BibTex RIS Cite

AN UNCONSTRUCTED PİER DUE TO POLİTİCS: PERSHEMBE (VONA)

Year 2015, Volume: 5 Issue: 12, 149 - 175, 01.12.2015

Abstract

Black Sea Ports did began to expand and grow out from Ottoman Imperium’s domestic trade area with the development of international trade. Among a lot of equal and similar ports; some of them stood out amongst others due to their different advantages. This change and transformation did not originated only from advantages about their positions to the sea. Port cities which were close to fertile lands, which had expansion areas and strong road networks to their hinterlands accomplished to gain superiority on others and grew more. Information collected on Pershembe (Vona) port until the middle of the nineteenth century shows that she was an important port which were at center of the marine activity at her dsitrict. But, despite her ongoing geographical advantages Pershembe couldn’t grow as a commercial port. Ordu (Bucak)’s emerge as a port city did negatively effected Pershembe port’s development. Vona, which were given a special place in travel books (both foreign and domestic), at some state papers, military briefs about East Black Sea region, despite her convenient geographical location, couldn’t go further of beeing a fishing port and a shipyard that only can build and repair little fishing boats

SİYASETİN GÖLGESİNDE LİMANLAŞAMAMIŞ BİR İSKELE -PERŞEMBE (VONA) İSKELESİ

Year 2015, Volume: 5 Issue: 12, 149 - 175, 01.12.2015

Abstract

Uluslararası ticaretin gelişimiyle Karadeniz iskeleleri imparatorluğun iç ticaret alanı olmaktan çıkarak büyümeye ve gelişmeye başladılar. Birbirine eşit ve benzer yapıdaki birçok iskele arasından bazıları taşıdıkları farklı avantajlar sebebiyle diğerleri arasından sıyrılmaya ve yükselmeye başladılar. Bu değişimi ve dönüşümü yalnızca denize ait avantajlar belirlemedi. Kıyı ovalarının yanında, kentsel büyüme alanları olanlar, ardbölgeleriyle yol bağlantıları daha güçlü bir şekilde kurulanlar diğerlerine karşı üstünlük kurdular ve daha fazla geliştiler. 19. Yüzyılın ilk yarısına kadar Perşembe (Vona) iskelesi ile ilgili elde edilen bilgiler, onun coğrafi önemine binaen bölgedeki denizcilik faaliyetlerinin merkezinde yer alan bir iskele olduğudur. Ancak yüzyılın ikinci yarısında, coğrafi yapısından kaynaklanan önemi devam etmekle beraber bir liman olarak büyüyemedi. Perşembe’nin bir liman kenti olarak ortaya çıkamamasının sebebi biraz da Ordu’nun (Bucak’ın) bir iskele kent olarak büyümesiyle ve onu gölgelemesi ile ilgilidir. Yabancı, yerli seyyahların tespitlerinde, bazı belgelerde, askeri layihalarda Doğu Karadeniz’de özel bir yeri olan Vona, avantajlı coğrafi konumuna karşın, sahilinde balıkçı teknelerinin yapıldığı ve tamir edildiği işler bir balıkçı barınağı olmaktan öteye gidememiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA54MD63RU
Journal Section Articles
Authors

İlhan Ekinci This is me

Publication Date December 1, 2015
Submission Date December 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 5 Issue: 12

Cite

APA Ekinci, İ. (2015). SİYASETİN GÖLGESİNDE LİMANLAŞAMAMIŞ BİR İSKELE -PERŞEMBE (VONA) İSKELESİ. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 5(12), 149-175.

Hope to be enlightened in the light of knowledge ....

ODÜSOBİAD