TEPE VE DAL ALMANIN BAKLANIN (Vicia faba L.) ÇİÇEKLENME VE BAKLA BAĞLAMA DURUMUNA ETKİSİ
Yıl 2006,
Cilt: 21 Sayı: 3, 296 - 302, 25.11.2006
Nurdoğan Topal
Hatice Bozoğlu
Öz
Bu çalışma baklada çiçeklenme ve bakla bağlama özelliklerine tepe ve dal almanın etkisini belirlemek için Samsun koşullarında 2002-2004 yetişme döneminde yürütülmüştür. Çalışmada Eresen-87 ve Filiz-99 tescilli bakla çeşitleri kullanılmıştır. Beş farklı işlem (Kontrol, Tek dal bırakma, İki dal bırakma, Tek dal +12. boğumdan tepe alma ve İki dal +12. boğumdan tepe alma) uygulanmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Tepe alma işlemi kontrole kıyasla bitkide bakla sayısını % 52 oranında azaltmıştır. Tek dal bırakılan bitkilerin tüm özellikleri kontrole ve iki dallı bitkilere nazaran azalmıştır. Bitkide toplam çiçek sayısında iklimsel farklılığa bağlı olarak % 54 değişiklik olmuştur. Bitkilerde genelde 11 boğumda çiçek açtığı ve bunların bitkinin 3.-10. boğumları arasında olduğu görülmüştür. Bakla bağlama oranı % 9.08 – 31.48 sınırları arasında değişmiştir. Çiçeklerin % 44-61’ i ve baklaların % 47-63’ü ana dalda yer almıştır.
Kaynakça
- Anon., 2005. Statistical data bases of fao. Available from : http://faostat.fao.org/default.aspx?alias=faostatclassic
- Anon., 2006. http://www.aari.gov.tr
- Artık, C., 2005. Gama Işınlanmasının M1 ve M2 Generasyonlarında Bakla (Vicia faba L.)’nın Bazı Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans tezi. OMÜ Fen Bil. Enst., Samsun.
- Bozoğlu, H., 1989. Samsun Ekolojik Şartlarında farklı zamanlarda ekilen bazı bakla çeşitlerinin gelişme durumları ve verimlerinin tespiti üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans tezi, OMÜ Fen Bil. Enst., Samsun.
- Gehriger, W., Keller, E. R., 1980. Influence of topping of faba beans (Vicia faba L.) on their growth and on the supply of the flowers with 14 C. FABIS-Newsletter. Faba-Bean-Information-Service,-ICARDA, (2): 33.
- Huang, Y. P., 1987. A trial on topping of Vicia faba. Zhejiang Agricultural Science 1987; (1):2–14.
- Ibrahim, M. E. H., Saxena, M., 1980. Preliminary studies on faba bean plant type. FABIS-Newsletter ; Faba-Bean- Information-Service,-ICARDA, (2):35.
- Lin, Z. S., Zhao, Y. Z., Bao, S. Y., Guang, W., 1987. Low temperature and faba bean (Vicia faba L.) yield. FABIS- Newsletter,-Faba-Bean-Information-Service,- ICARDA,(18):14–17.
- Özdemir, S., 2002. Yemeklik Baklagiller. Hasat Yayıncılık, 142 s., İstanbul.
- Sepetoğlu, H., 1994. Yemeklik Tane Baklagiller. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yay. Ders Notları No:24,s: 262, İzmir
- Şehirali, S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. A.Ü Ziraat Fakültesi Yayınları:1089, Ders Kitabı: 314, s: 435, Ankara.
- Zeng,C.C.,1982.Investigation of flowering and pod setting of different Vicia faba L. cultivars. Guangdong Agricultural Science (2) : 31-33.
TEPE VE DAL ALMANIN BAKLANIN (Vicia faba L.) ÇİÇEKLENME VE BAKLA BAĞLAMA DURUMUNA ETKİSİ
Yıl 2006,
Cilt: 21 Sayı: 3, 296 - 302, 25.11.2006
Nurdoğan Topal
Hatice Bozoğlu
Öz
Bu çalışma baklada çiçeklenme ve bakla bağlama özelliklerine tepe ve dal almanın etkisini belirlemek için Samsun koşullarında 2002-2004 yetişme döneminde yürütülmüştür. Çalışmada Eresen-87 ve Filiz-99 tescilli bakla çeşitleri kullanılmıştır. Beş farklı işlem (Kontrol, Tek dal bırakma, İki dal bırakma, Tek dal +12. boğumdan tepe alma ve İki dal +12. boğumdan tepe alma) uygulanmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Tepe alma işlemi kontrole kıyasla bitkide bakla sayısını % 52 oranında azaltmıştır. Tek dal bırakılan bitkilerin tüm özellikleri kontrole ve iki dallı bitkilere nazaran azalmıştır. Bitkide toplam çiçek sayısında iklimsel farklılığa bağlı olarak % 54 değişiklik olmuştur. Bitkilerde genelde 11 boğumda çiçek açtığı ve bunların bitkinin 3.-10. boğumları arasında olduğu görülmüştür. Bakla bağlama oranı % 9.08 – 31.48 sınırları arasında değişmiştir. Çiçeklerin % 44-61’ i ve baklaların % 4763’ü ana dalda yer almıştır
Kaynakça
- Anon., 2005. Statistical data bases of fao. Available from : http://faostat.fao.org/default.aspx?alias=faostatclassic
- Anon., 2006. http://www.aari.gov.tr
- Artık, C., 2005. Gama Işınlanmasının M1 ve M2 Generasyonlarında Bakla (Vicia faba L.)’nın Bazı Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans tezi. OMÜ Fen Bil. Enst., Samsun.
- Bozoğlu, H., 1989. Samsun Ekolojik Şartlarında farklı zamanlarda ekilen bazı bakla çeşitlerinin gelişme durumları ve verimlerinin tespiti üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans tezi, OMÜ Fen Bil. Enst., Samsun.
- Gehriger, W., Keller, E. R., 1980. Influence of topping of faba beans (Vicia faba L.) on their growth and on the supply of the flowers with 14 C. FABIS-Newsletter. Faba-Bean-Information-Service,-ICARDA, (2): 33.
- Huang, Y. P., 1987. A trial on topping of Vicia faba. Zhejiang Agricultural Science 1987; (1):2–14.
- Ibrahim, M. E. H., Saxena, M., 1980. Preliminary studies on faba bean plant type. FABIS-Newsletter ; Faba-Bean- Information-Service,-ICARDA, (2):35.
- Lin, Z. S., Zhao, Y. Z., Bao, S. Y., Guang, W., 1987. Low temperature and faba bean (Vicia faba L.) yield. FABIS- Newsletter,-Faba-Bean-Information-Service,- ICARDA,(18):14–17.
- Özdemir, S., 2002. Yemeklik Baklagiller. Hasat Yayıncılık, 142 s., İstanbul.
- Sepetoğlu, H., 1994. Yemeklik Tane Baklagiller. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yay. Ders Notları No:24,s: 262, İzmir
- Şehirali, S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. A.Ü Ziraat Fakültesi Yayınları:1089, Ders Kitabı: 314, s: 435, Ankara.
- Zeng,C.C.,1982.Investigation of flowering and pod setting of different Vicia faba L. cultivars. Guangdong Agricultural Science (2) : 31-33.