Research Article

Algılanan Sosyal Desteğin Personel Güçlendirme ve İş Stresine Etkisi: Kendilik Algısının Düzenleyicilik Rolü

Volume: 13 Number: 3 July 15, 2020
EN TR

Algılanan Sosyal Desteğin Personel Güçlendirme ve İş Stresine Etkisi: Kendilik Algısının Düzenleyicilik Rolü

Öz

Bu çalışmanın amacı; algılanan sosyal destek, personel güçlendirme, iş stresi ve kendilik algısı arasındaki ilişkilerinin ortaya konmasıdır.Söz konusu kavramların birbirleriyle olan ilişkileri Kayseri’de faaliyet gösteren özel bir hastanenin 431 çalışanıyla anket kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Korelasyon ve hiyerarşik regresyon analizi yöntemi kullanılarak incelenen değişkenler arasındaki ilişkiler, önemli bulgulara ulaşılmasını sağlamıştır. Sosyal destek, personel güçlendirme, iş stresi ve kendilik algısı değişkenleri ile ilgili literatürde çeşitli çalışmalar görülmekle beraber, bu değişkenleri birlikte konu edinmiş bir çalışma göze çarpmamıştır. Gerçekleştirilen bu çalışma sayesinde literatürde var olan bu boşluğun dolduracağı düşünülmektedir. Elde edilen bulgular ışığında, sosyal desteğin alt boyutu olan iş arkadaşı desteğinin personel güçlendirme alt boyutlarından “anlam”a olumlu, yetkinliğe etkisinde ise olumsuz kendilik algısının düzenleyici rolü olduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte, sosyal desteğin alt boyutu olan örgüt desteğinin iş stresi alt boyutları stres ve baş etmeye etkisinde olumsuz kendilik algısının düzenleyici rolü olduğu saptanmıştır. Bu çalışma, çalışanların psikolojik olarak güçlendirilmelerinde ve iş yerinde yaşadıkları stresi azaltmada sosyal desteğin önemli olduğunu ve kendilik algılarının ise bu ilişkiyi artırmada düzenleyici etkin bir rol üstleneceği hususunda katkı sunmaktadır. Bu çalışmanın uygulayıcılar ve araştırmacılara yön vereceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Sosyal Destek , Personel Güçlendirme , İş Stresi , Kendilik Algısı

References

  1. Menon, S. T. (1999). Psychological Empowerment: Definition, Measurement and Validation. Canadian Journal of Behavioural Science, 31(3), 161-164.
  2. Spreitzer, G. M. (1996). Social Structural Characteristics of Psychological Empowerment. Academy of Management Journal, 39(2), 483-504.
APA
Doğan, S., & Oğuzhan, Y. S. (2020). Algılanan Sosyal Desteğin Personel Güçlendirme ve İş Stresine Etkisi: Kendilik Algısının Düzenleyicilik Rolü. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(3), 531-545. https://doi.org/10.25287/ohuiibf.723682