Research Article
BibTex RIS Cite

Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings

Year 2023, , 883 - 899, 10.03.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1211071

Abstract

This study was carried out in order to determine the opportunities that the Amanos mountains and its surroundings, which have an important floral and natural importance in our country, will provide in terms of ecogastronomy. The preference of areas with natural importance in gastronomic tourism activities that have emerged in recent years has made certain areas advantageous. The Amanos Mountains are a long mountain range extending from one end to Kahramanmaraş province and the other end to the town of Samandağ (Hatay), a coastal settlement. This mountain and its surroundings have hosted many different cultures from the past to the present, as well as the areas around which 4 different provinces and 15 district have shared today. On the other hand, this mountain and the cities around it (Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep) are the prominent cities of our country in terms of gastronomy. In the study, the prominent natural areas of the region and the ecogastronomic opportunities that these areas can offer with their general floral structure were evaluated with a multidisciplinary approach. As a result of the study, it has been determined that the floral richness of the abcak region, where the Kahramanmaraş, Hatay and Osmaniye fronts of the Amanos mountains are more advantageous in terms of transportation and settlement, manifests itself on a large scale. On the other hand, although the Plateau settlements in the area offer gastronomic opportunities, it is predicted that it will bring some damages for the region in the future from an ecological point of view. For this reason, it has been concluded that it would be more appropriate from an ecologically point of view to realize the ecogastonomic potential of the Amanos Mountains in their surroundings rather than in the mountain center.

References

  • Akçaözoğlu EY, Koday S. Kültürel Coğrafya bakımından Osmaniye ilinin mutfak kültürü. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2019; 23(2): 537-552.
  • Akkaya B.O. Narlı (Kahramanmaraş)-Aşağımülk (Gaziantep) arasında kalan bölgenin floristik yönden incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi), 2007. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Altay V., Çelik O. Antakya semt pazarlarındaki bazı doğal bitkilerin etnobotanik yönden araştırılması. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2011; 4 (2): 137-139.
  • Altay V., Karahan F. Tayfur Sökmen Kampüsü (Antakya-Hatay) ve çevresinde bulunan bitkiler üzerine etnobotanik bir araştırma. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi / The Black Sea Journal of Sciences 2012; 2(7):13‐28
  • Altay V., Karahan F., Sarcan Y., İlçim A. Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. Biological Diversity and Conservation, 2015; 8(2): 81 - 91.

Amanos Dağları ve Çevresinin Eko-Gastronomik Açıdan Değerlendirilme Olanakları

Year 2023, , 883 - 899, 10.03.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1211071

Abstract

Bu çalışma, ülkemizde önemli bir floral ve doğal öneme sahip olan Amanos dağları ve çevresinin eko-gastronomi açısından sağlayacağı imkanları tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda ortaya çıkan gastronomi amaçlı turizm faaliyetlerinde doğal güzelliklere sahip alanların tercih edilmesi belirli alanları avantajlı hale getirmiştir. Amanos dağları bir ucu Kahramanmaraş ilinde diğer ucu ise bir sahil yerleşim yeri olan Samandağ (Hatay) ilçesine kadar uzanan uzun bir dağ silsilesidir. Bu dağ ve çevresi geçmişten bugüne çok farklı kültürlere ev sahipliği yaptığı gibi bugün hala etrafında 4 farklı il ve 15 ilçenin paylaşmış olduğu alanları barındırmaktadır. Diğer yandan bu dağ ve çevresinde bulunan iller (Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep) ülkemizin gastronomi açısından öne çıkan şehirleridir. Yapılan çalışmada bölgenin öne çıkan doğal alanları ve bu alanların genel floral yapısı ile sunabileceği ekogastronomik imkanlar multidisipliner bir anlayışla değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda Amanos dağlarının Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye cephesinin ulaşım ve yerleşim bakımından daha avantajlı olduğu ancak bölgenin floral zenginliğinin geniş ölçekte kendini gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer yandan özellikle alanda bulunan yayla yerleşimlerinin gastronomik imkanlar sunmasına rağmen ekolojik açıdan gelecekte bölge için bir kısım zararları beraberinde getireceği öngörülmüştür. Bu nedenle Amanos Dağlarının ekogastonomik potansiyelinin dağ merkezinden ziyade dağ çeperlerinde gerçekleştirilmesinin ekolojik açıdan daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

References

  • Akçaözoğlu EY, Koday S. Kültürel Coğrafya bakımından Osmaniye ilinin mutfak kültürü. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2019; 23(2): 537-552.
  • Akkaya B.O. Narlı (Kahramanmaraş)-Aşağımülk (Gaziantep) arasında kalan bölgenin floristik yönden incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi), 2007. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Altay V., Çelik O. Antakya semt pazarlarındaki bazı doğal bitkilerin etnobotanik yönden araştırılması. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2011; 4 (2): 137-139.
  • Altay V., Karahan F. Tayfur Sökmen Kampüsü (Antakya-Hatay) ve çevresinde bulunan bitkiler üzerine etnobotanik bir araştırma. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi / The Black Sea Journal of Sciences 2012; 2(7):13‐28
  • Altay V., Karahan F., Sarcan Y., İlçim A. Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. Biological Diversity and Conservation, 2015; 8(2): 81 - 91.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Environmental Sciences, Food Engineering
Journal Section RESEARCH ARTICLES
Authors

Tuba Pehlivan

Publication Date March 10, 2023
Submission Date November 28, 2022
Acceptance Date January 30, 2023
Published in Issue Year 2023

Cite

APA Pehlivan, T. (2023). Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(1), 883-899. https://doi.org/10.47495/okufbed.1211071
AMA Pehlivan T. Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. March 2023;6(1):883-899. doi:10.47495/okufbed.1211071
Chicago Pehlivan, Tuba. “Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, no. 1 (March 2023): 883-99. https://doi.org/10.47495/okufbed.1211071.
EndNote Pehlivan T (March 1, 2023) Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 1 883–899.
IEEE T. Pehlivan, “Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, vol. 6, no. 1, pp. 883–899, 2023, doi: 10.47495/okufbed.1211071.
ISNAD Pehlivan, Tuba. “Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/1 (March 2023), 883-899. https://doi.org/10.47495/okufbed.1211071.
JAMA Pehlivan T. Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6:883–899.
MLA Pehlivan, Tuba. “Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 6, no. 1, 2023, pp. 883-99, doi:10.47495/okufbed.1211071.
Vancouver Pehlivan T. Ecogastronomic Evaluation Opportunities of Amanos Mountains and Its Surroundings. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6(1):883-99.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.