With the increase of environmental awareness, enterprises started to design production systems that are less harmful to the environment, reduce the amount of waste and manage environmental risks, and they started to act with a sense of social responsibility. Environmentally friendly studies because of environmental concerns, which are dedicated to environmental sensitivity, is stated with the term “green”. The main purpose of the green supply chain management is to minimize the environmental negative effects resulting from the production activities of the enterprises. In this study, the factors affecting the green supply chain management were determined and the importance level of these factors and their order of importance were aimed to be determined by using SWARA and Copeland methods. In this respect, it is aimed to provide sectoral and academic benefits. As a result of this study, it was observed that the extrinsic factors affected the green supply chain management the most.
Çevresel duyarlılığın artışıyla birlikte işletmeler çevreye en az düzeyde zarar veren üretim sistemleri tasarlamaya, atık miktarını azaltmaya, çevresel riskleri yönetmeye başlamışlardır ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çalışmaktadırlar. Çevresel kaygılar nedeniyle yapılan çevre dostu çalışmalar, çevresel duyarlılığa ithafen “yeşil” kavramıyla ifade edilmektedir. Yeşil tedarik zincirinin temel amacı, işletmelerin üretim faaliyetleri sonucunda çevreye karşı oluşan olumsuz etkilerini (CO2 ve zehirli gaz salınımları, kimyasal atıklar vs.) minimize etmektir. Bu çalışmada, yeşil tedarik zinciri yönetimini etkileyen faktörler belirlenmiş ve belirlenen faktörlerin önem derecelerinin ve sıralamalarının SWARA ve Copeland yöntemleri ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda sektörel ve akademik fayda sağlanması hedeflenmiştir. Çalışmanın sonucunda, yeşil tedarik zinciri yönetimini en çok dış faktörlerin etkilediği gözlemlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | January 29, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 14 Issue: 3 |