Research Article

Etik iklim algılamalarının olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerindeki etkisi: bir alan araştırması

Volume: 14 Number: 1 January 8, 2021
Durdu Mehmet Biçkes *, Burcu Toker
EN TR

Etik iklim algılamalarının olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerindeki etkisi: bir alan araştırması

Abstract

Bu araştırma, etik iklim ile olumsuz durumları ifşa etme niyeti arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla çalışmanın teorik kısmında etik iklim ve olumsuz durumları ifşa etme kavramları üzerinde durulmuş ve iki kavram arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırma bulguları aktarılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında ise etik iklim türlerinin olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla, Kayseri’de faaliyet gösteren imalat işletmelerinde çalışmakta olan iş görenlerden oluşan bir örneklem üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonucunda kullanılabilir 403 adet anket formu elde edilmiştir. Analizi sonuçları; etik iklimin alt boyutlarından olan ilkelilik iklimi ve yardımsever iklimin olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerinde pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Buna karşın, etik iklimin bir diğer alt boyutu olan egoist iklimin olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerinde herhangi bir anlamlı etkiye sahip olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.

Keywords

Etik,etiksel iklim

References

  1. ACFE. (2018). Report To The Natıons 2018 Global Study on Occupational Fraud and Abuse. https://www.acfe.com/, (Erişim Tarihi: 07.12.2019).
  2. Ahmad, S. A., Yunos, R. M., Ahmad, R. A. R., & Sanusi, Z. M. (2014). Whistleblowing behaviour: The influence of ethical climates theory. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 164, 445-450.
  3. Akarsu, B. (1998). Felsefe Terimleri Sözlüğü. İstanbul: İnkılâp Yayınevi.
  4. Akbaş, T. T. (2010). Örgütsel etik iklimin örgütsel bağlılık durumu kavramı: Mobilya sanayi büyük yerlerde şehirde görgül bir araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2, 121-137.
  5. Akdoğan, A., & Demirtaş, Ö. (2014). Etik Liderlik Davranışlarının Etik İklim Üzerindeki Etkisi: Örgütsel Politik Algılamaların Aracı Rolü. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(1), 107-124.
  6. Akkoç, İ. (2012). Gelişim Kültürü ve Etik İklimin Yenilikçiliğe Etkisinde Dağıtım Adaletinin Rolü. Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(3), 45-60.
  7. Arslan, E. T., & Kayalar, M. (2017). Kamu ve özel sektör çalışanlarının ifşa (whistleblowing) niyeti karşılaştırmalı bir analiz. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 19(32): 15-26.
  8. Aydan, S. (2017). Sağlık Sektöründe Etik İklim ve Örgütsel Güvenin İhbarcılık (Whistleblowing) Niyeti Üzerine Etkisi: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi SBE, Ankara.
  9. Aydan, S., ve Kaya. (2018). Sağlık Sektöründe İhbarcılık: Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşire ve Sekreterler Üzerine Bir Uygulama, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 21(1), 41-63.
  10. Barnett, T., & Vaicys, C. (2000). The moderating effect of individuals' perceptions of ethical work climate on ethical judgments and behavioral intentions. Journal of Business Ethics, 27(4), 351-362.
APA
Biçkes, D. M., & Toker, B. (2021). Etik iklim algılamalarının olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerindeki etkisi: bir alan araştırması. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(1), 29-45. https://doi.org/10.25287/ohuiibf.691348
AMA
1.Biçkes DM, Toker B. Etik iklim algılamalarının olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerindeki etkisi: bir alan araştırması. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2021;14(1):29-45. doi:10.25287/ohuiibf.691348
Chicago
Biçkes, Durdu Mehmet, and Burcu Toker. 2021. “Etik Iklim Algılamalarının Olumsuz Durumları Ifşa Etme Niyeti üzerindeki Etkisi: Bir Alan Araştırması”. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14 (1): 29-45. https://doi.org/10.25287/ohuiibf.691348.
EndNote
Biçkes DM, Toker B (January 1, 2021) Etik iklim algılamalarının olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerindeki etkisi: bir alan araştırması. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14 1 29–45.
IEEE
[1]D. M. Biçkes and B. Toker, “Etik iklim algılamalarının olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerindeki etkisi: bir alan araştırması”, Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 14, no. 1, pp. 29–45, Jan. 2021, doi: 10.25287/ohuiibf.691348.
ISNAD
Biçkes, Durdu Mehmet - Toker, Burcu. “Etik Iklim Algılamalarının Olumsuz Durumları Ifşa Etme Niyeti üzerindeki Etkisi: Bir Alan Araştırması”. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14/1 (January 1, 2021): 29-45. https://doi.org/10.25287/ohuiibf.691348.
JAMA
1.Biçkes DM, Toker B. Etik iklim algılamalarının olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerindeki etkisi: bir alan araştırması. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2021;14:29–45.
MLA
Biçkes, Durdu Mehmet, and Burcu Toker. “Etik Iklim Algılamalarının Olumsuz Durumları Ifşa Etme Niyeti üzerindeki Etkisi: Bir Alan Araştırması”. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 14, no. 1, Jan. 2021, pp. 29-45, doi:10.25287/ohuiibf.691348.
Vancouver
1.Durdu Mehmet Biçkes, Burcu Toker. Etik iklim algılamalarının olumsuz durumları ifşa etme niyeti üzerindeki etkisi: bir alan araştırması. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2021 Jan. 1;14(1):29-45. doi:10.25287/ohuiibf.691348