Endüstrinin hızlı bir şekilde büyümesi ile birlikte çevre kirliliğinin artması ve küresel ısınmanın sebep olduğu anormal iklim değişiklikleri su kaynaklarının azalmasına sebep olmuştur. Bu durum ise son 40 yıldır içme su kaynaklarının korunması ve temizlenmesine yönelik artan bilim ve araştırmalara sebep olmuştur. Bunun sonucunda su arıtılması ile ilgili biyolojik arıtma ve oksidasyon teknikleri gibi pek çok değişik teknolojiler ve araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada metilen mavisi (MB) içeren suyun renk giderimi aktif karbon kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kayısı çekirdeğinden elde edilen aktif karbon dünyanın en yüksek yüzey alanlarından birine sahiptir. UV-Vis spektrofotometre ile yapılan analiz sonucunda yaklaşık %95 boya giderimi ilk yarım saat içerisinde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yaptığımız aktif karbon ve UV ışığı altında TiO2 nanoparçacıkları kullanılarak elde edilen renk giderim sonuçlarını karşılaştırdığımızda aktif karbonun çok daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar neticesinde dünya kayısı üretiminde ilk sırada olan ülkemizin, ekonomik değeri yok denecek kadar az olan kayısı çekirdek kabuğunun günümüzün en önemli problemlerinden biri olan temiz suyun eldesi konusunda büyük bir potansiyele sahip olacağı öngörülmektedir.
The rapid growth of industry with increasing environmental pollution and abnormal climate changes caused by global warming leading to reduce water resources. It has encouraged
strengthening the science and research to protect and clean drinking water resources since the last 40 years. As a result, many different technologies and researches such as biological
treatment and oxidation techniques related to water treatment are being carried out. In this study, the color removal of water containing methylene blue (MB) by using activated carbon was performed. The activated carbon, which was obtained from the apricot kernel shell, has one of the world's highest surface areas. As a result of the analysis with UV-Vis spectrophotometer,
approximately 95% dye removal was obtained within the first half hour. We have also observed that the apricot kernel activated shell gives much better results when we compare the
color removal results obtained using TiO2 nanoparticles under UV light. It can be concluded that our country, which is the first in the world for apricot production, can supply the apricot
kernel shell with a very low cost can have a great potential to treat water which is one of the most important problems of our lives.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Chemical Engineering, Material Production Technologies |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2018 |
Acceptance Date | December 2, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |