Sağlıklı yaşamın devamı ve yaşam kalitesini yükseltmek için kimyasal içeren ve sentetik ürünlerden ziyade doğal kaynaklara yönelim hızla devam etmektedir. Doğal besinlerin kullanımı, hastalıkların doğal yollarla tedavi edilmeye çalışılması geçmişten günümüze insanların her zaman ilgisini çekmiş ve minimum kimyasal kullanımı ile dışa bağımlılığın azaltılması için doğal kaynaklara yönelim ivme kazanmıştır. Bu amaçla insanlar doğal kaynak ve organik besin arayışına girmiştir. Bu kaynakların arasında ülkemizde bolca bulunan ama çok fazla bilinmeyen veya bilinmesine rağmen kullanımında tereddüt edilen gizli hazine humik asittir. Humik asitler klasik olarak tarım alanlarında organik gübre ve bitki besleme ajanı olarak kullanımlarıyla bilinse de çok yönlülüğü sayesinde endüstri, çevre, kozmetik ve biyotıp gibi alanlarda ham madde olarak kullanılmaktadır. Bu denli uygulama alanı bulabilen humik asitler, doğal kaynak olması nedeniyle hem günümüz endüstrisinde hem de birçok farklı alanda kullanılabilecek potansiyeldedir.
In order to maintain a healthy life and improve the quality of life, the trend towards natural resources rather than synthetic products containing many chemicals continues rapidly. Factors such as the use of natural foods and the treatment of diseases naturally have always attracted people's attention and factors such as the reduction of external dependence with minimum use of chemicals have accelerated the orientation towards natural resources. For this purpose, people are in search of natural resources and organic foods. Among these sources, which is abundant in our country but is not known or hesitated to be known and used, is humic acid. Although humic acids are known for their use as organic fertilizers in agricultural areas, they are used in fields such as industry, environment, cosmetics and biomedicines thanks to their versatility. Humic acids, which can find such application areas, have the potential to be used both in today's industry and in many different fields due to their natural resources.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | REVIEWS |
Authors | |
Publication Date | July 5, 2023 |
Submission Date | July 4, 2022 |
Acceptance Date | November 21, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 2 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.