BibTex RIS Kaynak Göster

BAZI TANELİ ÜRÜNLERİN İÇSEL SÜRTÜNME AÇISI VE BASINÇ ORANLARI ÜZERİNE TANE NEM İÇERİĞİNİN ETKİSİ

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 1, 54 - 60, 27.02.2009

Öz

Taneli ürünleri depolama sistemlerinin projelendirilmesinde içsel sürtünme açısı () ve basınç oranı (k) depo kesit geometrisindeki basınç dağılımı üzerinde oldukça önemlidir. Bu çalışmada içsel sürtünme açısı ve basınç oranı tane nem kapsamının bir fonksiyonu olarak seçilmiş bazı taneli ürünler (fındık, mısır, arpa ve soya) için araştırılmıştır. Çalışmada basınç oranının belirlenmesinde üç farklı yöntem kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tane nem içeriğindeki artışa bağlı olarak seçilmiş ürünlerde içsel sürtünme açısı pozitif lineer bir artış göstermiştir. Basınç oranı ise fındıkta çeşide bağlı olarak tane nem içeriğinin artışı ile değişkenlik göstermiştir. Mısır, arpa ve soyada ise tane nem içeriğinin artışına bağlı olarak basınç oranı her üç yöntemde de lineer olarak azalmıştır. Yapılan istatistik analiz sonucunda nem içeriği ve yöntemlerin P<0.01 olasılık düzeyinde basınç oranlarına önemli bir etkisinin olduğu, nem*yöntem interaksiyonunun ise önemsiz olduğu saptanmıştır.

BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 1, 54 - 60, 27.02.2009

Öz

Taneli ürünleri depolama sistemlerinin projelendirilmesinde içsel sürtünme açısı (φ) ve basınç oranı (k) depo kesit geometrisindeki basınç dağılımı üzerinde oldukça önemlidir. Bu çalışmada içsel sürtünme açısı ve basınç oranı tane nem kapsamının bir fonksiyonu olarak seçilmiş bazı taneli ürünler (fındık, mısır, arpa ve soya) için araştırılmıştır. Çalışmada basınç oranının belirlenmesinde üç farklı yöntem kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tane nem içeriğindeki artışa bağlı olarak seçilmiş ürünlerde içsel sürtünme açısı pozitif lineer bir artış göstermiştir. Basınç oranı ise fındıkta çeşide bağlı olarak tane nem içeriğinin artışı ile değişkenlik göstermiştir. Mısır, arpa ve soyada ise tane nem içeriğinin artışına bağlı olarak basınç oranı her üç yöntemde de lineer olarak azalmıştır. Yapılan istatistik analiz sonucunda nem içeriği ve yöntemlerin P

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Turgut Öztürk Bu kişi benim

Hakan Kibar Bu kişi benim

Bilge Esen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztürk, T., Kibar, H., & Esen, B. (2009). BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(1), 54-60. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.54-60
AMA Öztürk T, Kibar H, Esen B. BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. ANAJAS. Şubat 2009;24(1):54-60. doi:10.7161/anajas.2009.24.1.54-60
Chicago Öztürk, Turgut, Hakan Kibar, ve Bilge Esen. “BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, sy. 1 (Şubat 2009): 54-60. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.54-60.
EndNote Öztürk T, Kibar H, Esen B (01 Şubat 2009) BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 1 54–60.
IEEE T. Öztürk, H. Kibar, ve B. Esen, “BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ”, ANAJAS, c. 24, sy. 1, ss. 54–60, 2009, doi: 10.7161/anajas.2009.24.1.54-60.
ISNAD Öztürk, Turgut vd. “BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/1 (Şubat 2009), 54-60. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.54-60.
JAMA Öztürk T, Kibar H, Esen B. BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. ANAJAS. 2009;24:54–60.
MLA Öztürk, Turgut vd. “BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 24, sy. 1, 2009, ss. 54-60, doi:10.7161/anajas.2009.24.1.54-60.
Vancouver Öztürk T, Kibar H, Esen B. BAZI TA ELİ ÜRÜ LERİ İÇSEL SÜRTÜ ME AÇISI VE BASI Ç ORA LARI ÜZERİ E TA E EM İÇERİĞİ İ ETKİSİ. ANAJAS. 2009;24(1):54-60.
Online ISSN: 1308-8769