Digital applications such as e-municipality and e-government are the important tools that shape the public service understandings of today's society. These tools provide important gains both to the public administration, which is the essential element of public service provision, and to the citizens who are the addressees of the service. Municipalities find the opportunity to respond to the expectations and demands of the people more quickly, as well as the opportunity to build up their close relations with the public with the e-municipality applications. The developments in the field of information and communication have created this opportunity. The contents of public services offered by municipalities online through their web addresses are getting richer day by day. Undoubtedly, the expectations of the citizens in this direction play an important role in this enrichment. This study examines the e-municipality applications to explore the democratization process in local governments, quality and efficiency in service delivery, fight against bureaucracy, economical use of resources, openness and transparency in the municipalities at the provincial level. Within this direction, it is aimed to analyze the web addresses of 81 provincial municipalities in Turkey.
In this framework, this paper analyzed firstly from the theoretical perspectives: the necessity and emergence of digital applications such as e-municipality and e-government. Then, the example of e-municipality applications in Turkey and the problems that are faced in the implementation process are emphasized. In the application part, it applied the cross-sectional general survey model within the framework of quantitative methodology. The study analyzed the official web pages of all provincial 81 municipalities in Turkey. In the study, the data were collected with the help of the form prepared by the author based on the literature review and analyzed in the SPSS program. The findings were compiled under the headings of general information on the web pages of municipalities, information on e-municipality, and information on the functionality of municipalities' e-municipality applications. As a result, it has been concluded that provincial municipalities tend to show due diligence in e-municipality. It has been observed in the site analysis that this result is more concentrated in large and developed provinces and less reflected in the application in small and developing provinces.
E-service E-municipality E-government Local Administrations Provincial Municipalities
E-belediye ve e-devlet gibi dijital uygulamalar günümüz toplumunun hizmet anlayışlarını şekillendiren önemli araçlar olarak kabul görmektedir. Bu araçlar hem kamusal hizmet sunumunun asli unsuru olan kamu yönetimine, hem de hizmetin muhatabı olan vatandaşlara önemli kazanımlar sağlamaktadır. Belediyeyeler e-belediye uygulamalarıyla halkla olan yakın ilişkileri yanı sıra halkın beklenti ve taleplerine daha hızlı ve yerinde cevap verme fırsatı bulmaktadırlar. İletişim ve haberleşme alanında yaşanan gelişmeler bu fırsatın doğmasına yardımcı olmuştur. Belediyelerin web adresleri üzerinden online olarak sundukları kamusal hizmetlerin içerikleri her geçen gün bu doğrultuda zenginleşmektedir. Bu zenginleşmede hiç şüphesiz vatandaşın bu yöndeki beklentilerinin de önemli rolü olmaktadır. Hazırlanan bu çalışmayla Türkiye’de il düzeyinde e-belediyecilik uygulamalarıyla, yerel yönetimlerde demokratikleşme, hizmet sunumunda kalite ve verimlilik, bürokrasiyle mücadele, kaynakların ekonomik kullanılması, açıklık ve şeffaflık gibi pek çok konuda faydalı olduğu düşünülen e-belediyecilik anlayışının web siteleri üzerinden ne derece gerçekleştirilebildiğinin, Türkiye’de bulunan 81 il belediyesinin web siteleri üzerinden gerçekleştirilecek bir durum analiziyle ortaya konulması amaçlanmaktadır.
Bu çerçevede, çalışmada öncelikle e-belediye ve e-devlet gibi dijital uygulamaların gerekliliği ve ortaya çıkış serüveni kavramsal açıdan ele alınmış, ardından Türkiye’de e-belediye uygulamaları örneklerine değinilmiş ve uygulama sürecinde karşılaşılan sorunlar üzerinde durulmuştur. Uygulama bölümünde ise nicel metodolojide gerçekleştirilmiş kesitsel, genel tarama modeline yer verilmiştir. Çalışmanın evreni Türkiye’deki tüm il belediyelerinin resmi internet sayfaları olarak belirlenirken, örneklem seçimine gidilmemiş ve 81 ilin tamamı üzerinden araştırma yürütülmüştür. Çalışmada veriler literatür taramasına bağlı olarak yazarlar tarafından hazırlanan form yardımıyla toplanmış ve SPSS programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular belediyelerin web sayfalarına ilişkin genel bilgiler, e-belediyecilikle ilgili sunulan bilgiler ve belediyelerin e-belediyecilik uygulamalarının işlerliğine ilişkin bilgiler başlıkları altında derlenmiştir. Sonuç olarak il belediyelerinin e-belediyecilik konusunda gerekli özeni gösterdikleri yönde bir eğilime sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonucun büyük ve gelişmiş illerde daha yoğun, küçük ve gelişmekte olan illerde ise daha düşük oranda uygulamaya yansıdığı site analizlerinde gözlemlenmiştir.
E-hizmet E-belediye E-devlet Yerel Yönetimler İl Belediyeleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2022 |
Gönderilme Tarihi | 24 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 3 |
Bilginin ışığında aydınlanmak dileğiyle....
ODÜSOBİAD