Research Article
BibTex RIS Cite

Yarı kurak iklim koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi

Year 2019, Volume: 34 Issue: 3, 377 - 385, 15.10.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.482333

Abstract

Bu
araştırma, Siirt ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) genotiplerinin ot verimi ve kalitesini belirlemek amacıyla 2016-2017
yıllarında ve yaz döneminde yürütülmüştür. Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesine
ait Araştırma ve Uygulama arazisinde tesadüf blokları deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede 4 çeşit ve 1 hat olmak üzere
toplam 5 koca fiğ genotipi kullanılmıştır. Araştırmada incelenen karakterlerin
bazılarında iki yıllık ortalamaya göre istatistiki açıdan önemli farklılıklar tespit
edilmiştir. Araştırma sonucunda; bitki boyu 62.8-85.0 cm, yeşil ot verimi
966.8-1420.3 kg da-1, kuru ot verimi 272.3-382.0 kg da-1,
ham protein verimi 55.6-81.3 kg da-1, ham protein oranı % 20.3-21.4,
ADF (Asit Deterjanda Çözünmeyen Lif) oranı % 29.3-33.1, NDF (Nötral Deterjanda
Çözünmeyen Lif) oranı % 38.6-44.8 arasında değişim göstermiştir. Elde edilen
iki yıllık veriler değerlendirildiğinde; Siirt ekolojik koşullarında koca fiğ
yetiştiriciliği için yeşil ve kuru ot verimi bakımından Balkan genotipi
önerilebilir.

References

  • Açıkgöz, E., 1991. Yem bitkileri. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa-Türkiye.
  • Ammar, H., López, S., Andrés, S., 2010. Influence of maturity stage of forage grasses and leguminous on their chemical composition and in vitro dry matter digestibility. In: Porqueddu C. (ed.), Ríos S.(ed.). The contributions of grasslands to the conservation of Mediterranean biodiversity. Zaragoza: CIHEAM / CIBIO / FAO / SEEP, p.199¬2 03.
  • Anonim, 2016a. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2016b. Siirt Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Laboratuvarı.
  • Anonim, 2017. T.C. Siirt Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2013-2017 Faaliyet Raporu.
  • Anonim, 2018. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimat, Fiğ Türleri (Vicia L. species). T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/TTSM/Belgeler/Tescil/Teknik%20Talimatlar/Yem%20Bitkileri/Baklagi1%20Yem%20Bitkileri/01fig.pdf (Erişim tarihi: 18 Haziran2018).
  • Aşçı, Ö.Ö., Eğritaş, Ö., 2017. Yaygın fiğ-tahıl karışımlarında ot verimi, bazı kalite özellikleri ve rekabetin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi. 23: 242-252.
  • Avcıoğlu, R., 2000. Türkiye hayvancılığında kaba yem üretim stratejileri. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi. S.D.Üni. Zir. Fak., 448-455, Isparta.
  • Başbağ, M., Gül, İ., 2004. Diyarbakır koşullarında koca fiğ (Vicia narbonensis L.) hatlarında bazı verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3/4): 45-50.
  • Çaçan, E., Kökten, K., 2017. Bingöl koşullarında yaygın ve koca fiğ çeşitleri için uygun ekim zamanının belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 6 (1):19-23.
  • Çakmak, M., 2002. Koca fiğ (Vicia narbonensis L.)’de Tohumluk miktarının ot ve tane verimine etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi.
  • Çakmakçı, S., Çeçen, S., 1999. Antalya ilinde bazı tek Yıllık baklagil yem bitkilerinin ekim nöbetine girebilme olanakları üzerine bir araştırma. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23: 119-123.
  • Çeçen, S., Öten, M., Erdurmuş, C., 2005. Batı Akdeniz sahil kuşağında bazı tek yıllık baklagil yem bitkilerinin ikinci ürün olarak değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(3):331-336.
  • Davis, P.H., Plintman, U., 1970. Vicia L. Flora of Turkey and East Aegean Island, 3, 274-325.
  • Hoy, M.D., Moore, K.J., George, J.R., Brummer, E.C., 2002. Alfalfa yield and quality as influenced by establishment metod. Agronomy Journal, 94(1): 65-71.
  • Lacefield, G.D., 1988. Alfalfa hay quality makes the difference. University of Kentucky Department of Agronomy, Lexington, KY, AGR-137.
  • Manga, İ., Acar, Z., Ayan, İ., 2003. Baklagil yembitkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı no:7 (Genişletilmiş II. Baskı), Samsun-Türkiye.
  • Özyazıcı, M.A., Manga, İ., 2000. Çarsamba Ovası sulu koşullarında yeşil gübre olarak kullanılan bazı baklagil yembitkileri ile bitki artıklarının kendilerini izleyen mısır ve ayçiçeğinin verim ve kalitesine etkileri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 95-103.
  • Özyiğit, Y., 2018. Antalya sahil koşullarında koca fiğ (Vicia narbonensis L.) yetiştiriciliği için uygun ekim normunun belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 5(1): 72-78.
  • Sayar, M.S., Han, Y., 2014. Determination of forage yield performance of some promising narbon vetch (Vicia narbonensis L.) lines under rainfed conditions in Southeastern Turkey. Tarım Bilimleri Dergisi, 20: 376-386.Seydoşoğlu, S., Sayar, M.S., Bağbağ, M., 2014. Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı koca fiğ genotiplerinin verim ve verim unsurlar. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(1): 64-71.
  • Temel, S., Keskin, B., Yıldız, V., Kır, A.E., 2015. Iğdır Ovası taban koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin kuru ot verimi ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3): 67-76.
  • Van Soest, P.J., 1994. Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Cornell University Press. Ithaca, N.Y. p. 528.
  • Yıldırım, S., Parlak, A.Ö., 2016. Tritikale ile bezelye, bakla ve fiğ karışım oranlarının belirlenerek yem verimi ve kalitesine etkileri. Çanakkale Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1): 77-83.
  • Yılmaz, M.F., Erol, A., 2015. Bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinde biyolojik verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(2): 142-151.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel istatistik metodları. Tarım ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları No:121, Ankara.
  • Yücel, C., 2001. Çukurova koşullarında ot ve tohum verimi için umutvar koca fiğ (Vicia narbonensis L.) hatlarının belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1): 99-108.
Year 2019, Volume: 34 Issue: 3, 377 - 385, 15.10.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.482333

Abstract

References

  • Açıkgöz, E., 1991. Yem bitkileri. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa-Türkiye.
  • Ammar, H., López, S., Andrés, S., 2010. Influence of maturity stage of forage grasses and leguminous on their chemical composition and in vitro dry matter digestibility. In: Porqueddu C. (ed.), Ríos S.(ed.). The contributions of grasslands to the conservation of Mediterranean biodiversity. Zaragoza: CIHEAM / CIBIO / FAO / SEEP, p.199¬2 03.
  • Anonim, 2016a. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2016b. Siirt Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Laboratuvarı.
  • Anonim, 2017. T.C. Siirt Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2013-2017 Faaliyet Raporu.
  • Anonim, 2018. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimat, Fiğ Türleri (Vicia L. species). T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/TTSM/Belgeler/Tescil/Teknik%20Talimatlar/Yem%20Bitkileri/Baklagi1%20Yem%20Bitkileri/01fig.pdf (Erişim tarihi: 18 Haziran2018).
  • Aşçı, Ö.Ö., Eğritaş, Ö., 2017. Yaygın fiğ-tahıl karışımlarında ot verimi, bazı kalite özellikleri ve rekabetin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi. 23: 242-252.
  • Avcıoğlu, R., 2000. Türkiye hayvancılığında kaba yem üretim stratejileri. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi. S.D.Üni. Zir. Fak., 448-455, Isparta.
  • Başbağ, M., Gül, İ., 2004. Diyarbakır koşullarında koca fiğ (Vicia narbonensis L.) hatlarında bazı verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3/4): 45-50.
  • Çaçan, E., Kökten, K., 2017. Bingöl koşullarında yaygın ve koca fiğ çeşitleri için uygun ekim zamanının belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 6 (1):19-23.
  • Çakmak, M., 2002. Koca fiğ (Vicia narbonensis L.)’de Tohumluk miktarının ot ve tane verimine etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi.
  • Çakmakçı, S., Çeçen, S., 1999. Antalya ilinde bazı tek Yıllık baklagil yem bitkilerinin ekim nöbetine girebilme olanakları üzerine bir araştırma. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23: 119-123.
  • Çeçen, S., Öten, M., Erdurmuş, C., 2005. Batı Akdeniz sahil kuşağında bazı tek yıllık baklagil yem bitkilerinin ikinci ürün olarak değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(3):331-336.
  • Davis, P.H., Plintman, U., 1970. Vicia L. Flora of Turkey and East Aegean Island, 3, 274-325.
  • Hoy, M.D., Moore, K.J., George, J.R., Brummer, E.C., 2002. Alfalfa yield and quality as influenced by establishment metod. Agronomy Journal, 94(1): 65-71.
  • Lacefield, G.D., 1988. Alfalfa hay quality makes the difference. University of Kentucky Department of Agronomy, Lexington, KY, AGR-137.
  • Manga, İ., Acar, Z., Ayan, İ., 2003. Baklagil yembitkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı no:7 (Genişletilmiş II. Baskı), Samsun-Türkiye.
  • Özyazıcı, M.A., Manga, İ., 2000. Çarsamba Ovası sulu koşullarında yeşil gübre olarak kullanılan bazı baklagil yembitkileri ile bitki artıklarının kendilerini izleyen mısır ve ayçiçeğinin verim ve kalitesine etkileri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 95-103.
  • Özyiğit, Y., 2018. Antalya sahil koşullarında koca fiğ (Vicia narbonensis L.) yetiştiriciliği için uygun ekim normunun belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 5(1): 72-78.
  • Sayar, M.S., Han, Y., 2014. Determination of forage yield performance of some promising narbon vetch (Vicia narbonensis L.) lines under rainfed conditions in Southeastern Turkey. Tarım Bilimleri Dergisi, 20: 376-386.Seydoşoğlu, S., Sayar, M.S., Bağbağ, M., 2014. Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı koca fiğ genotiplerinin verim ve verim unsurlar. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(1): 64-71.
  • Temel, S., Keskin, B., Yıldız, V., Kır, A.E., 2015. Iğdır Ovası taban koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin kuru ot verimi ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3): 67-76.
  • Van Soest, P.J., 1994. Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Cornell University Press. Ithaca, N.Y. p. 528.
  • Yıldırım, S., Parlak, A.Ö., 2016. Tritikale ile bezelye, bakla ve fiğ karışım oranlarının belirlenerek yem verimi ve kalitesine etkileri. Çanakkale Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1): 77-83.
  • Yılmaz, M.F., Erol, A., 2015. Bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinde biyolojik verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(2): 142-151.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel istatistik metodları. Tarım ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları No:121, Ankara.
  • Yücel, C., 2001. Çukurova koşullarında ot ve tohum verimi için umutvar koca fiğ (Vicia narbonensis L.) hatlarının belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1): 99-108.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Field Crops
Authors

Nizamettin Turan 0000-0002-4026-6781

Hamdiye Sakman This is me 0000-0003-2222-805X

Publication Date October 15, 2019
Acceptance Date September 30, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 34 Issue: 3

Cite

APA Turan, N., & Sakman, H. (2019). Yarı kurak iklim koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(3), 377-385. https://doi.org/10.7161/omuanajas.482333
AMA Turan N, Sakman H. Yarı kurak iklim koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi. ANAJAS. October 2019;34(3):377-385. doi:10.7161/omuanajas.482333
Chicago Turan, Nizamettin, and Hamdiye Sakman. “Yarı Kurak Iklim koşullarında yazlık Olarak yetiştirilen Bazı Koca Fiğ (Vicia Narbonensis L.) çeşitlerinin Ot Verimi Ve Kalitesinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34, no. 3 (October 2019): 377-85. https://doi.org/10.7161/omuanajas.482333.
EndNote Turan N, Sakman H (October 1, 2019) Yarı kurak iklim koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34 3 377–385.
IEEE N. Turan and H. Sakman, “Yarı kurak iklim koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi”, ANAJAS, vol. 34, no. 3, pp. 377–385, 2019, doi: 10.7161/omuanajas.482333.
ISNAD Turan, Nizamettin - Sakman, Hamdiye. “Yarı Kurak Iklim koşullarında yazlık Olarak yetiştirilen Bazı Koca Fiğ (Vicia Narbonensis L.) çeşitlerinin Ot Verimi Ve Kalitesinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34/3 (October 2019), 377-385. https://doi.org/10.7161/omuanajas.482333.
JAMA Turan N, Sakman H. Yarı kurak iklim koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi. ANAJAS. 2019;34:377–385.
MLA Turan, Nizamettin and Hamdiye Sakman. “Yarı Kurak Iklim koşullarında yazlık Olarak yetiştirilen Bazı Koca Fiğ (Vicia Narbonensis L.) çeşitlerinin Ot Verimi Ve Kalitesinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 34, no. 3, 2019, pp. 377-85, doi:10.7161/omuanajas.482333.
Vancouver Turan N, Sakman H. Yarı kurak iklim koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi. ANAJAS. 2019;34(3):377-85.
Online ISSN: 1308-8769