Acceptance Date

July 14, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 7 Number: 2

APA
Arı, A. (2024). Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi, 7(2), 317-341. https://doi.org/10.48120/oad.1440424
AMA
1.Arı A. Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek. OAD. 2024;7(2):317-341. doi:10.48120/oad.1440424
Chicago
Arı, Ahmet. 2024. “Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller Ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek”. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi 7 (2): 317-41. https://doi.org/10.48120/oad.1440424.
EndNote
Arı A (December 1, 2024) Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi 7 2 317–341.
IEEE
[1]A. Arı, “Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek”, OAD, vol. 7, no. 2, pp. 317–341, Dec. 2024, doi: 10.48120/oad.1440424.
ISNAD
Arı, Ahmet. “Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller Ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek”. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi 7/2 (December 1, 2024): 317-341. https://doi.org/10.48120/oad.1440424.
JAMA
1.Arı A. Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek. OAD. 2024;7:317–341.
MLA
Arı, Ahmet. “Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller Ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek”. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi, vol. 7, no. 2, Dec. 2024, pp. 317-41, doi:10.48120/oad.1440424.
Vancouver
1.Ahmet Arı. Erken Bizans Dönemi’nde Grifon Kulplu Kandiller ve Antalya Müzesi’nden Bilinmeyen Bir Örnek. OAD. 2024 Dec. 1;7(2):317-41. doi:10.48120/oad.1440424

16263  open-access-logo.png   COPE.jpg  32977


Articles published in Ortaçağ Araştırmaları Dergisi are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0). Ortaçağ Araştırmaları Dergisi provides immediate open-access to its content, reflecting its conviction in advancing global knowledge exchange. The opinions presented in the articles are the sole responsibility of their respective authors and do not present the view or opinions of Ortaçağ Araştırmaları Dergisi. Terms of Use & Privacy Policy