Research Article
BibTex RIS Cite

Classical Schools of Sociology and Terrorism

Year 2010, Volume: 11 Issue: 2, 43 - 59, 01.06.2010

Abstract

Maybe one of the least utilized disciplines in our ongoing efforts to better conceptualize terrorism has been sociology. Within the existing literature, it has been clearly visible that psychiatry, psychology, political science and social psychology, etc. accommodate a lot more researches and studies on terrorism than sociology. This article is a humble attempt to fill that gap using mostly macro level approaches and sociology’s basic theoretical paradigms. Functionalism, conflict and symbolic interactionism were separately applied to the phenomenon of terrorism and the resulting arguments have been used to better understand it from a more sociological viewpoint. Moving from the unfortunate prerequisite suggesting terrorism as one of the inseparable aspects of our modern individual and social life, it has been established that with the sociological understanding of terrorism we will be able to effectively identify the underlying social reasons to it. This will pave the way for more effective long term solutions.

KLASİK SOSYOLOJİ EKOLLERİ VE TERÖRİZM

Year 2010, Volume: 11 Issue: 2, 43 - 59, 01.06.2010

Abstract

Terörizmi anlama yöntemlerinden belki de en az kullanılanı onun sosyolojik bir gözlükle kavramsallaştırılmasıdır. Psikiyatri, psikoloji, siyaset bilimi ve sosyal psikoloji gibi disiplinlerin terörizmi anlamada sosyolojiye oranla daha yoğun çalışmalarının bulunduğu mevcut literatürde açıkça görülebilmektedir. Bu makalede bu açık daha çok makro bir perspektifle ve sosyolojinin en temel kuramları kullanılarak doldurulmaya çalışılmıştır. İşlevselci, çatışmacı ve sembolik etkileşimci kuramlar ayrı ayrı terörizm fenomenine uygulanmış ve elde edilen soyut çıktılar terörizm olgusunu daha sosyolojik anlamamada kullanılmıştır. Terörün bireysel ve sosyal yaşantımızın bir parçası olduğu neredeyse bir önkabul şeklini almıştır. Bundan hareketle, onun sosyolojik analizinin terörizmi döngüsel olarak oluşturan sosyal nedenleri daha etkin öğrenmede kolaylıklar sağlayacağı da bu makalede ulaşılan önemli bulgulardandır

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Articles
Authors

Hüseyin Cinoğlu Ve Süleyman Özeren This is me

Hüseyin Cinoğlu This is me

Süleyman Özeren This is me

Publication Date June 1, 2010
Submission Date December 12, 2014
Published in Issue Year 2010 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Özeren, H. C. V. S., Cinoğlu, H., & Özeren, S. (2010). Classical Schools of Sociology and Terrorism. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(2), 43-59.
AMA Özeren HCVS, Cinoğlu H, Özeren S. Classical Schools of Sociology and Terrorism. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. June 2010;11(2):43-59.
Chicago Özeren, Hüseyin Cinoğlu Ve Süleyman, Hüseyin Cinoğlu, and Süleyman Özeren. “Classical Schools of Sociology and Terrorism”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11, no. 2 (June 2010): 43-59.
EndNote Özeren HCVS, Cinoğlu H, Özeren S (June 1, 2010) Classical Schools of Sociology and Terrorism. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11 2 43–59.
IEEE H. C. V. S. Özeren, H. Cinoğlu, and S. Özeren, “Classical Schools of Sociology and Terrorism”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 11, no. 2, pp. 43–59, 2010.
ISNAD Özeren, Hüseyin Cinoğlu Ve Süleyman et al. “Classical Schools of Sociology and Terrorism”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11/2 (June 2010), 43-59.
JAMA Özeren HCVS, Cinoğlu H, Özeren S. Classical Schools of Sociology and Terrorism. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2010;11:43–59.
MLA Özeren, Hüseyin Cinoğlu Ve Süleyman et al. “Classical Schools of Sociology and Terrorism”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 11, no. 2, 2010, pp. 43-59.
Vancouver Özeren HCVS, Cinoğlu H, Özeren S. Classical Schools of Sociology and Terrorism. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2010;11(2):43-59.