Research Article
BibTex RIS Cite

Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi

Year 2023, Volume: 6 Issue: 2, 1205 - 1220, 05.07.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413

Abstract

Aromatik amino asitler (AAA) şikimat metabolik yolu ile elde edilirler ve protein sentezinden sonra çeşitli ikincil metabolitler olan pigmentler, alkaloidler, hormonlar ve hücre duvarı parçaları gibi öncü maddelerin sentezinde kullanılmaktadırlar. AAA olan L-Trp, L-Phe ve L-Tyr amino asitleri korizmattan şikimat metabolik yolunun sonunda meydana gelmektedirler. Bu amino asitler özellike K1 ve B9 vitaminleri ile bitki savunma sisteminin önemli bir parçası olan salisilik asitin öncü maddeleridirler. AAA’ler hayvan hücrelerinde sentezlenemediğinden bitkisel kaynaklı yiyeceklerden karşılanması gerekmektedir. AAA ve türevlerinin bu önemli fonksiyonlarına rağmen, mikrobiyal çalışmalar dışında AAA metabolik yolu ve bu amino asitlerin bitkilerdeki düzenlenme mekanizması üzerine son derece sınırlı çalışmalar yapılmıştır. Bu nedenle bu çalışmada patates (Solanum tuberosum) bitkisinde AAA’lerin sentez mekanizmasında yer alan bazı genlerin hangi genlerle ilişkili olduğu dolayısıyla nasıl düzenlendiği biyoinformatik yaklaşımlarla incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda AAA yolağındaki en önemli gen olan korizmat geni ile patates bitkisinde yer alan yaklaşık 39000 gen arasındaki ilişki ko-expresyon ağı ile belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonuçları şikimat yolağının anlaşılmasına katkı sunmaktadır.

Supporting Institution

Muş Alparslan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP)

Project Number

Proje Numarası: BAP-18-UBF-4903-01

References

  • Bentley R. The shikimate pathway—ametabolic tree with many branches. Crit. Rev. Biochem.Mol. Biol. 1990; 25:307–84.
  • Crone MR., Van Spronsen FJ., Oudshoom K., Bekhof J., Van Rijn G., Verkerk PH. Behavioural factors related to metabolic control in patients with phenylketonuria. J. Inherit. Metab. Dis. 2005; 28, 627–637.
  • Doong R., Gander J., Ganson R., Jensen R. The cytosolic isoenzyme of 3-deoxy-o-arabino-heptulosonate 7-phosphate synthase in Spinacia oleracea and other higher plants: Extreme substrate ambiguity and other properties. Plant Physiol. 1992; 84: 351-360.

The Investigation of Aromatic Amino Acid Pathway in Potato (Solanum tuberosum) Using Bioinformatics Approaches

Year 2023, Volume: 6 Issue: 2, 1205 - 1220, 05.07.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413

Abstract

AAA is produced by shikimate metabolic pathway and is used in the synthesis of various proteins, secondary metabolites, such as pigments, alkaloids, hormones and cell wall fragments. The amino acids L-Trp, L-Phe and L-Tyr AAA are synthesized from chorismate, a protein at the end of shikimate metabolic pathway. These amino acids are specific K1 and B9 vitamins and precursors of salicylic acid, an important part of the plant defense system. AAA's cannot be synthesized in animal cells; therefore, they have to be taken from plant-derived foods. Despite these important functions of AAA and its derivatives, other than microbial studies, very few studies have been conducted on AAA metabolic pathway, and their regualtion mechanism in the plants. Therefore, in this study, genes interacting with chorismate in AAA pathway was identified by correlating all genes within the genome. The results are of importance to contribute for understanding of shikimate pathway in potato.

Project Number

Proje Numarası: BAP-18-UBF-4903-01

References

  • Bentley R. The shikimate pathway—ametabolic tree with many branches. Crit. Rev. Biochem.Mol. Biol. 1990; 25:307–84.
  • Crone MR., Van Spronsen FJ., Oudshoom K., Bekhof J., Van Rijn G., Verkerk PH. Behavioural factors related to metabolic control in patients with phenylketonuria. J. Inherit. Metab. Dis. 2005; 28, 627–637.
  • Doong R., Gander J., Ganson R., Jensen R. The cytosolic isoenzyme of 3-deoxy-o-arabino-heptulosonate 7-phosphate synthase in Spinacia oleracea and other higher plants: Extreme substrate ambiguity and other properties. Plant Physiol. 1992; 84: 351-360.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Botany
Journal Section RESEARCH ARTICLES
Authors

Fırat Kurt 0000-0003-0172-1953

Barış Kurt 0000-0002-1406-0915

Nurettin Baran 0000-0003-2212-3274

Ertuğrul Filiz 0000-0001-9636-6389

İhsan Tuğal 0000-0003-1898-9438

Yaşar Karadağ 0000-0002-0523-9470

Fuat Yetişsin 0000-0001-6085-7610

Project Number Proje Numarası: BAP-18-UBF-4903-01
Publication Date July 5, 2023
Submission Date June 20, 2022
Acceptance Date December 3, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Kurt, F., Kurt, B., Baran, N., Filiz, E., et al. (2023). Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(2), 1205-1220. https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413
AMA Kurt F, Kurt B, Baran N, Filiz E, Tuğal İ, Karadağ Y, Yetişsin F. Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. July 2023;6(2):1205-1220. doi:10.47495/okufbed.1133413
Chicago Kurt, Fırat, Barış Kurt, Nurettin Baran, Ertuğrul Filiz, İhsan Tuğal, Yaşar Karadağ, and Fuat Yetişsin. “Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, no. 2 (July 2023): 1205-20. https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413.
EndNote Kurt F, Kurt B, Baran N, Filiz E, Tuğal İ, Karadağ Y, Yetişsin F (July 1, 2023) Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 2 1205–1220.
IEEE F. Kurt, B. Kurt, N. Baran, E. Filiz, İ. Tuğal, Y. Karadağ, and F. Yetişsin, “Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, vol. 6, no. 2, pp. 1205–1220, 2023, doi: 10.47495/okufbed.1133413.
ISNAD Kurt, Fırat et al. “Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/2 (July 2023), 1205-1220. https://doi.org/10.47495/okufbed.1133413.
JAMA Kurt F, Kurt B, Baran N, Filiz E, Tuğal İ, Karadağ Y, Yetişsin F. Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6:1205–1220.
MLA Kurt, Fırat et al. “Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 6, no. 2, 2023, pp. 1205-20, doi:10.47495/okufbed.1133413.
Vancouver Kurt F, Kurt B, Baran N, Filiz E, Tuğal İ, Karadağ Y, Yetişsin F. Patates (Solanum Tuberosum) Bitkisindeki Aromatik Amino Asit Metabolik Yolağının Biyoinformatik Yaklaşımlarla İncelenmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6(2):1205-20.

23487


196541947019414

19433194341943519436 1960219721 197842261021238 23877

*This journal is an international refereed journal 

*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.

* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)

*This journal published in Turkish and English as open access. 

19450 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.