Cloud kitchens are defined as kitchens that do not have any physical space to host guests, accept consumers' food orders online only, and use solely the take-away method for delivery. Although they seem to have the same structure, cloud kitchens which are known to provide efficiency in many areas such as production, purchasing, personnel, packaging, cost, and bring a new perspective to the food and beverage industry, are distinguished from each other by the business models they prefer. The aim of this study is to explain the cloud kitchen model and to examine the cloud kitchen structure in Avane Cloud Kitchens. The study is qualitative research and was prepared by interview technique. A semi-structured form was used as a data collection tool in the face-to-face interview with Ahmet Orhon, the founder and CEO of Avane Cloud Kitchens. In the light of the data obtained in the conclusion of the study, the cloud kitchen model was evaluated in every aspect, and the fully equipped business model preferred by Avane Cloud Kitchens was compared with other cloud kitchen business models. The fact that there was no study prepared using primary data on the cloud kitchen model in the literature review shows the importance of the study. It is foreseen that the study will contribute to the literature and form the basis for future studies on the cloud kitchen model, owing to the primary data about the cloud kitchen model and the analysis of the cloud kitchen structure in Avane Cloud Kitchens.
Food and beverage business Takeaway Cloud Kitchens Avane cloud kitchens Business model
Bulut mutfaklar, misafir ağırlamak için herhangi bir fiziksel alana sahip olmayan, tüketicilerin yemek siparişlerini sadece çevrimiçi olarak kabul eden ve sipariş tesliminde sadece gel al veya paket servis yöntemini kullanan mutfaklar olarak tanımlanmaktadır. Üretim, satın alma, personel, paketleme, maliyet gibi birçok alanda verimlilik sağladığı bilinen ve yiyecek ve içecek sektörüne yeni bir bakış açısı kazandıran bulut mutfaklar temelde aynı yapıya sahip gibi görünseler de tercih ettikleri işletme modelleri ile birbirinden ayrılmaktadır. Bu çalışmanın amacı bulut mutfak modelini açıklamak ve bulut mutfak yapısını Avane Cloud Kitchens özelinde incelemektir. Çalışma nitel bir araştırma olup görüşme tekniği ile hazırlanmıştır. Avane Cloud Kitchens kurucusu ve CEO’su Ahmet Orhon ile yapılan yüz yüze görüşmede veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış form kullanılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında elde edilen veriler ışığında bulut mutfak modeli her yönüyle değerlendirilmiş, Avane Cloud Kitchens tarafından tercih edilen tam donanımlı iş modeli diğer bulut mutfak iş modelleri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan alanyazın taramasında bulut mutfak modeli üzerine birincil veriler kullanılarak hazırlanan herhangi bir çalışmaya rastlanmamış olması çalışmanın önemini göstermektedir. Çalışmanın bulut mutfak modeli hakkında birincil veriler içermesi ve bulut mutfak yapısının Avane Cloud Kitchens özelinde irdelenmesi sayesinde alanyazına katkıda bulunacağı ve ileride bulut mutfak modeli üzerine yapılacak çalışmalara temel oluşturacağı öngörülmektedir
Yiyecek ve içecek işletmeleri Paket servis Bulut mutfaklar Avane cloud kitchens İş modeli
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 2 |
Bilginin ışığında aydınlanmak dileğiyle....
ODÜSOBİAD