BibTex RIS Cite

BAZI TANELİ ÜRÜNLERİN İÇSEL SÜRTÜNME AÇISI VE BASINÇ ORANLARI ÜZERİNE TANE NEM İÇERİĞİNİN ETKİSİ

Year 2009, Volume: 24 Issue: 1, 54 - 60, 27.02.2009

Abstract

Taneli ürünleri depolama sistemlerinin projelendirilmesinde içsel sürtünme açısı () ve basınç oranı (k) depo kesit geometrisindeki basınç dağılımı üzerinde oldukça önemlidir. Bu çalışmada içsel sürtünme açısı ve basınç oranı tane nem kapsamının bir fonksiyonu olarak seçilmiş bazı taneli ürünler (fındık, mısır, arpa ve soya) için araştırılmıştır. Çalışmada basınç oranının belirlenmesinde üç farklı yöntem kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tane nem içeriğindeki artışa bağlı olarak seçilmiş ürünlerde içsel sürtünme açısı pozitif lineer bir artış göstermiştir. Basınç oranı ise fındıkta çeşide bağlı olarak tane nem içeriğinin artışı ile değişkenlik göstermiştir. Mısır, arpa ve soyada ise tane nem içeriğinin artışına bağlı olarak basınç oranı her üç yöntemde de lineer olarak azalmıştır. Yapılan istatistik analiz sonucunda nem içeriği ve yöntemlerin P<0.01 olasılık düzeyinde basınç oranlarına önemli bir etkisinin olduğu, nem*yöntem interaksiyonunun ise önemsiz olduğu saptanmıştır.

BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ

Year 2009, Volume: 24 Issue: 1, 54 - 60, 27.02.2009

Abstract

Taneli ürünleri depolama sistemlerinin projelendirilmesinde içsel sürtünme açısı (φ) ve basınç oranı (k) depo kesit geometrisindeki basınç dağılımı üzerinde oldukça önemlidir. Bu çalışmada içsel sürtünme açısı ve basınç oranı tane nem kapsamının bir fonksiyonu olarak seçilmiş bazı taneli ürünler (fındık, mısır, arpa ve soya) için araştırılmıştır. Çalışmada basınç oranının belirlenmesinde üç farklı yöntem kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tane nem içeriğindeki artışa bağlı olarak seçilmiş ürünlerde içsel sürtünme açısı pozitif lineer bir artış göstermiştir. Basınç oranı ise fındıkta çeşide bağlı olarak tane nem içeriğinin artışı ile değişkenlik göstermiştir. Mısır, arpa ve soyada ise tane nem içeriğinin artışına bağlı olarak basınç oranı her üç yöntemde de lineer olarak azalmıştır. Yapılan istatistik analiz sonucunda nem içeriği ve yöntemlerin P

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language TR
Journal Section Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Authors

Turgut Öztürk This is me

Hakan Kibar This is me

Bilge Esen This is me

Publication Date February 27, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 24 Issue: 1

Cite

APA Öztürk, T., Kibar, H., & Esen, B. (2009). BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(1), 54-60. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.54-60
AMA Öztürk T, Kibar H, Esen B. BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. ANAJAS. February 2009;24(1):54-60. doi:10.7161/anajas.2009.24.1.54-60
Chicago Öztürk, Turgut, Hakan Kibar, and Bilge Esen. “BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, no. 1 (February 2009): 54-60. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.54-60.
EndNote Öztürk T, Kibar H, Esen B (February 1, 2009) BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 1 54–60.
IEEE T. Öztürk, H. Kibar, and B. Esen, “BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ”, ANAJAS, vol. 24, no. 1, pp. 54–60, 2009, doi: 10.7161/anajas.2009.24.1.54-60.
ISNAD Öztürk, Turgut et al. “BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/1 (February 2009), 54-60. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.54-60.
JAMA Öztürk T, Kibar H, Esen B. BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. ANAJAS. 2009;24:54–60.
MLA Öztürk, Turgut et al. “BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 24, no. 1, 2009, pp. 54-60, doi:10.7161/anajas.2009.24.1.54-60.
Vancouver Öztürk T, Kibar H, Esen B. BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. ANAJAS. 2009;24(1):54-60.
Online ISSN: 1308-8769